Καμίλα: H ερωμένη που περίμενε 25 χρόνια για να γίνει βασίλισσα- Τα παιδιά της και ο άντρας της πιο μπροστά από τον Χάρι στη στέψη

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δεν είναι το μόνο άτομο που στέφεται το Σάββατο — το ίδιο και η σύζυγός του, Καμίλα. Κάποτε υβρίστηκε από το κοινό, με πολλούς να πιστεύουν ότι έφταιγε για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Αλλά η αγάπη του Καρόλου και της Καμίλα επικράτησε, και τώρα, την κάνει βασίλισσα.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Γ’ το 2022, η Καμίλα ανέλαβε αρχικά τον τίτλο της συζύγου του βασιλιά, όπως ήθελε η βασίλισσα. Σε αντίθεση με μια βασίλισσα, μια σύζυγος βασιλιά δεν έχει καμία πραγματική εξουσία και ο τίτλος συνήθως δίνεται στη σύζυγο ενός μονάρχη.

Η Καμίλα βασίλισσα

O Κάρολος είπε ότι αυτός και η Καμίλα είχαν «βαθιά συνείδηση της τιμής που αντιπροσώπευε η επιθυμία της μητέρας μου», όταν κυκλοφόρησαν οι προσκλήσεις της στέψης του, ο τίτλος της Καμίλα άλλαξε σε «βασίλισσα». Το βράδυ της Παρασκευής, το παλάτι αναφέρθηκε στην Καμίλα ως βασίλισσα για πρώτη φορά και το ειδησεογραφικό δίκτυο της PA της Βρετανίας ανέφερε ότι η αλλαγή είχε τεθεί σε ισχύ από την έναρξη της ημέρας της στέψης, ακόμη και πριν στεφθεί επίσημα η Καμίλα.

Η Καμίλα είναι μη γεννημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας, επομένως δεν θα έχει εξουσία, αλλά στέφθηκε βασίλισσα δίπλα στον σύζυγό της, τον βασιλιά.

Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά όταν ήταν νέο και περπάτησαν έναν μακρύ δρόμο με στροφές για να φτάσουν σε ένα σημείο όπου ο Κάρολος, 74 ετών, θα μπορούσε να την αποκαλεί σύζυγό του και τώρα, βασίλισσα.

Ο Τσαρλς και η Καμίλα, που μεγάλωσαν σε μια αριστοκρατική οικογένεια, συνδέθηκαν για πρώτη φορά ερωτικά στη δεκαετία του 1970, αλλά κατέληξαν να παντρευτούν άλλους ανθρώπους. Η Καμίλα παντρεύτηκε τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς το 1973 και ο Τσαρλς παντρεύτηκε την Νταϊάνα Σπένσερ το 1981. Παρόλα αυτά, το ζευγάρι κράτησε επαφές – ο Τσαρλς είναι ακόμη νονός του γιου της Καμίλα, Τομ.

Τώρα, είναι πατριός του Τομ και της κόρης της Καμίλα, Λόρα. Μετά το διαζύγιο του Τσαρλς και της Νταϊάνα το 1992 και μετά το θάνατο της Νταϊάνα σε τροχαίο το 1997, η σχέση του Τσαρλς και της Καμίλα δημοσιοποιήθηκε

Άλλη μια πρωτιά για τους βασιλικούς

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005, η πρώτη μη θρησκευτική, πολιτική τελετή που έγινε ποτέ για Βρετανό βασιλιά στην Αγγλία.

Όμως, παρόλο που εντάχθηκε επίσημα στη βασιλική οικογένεια, η Καμίλα δεν ήταν τόσο ευπρόσδεκτη από το κοινό. Μια δημοσκόπηση του YouGov το 2005 βρήκε ότι μόλις το 7% του κοινού πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνει βασίλισσα μια μέρα.

Πριν χωρίσουν η Νταϊάνα και ο Κάρολος, η πριγκίπισσα έδωσε μια εξαιρετικά ειλικρινή συνέντευξη στον Μάρτιν Μπασίρ, κατά την οποία μίλησε για την παρουσία της Καμίλα στη ζωή τους. «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο», είπε η Νταϊάνα. Παραδέχτηκε επίσης τη δική της σχέση με έναν βετεράνο του στρατού Τζέιμς Χιούιτ.

Η πιο μισητή γυναίκα στη Βρετανία

Μετά τη διάλυση του γάμου του Τσαρλς και της Νταϊάνα, η Καμίλα θεωρήθηκε ως η πιο μισητή γυναίκα στη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας την εχθρότητα από τους αδίστακτους παπαράτσι.

