Νιώθω χοντρή και άσχημη και μισώ τον εαυτό μου – Πώς θα αρέσω στα αγόρια;

Εγώ γενικά από το δημοτικό ήμουν κάπως πιο παχουλή από τους άλλους και δεχόμουν bullying από κάποιους, δεν ήταν τόσο έντονο όμως. Δεν με έκανε να νιώθω άσχημα. Και στο Γυμνάσιο ήμουν κάπως πιο παχουλή, όμως από την αρχή του 2018 άρχισα να προσέχω και να γυμνάζομαι στο σπίτι. Έχω χάσει περίπου 5 με 6 κιλά καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς τώρα είμαι 64 με ύψος 1.63. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίσω να νιώθω χοντρή και άσχημη, άρχισα να μετράω τις θερμίδες μια μια και όταν τρώω κάτι μένω νηστική ώστε να αναπληρώσω το λάθος μου, νιώθω πως δεν έχασα τίποτα.

Μια μέρα αποφάσισα να μοιραστώ με την φίλη μου πως έχω χάσει 5 με 6 κιλά και αυτή μου απάντησε πως δεν φαινόταν, αυτό μου κακοφάνηκε καθώς λαμβάνω πολύ σοβαρά την γνώμη των άλλων, ένιωσα άσχημα πως τόσο καιρό δεν έκανα τίποτα τόση γυμναστική και τόση δίαιτα για το τίποτα ένοιωσα πως πρέπει να προσπαθήσω ποιο σκληρά, μισώ το σώμα μου δεν με θεωρώ όμορφη, δεν μου αρέσει το πρόσωπο μου και γενικά συνεχώς βρίσκω κάτι για να μισώ πάνω στον εαυτό μου.

Δεν μου αρέσει αυτό αφήνω σημαντικά πράγματα και στιγμές πίσω δεν βγάζω φωτογραφίες γιατί δεν μου αρέσει το πως βγαίνω δεν πηγαίνω θάλασσα και γενικά έχω χάσει άπειρες στιγμές. Ακόμα φοβάμαι να πω σε αυτόν που θέλω τα αισθήματα μου για εκείνον γιατί ξέρω πως θα με απορρίψει.

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Κατ’αρχήν για όλα τα πράγματα υπάρχει πάντα μια λύση.

Στην εφηβεία, όλοι αισθανόμαστε άσχημα με το σώμα μας και τίποτα δεν μας αρέσει στον εαυτό μας. Είμαι σίγουρη πως αν ψάξεις, θα βρεις δικά σου χαρακτηριστικά που δεν ήξερες ότι έχεις κι ότι είναι όμορφα. Κι ακόμα περισσότερο, στοιχεία του χαρακτήρα σου που σε κάνουν ελκυστική. Το να μισείς τον εαυτό σου γιατί δεν σου αρέσει εμφανισιακά, είναι σκληρό. Δεν χαίρεσαι, χάνεις τη ζωή κι έχεις προαποφασίσει πως ο άλλος θα σε απορρίψει και στην προκειμένη το αγόρι που σου αρέσει.

Τι είναι πιο σημαντικό για σένα; Να σε αγαπήσουν για τα εσωτερικά σου χαρίσματα ή για την ομορφιά σου; Η εξωτερική ομορφιά δεν κρατά για πάντα.

Το να θέλεις να χάσεις κιλά είναι σημαντικό για την υγεία σου και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Το να προσπαθείς μόνη σου, να μην βλέπεις αποτέλεσμα και να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό, δεν βοηθάει. Χρειάζεται να μιλήσεις με τους γονείς σου και να τους πεις τις αγωνίες σου. Μαζί θα συμφωνήσετε να πας σε κάποιον ειδικό που θα σου δώσει ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για την ηλικία σου και τον οργανισμό σου και θα σε συμβουλεύσει για το είδος της άσκησης που θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις σωστά. Αν δεν σου αρέσει το πρόσωπό σου, ίσως απευθυνθείς σε κάποιον δερματολόγο ή αισθητικό που θα σου δώσει τις σωστές κατευθύνσεις.

Έχεις σκεφτεί πως αν κάποιος σε θέλει επειδή είσαι όμορφη με αναλογίες μοντέλου δεν βλέπει εσένα και ποια είσαι πραγματικά, αλλά μια άλλη; Κάποια που δεν γνωρίζει κι ούτε θα ασχοληθεί να μάθει ποτέ. Τι είναι πιο σημαντικό για σένα; Να σε αγαπήσουν για τα εσωτερικά σου χαρίσματα ή για την ομορφιά σου; Η εξωτερική ομορφιά δεν κρατά για πάντα. Τι θα γίνει όταν δεν θα είσαι πια νέα;

Σκέψου ότι έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και τίποτα δεν κρίνεται από μερικά κιλά παραπάνω. Κοίτα γύρω σου και άρχισε να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν. Όταν γίνεις ένας χαρούμενος άνθρωπος που δεν αφήνει τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες, οι άλλοι θα έρθουν δίπλα σου και θα σε θέλουν, γιατί θα ξέρεις να χαίρεσαι τη ζωή. Και τότε θα έρθει και ο άνθρωπος που θα σε θέλει πραγματικά.

Σχετικά άρθρα