Ενώ η αντίληψη του κοινού άλλαξε κατά τη διάρκεια του σχεδόν 20ετούς γάμου της με τον Κάρολο, ορισμένοι εξακολουθούν να είναι επικριτικοί – συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έγραψε στο βιβλίο του “Spare” ότι η Camilla προσπάθησε να αποκαταστήσει τη φήμη της εις βάρος του.

Πρίγκιπας Χάρι και Γουίλιαμ δεν ήθελαν την Καμίλα

Ο Χάρι είπε ότι αυτός και ο αδερφός του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, ζήτησαν από τον μπαμπά τους να μην παντρευτεί την Καμίλα, λέγοντας ότι θα «προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό», είπε ο πρίγκιπας στον Άντερσον Κούπερ κατά τη διάρκεια μια συνέντευξη στο «60 Minutes» του CBS News.

Ο πρίγκιπας είπε ότι η ανάγκη της Καμίλα να διορθώσει την εικόνα της την έκανε επικίνδυνη λόγω του πόσο κοντά ήρθε με τον βρετανικό Τύπο. Ο Χάρι κατηγόρησε την Καμίλα – ακόμα και τον πατέρα του – ότι χρησιμοποίησε αυτόν και τον αδελφό του για κάλυψη , λέγοντας ότι η Καμίλα «με θυσίασε στον προσωπικό της βωμό P.R.».

Η δημοσιογράφος Petronella Wyatt, φίλη της Camilla, είπε στο CBS News ότι η Camilla μπορεί να πληγώθηκε από τα λόγια του Harry, επειδή «ήταν πολύ, πολύ καλή με τον Harry».

«Νομίζω ότι η Camilla θα κάνει τη δουλειά [της βασίλισσας] έξοχα», είπε η Wyatt. “Έχει πάντα καλή διάθεση. Δεν είναι στρεπτική και δύσκολη. Νομίζω ότι θα λάμπει ήσυχα, ενώ θα αφήσει τον Τσαρλς να είναι το αστέρι”.

Εικόνες πριν την μεγάλη τελετή

Θεαματικές σκηνές στο Λονδίνο την Ημέρα της Στέψης.

Ταξιδεύοντας με το Diamond Jubilee State Coach, συνοδευόμενοι από το The Sovereign’s Escort of Household Cavalry, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα έφτασαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για την Υπηρεσία Στέψης.

Πλαισιώνουν τη διαδρομή πάνω από 1.000 Ένοπλες Δυνάμεις και από τις τρεις υπηρεσίες και Τυποφόροι της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας, ένστολες Πολιτικές Υπηρεσίες και Κοινοτικές Οργανώσεις. Στρατιωτικοί βετεράνοι, εργαζόμενοι στο NHS και στην κοινωνική μέριμνα, εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων και οι Δυνάμεις των Cadet, είχαν όλοι την ευκαιρία να δουν την πομπή.

H στιγμή της στέψης

Κατά τη διάρκεια της στέψης, η Καμίλα φόρεσε το στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, ενώ για την τελετή προστέθηκαν διαμάντια από τη συλλογή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Το παλάτι δήλωσε πως : το συγκεκριμένο στέμμα ως επιλογή της Καμίλα ήταν “προς το συμφέρον της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας”, ενώ η ίδια έκανε κάποιες μικρές προσθήκες. Προσθέτοντας κάποια διαμάντια από την προσωπική συλλογή της βασίλισσας, απέτισε φόρο τιμής στην Βασίλισσα Ελισάβετ, που έφυγε από την ζωή το 2022.

Ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο δούκας του Σάσεξ, έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή με εμπορική πτήση και εθεάθη να μπαίνει στο αβαείο με τις ξαδέρφες του, πριγκίπισσα Ευγενία και πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που βρίσκεται δημόσια με τον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, από τότε που κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά του, Spare.

Πιστεύεται ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα πετάξει πίσω στις ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την τελετή για να συναντήσει ξανά τη σύζυγό του Μέγκαν, καθώς ο γιος τους Άρτσι γιορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά του.

H στέψη του Καρόλου

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ τοποθετεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο χρισμένο κεφάλι του Βασιλιά. Ο κλήρος, η εκκλησία και η χορωδία φωνάζουν «Ο Θεός σώσε τον Βασιλιά».

Ο Βασιλιάς λαμβάνει «Φόρο τιμής» (μια υπόσχεση πίστης), από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας για λογαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας.

Ποια ήταν η Καμίλα πριν γίνει Δούκισσα της Κορνουάλης;

Η Καμίλα Ρόζμαρι Σαντ γεννιέται στις 17 Ιουλίου 1947 στο Λονδίνο ως το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Η Καμίλα είναι η πρωτότοκη κόρη του ταγματάρχη Μπρους Σαντ και της αριστοκράτισσας Ρόζαλιντ Κάμπιτ, η οποία ήταν κόρη Βρετανού βαρόνου. Μεγάλωσε στο Ανατολικό Σάσσεξ, μια κομητεία της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου ο πατέρας της διατηρούσε αμπελώνες και παρήγαγε ένα από τα καλύτερα κρασιά της χώρας. Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων στο Κένσινγκτον, πριν πάει να ολοκληρώσει τις σπουδές της σε Γαλλία και Ελβετία. Λέγεται ότι δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις σπουδές της γιατί δεν στόχευε να κάνει καριέρα.

Η Καμίλα ήταν εξοικειωμένη με την βασιλική οικογένεια αφού από μικρή συνήθιζε να κάνει παρέα με μέλη της και άλλους αριστοκράτες. Ίσως αυτές οι γνωριμίες ήταν που την έκαναν κάπως … κακομαθημένη. Όταν μέσω της οικογένειάς της βρήκε μία δουλειά ως ρεσεψιονίστ σε διακοσμητή της αριστοκρατίας δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για να μην τη χάσει.

Το παρατσούκλι της ήταν «Μίλα» και από μικρή της άρεσαν τα άλογα και το κυνήγι αλεπούδων.

 camilla-karolos

Η γνωριμία της με τον Κάρολο

Μπορεί η Καμίλα να μην ακολουθεί το πρότυπο της ωραίας γυναίκας ωστόσο όσοι την έχουν συναντήσει λένε ότι εκπέμπει μία γοητεία και μαγνητίζει τους άντρες. Προφανώς αυτή τη γοητεία εντόπισε και ο Κάρολος το 1972 όταν τη συνάντησε σε έναν αγώνα πόλο στο γήπεδο του μεγάλου πάρκου του Ουίνδσορ.

Στο βιβλίο του ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde» στο Λονδίνο, Μαρκ Ρος, με τίτλο «Un m nage trois» περιγράφεται εκείνο το βροχερό απόγευμα που συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Η συνομιλία τους ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή του Καρόλου:

Καμίλα: «Με λένε Καμίλα Σαντ»
-Κάρολος: «Μη με λέτε σερ, πείτε με Κάρολο.»
Καμίλα: «Σας ενοχλεί ο καπνός;»
Κάρολος:«Όχι, η οικογένειά μου καπνίζει σαν φουγάρο»
Τότε η Καμίλα δεν διστάζει να ρωτήσει τον Κάρολο:
«Έχετε κι άλλα βίτσια;»

camilla

Κάπως έτσι περιγράφεται η πρώτη τους συνάντηση από τον συγγραφέα ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Κάρολος πριν χωριστούν της είπε ένθερμα : «Θα ήθελα να σας ξαναδώ». Φυσικά όχι μόνο την ξαναείδε αλλά μετά από πολλές περιπέτειες και πολύ κατακραυγή θα κατάφερνε να την κάνει γυναίκα του.

Η βασιλική συγγραφέας Penny Junor αναφέρει στο βιβλίο της ότι : «Ο Κάρολος την ερωτεύτηκε σχεδόν κεραυνοβόλα κι εκείνη ενέδωσε στο φλερτ του, θεωρώντας το χρυσή ευκαιρία να κάνει τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς να ζηλέψει. Λίγους μήνες αργότερα, την Πρωτοχρονιά του 1972, ο Κάρολος έπρεπε να φύγει για ένα πολύμηνο ταξίδι με τη βασιλική φρεγάτα. Δεν κατάφερε όμως να βρει τη δύναμη να της εκφράσει το μέγεθος του ερωτά του, με αποτέλεσμα εκείνη να αφοσιωθεί και πάλι στη σχέση με τον Μπόουλς, ο οποίος τελικά τη ζήτησε σε γάμο το 1973.»

Όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο : «Η Καμίλα ενημέρωσε τον Κάρολο για τον επικείμενο γάμο της με ένα γράμμα, ραγίζοντας την καρδιά του. Μία εβδομάδα πριν ντυθεί νύφη, ο Κάρολος έκανε μία τελευταία προσπάθεια να τη μεταπείσει, ζητώντας της να ματαιώσει τον γάμο, η οποία όμως έπεσε στο κενό. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι ρόλοι θα αντιστρέφονταν με τον Κάρολο να ντύνεται γαμπρός παρά τη θέληση του και να κλαίει στην αγκαλιά της την παραμονή του γάμου του με την Νταϊάνα».

Ο γάμος της Καμίλα με τον Πάρκερ Μπόουλς που ισοπέδωσε τον Κάρολο

Η σύντομη περιπέτεια που είχαν τελείωσε(προσωρινά όπως έδειξε η ζωή) γεγονός που ήταν φυσικά μία ανακούφιση για το Παλάτι και την βασίλισσα Ελισάβετ Β’ η οποία δεν ήθελε μία “θνητή” για σύζυγο του γιου της.

Η Καμίλα πήρε την απόφαση να παντρευτεί τον αξιωματικό του Ιππικού, Άντριου Πάρκερ Μπόουλς γιατί πάντα είχε ως στόχο να κάνει οικογένεια και παιδιά. Μαζί του απέκτησε 2 παιδιά και 5 εγγόνια. Το διαζύγιο μπορεί να ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1995, ωστόσο από την αρχή ο γάμος τους ξεκίνησε με «σύννεφα».
Ο παράνομος δεσμός της με τον Κάρολο ξεκίνησε από πολύ νωρίς και λέγεται ότι απολάμβανε την ανοχή του συζύγου της. Ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς ήταν στο φιλικό περιβάλλον του Καρόλου οπότε οι συναντήσεις του με την Καμίλα ήταν συχνές. Μάλιστα ο Κάρολος προθυμοποιήθηκε να βαφτίσει τον γιο τους Τομ, κάτι που συνέβη τον Φεβρουάριο του 1975.Φυσικά ο Μπόουλς δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την όλη κατάσταση του γάμου τους και διατηρούσε σχέση με την πριγκίπισσα Άννα αλλά και τη νεαρή κόρη ενός δούκα.

camilla-middleton

Η περιπετειώδης σχέση της με τον Κάρολο

Μπορεί στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Κάρολος με την Νταϊάνα να έδειχαν ευτυχισμένοι ωστόσο δεν άργησε να αποκαλυφθεί η παράνομη σχέση που είχε με την Καμίλα. Λίγες φωτογραφίες είχαν εμφανιστεί μέχρι που το 1993, ένα χρόνο μετά τον επίσημο χωρισμό του Καρόλου με την Νταϊάνα, έσκασε το «CamillaGate» που ήταν η ηχογράφηση μίας ερωτικής συνομιλίας που είχε ο Κάρολος με την Καμίλα πριν χωρίσουν από τους συζύγους τους. Το σκάνδαλο ήταν μεγάλο και καταλαβαίνει κανείς γιατί αν διαβάσει απλά το παρακάτω απόσπασμα από τη συνομιλία τους:

Κάρολος: Αχ θεέ μου, θέλω να ζω κρυμμένος στο παντελόνι σου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να σε βλέπω!
Καμίλα: Μα, τι θες, να μεταμορφωθείς σε κιλότα;
Κάρολος: Ναι, ή και, ας με συγχωρήσει ο Θεός, σε ταμπόν!
Καμίλα: Είσαι χαζός… Τι ωραία ιδέα!

camilla-2

Ο ξαφνικός θάνατος της «Πριγκίπισσας του Λαού» έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για την Καμίλα που για χρόνια έμεινε στη συνείδηση των Βρετανών ως η ¨αντροχωρίστρα¨. Ο Κάρολος εμφανίστηκε επίσημα μαζί της το 1997 που ήταν η χρονιά που σκοτώθηκε η Νταϊάνα και προσπάθησε πολύ ώστε ο κόσμος να αποδεχτεί τη σχέση τους. Στις 9 Απριλίου του 2005 το ζευγάρι θα παντρευτεί με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο του Ουίνδσορ, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και ο θρησκευτικός τους γάμος που θα τον τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Ρόουαν Ουίλιαμς.

Η σχέση μίσους με την Νταϊάνα

Πολλά έχουν γραφτεί για την κόντρα που είχαν μεταξύ τους Καμίλα και Νταϊάνα. Στο βιβλίο της Penny Junor, το οποίο κυκλοφόρησε με αφορμή τα 70α γενέθλια της Καμίλα, αποκαλύπτεται η παθολογική ζήλια που έτρεφε η Νταϊάνα για το πρόσωπό της. Μάλιστα στο βιβλίο γίνεται λόγος για απειλές της αγαπημένης πριγκίπισσας προς την τότε ερωμένη του συζύγου της.

Αποκαλύπτεται ότι της τηλεφωνούσε μέσα στη νύχτα και της έλεγε: «Έστειλα κάποιον να σε σκοτώσει. Είναι έξω στον κήπο». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Νταϊάνα την είχε ονομάσει «ροντβάιλερ».
Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι μία προσπάθεια η Καμίλα να γίνει πιο αγαπητή στην Βρετανία οι συνεντεύξεις που είχε δώσει η Νταϊάνα πριν τον ξαφνικό χαμό της δείχνουν το κλίμα που επικρατούσε στις σχέσεις τους.

Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στο BBC το 1995 είχε πει :
«Ήμασταν τρεις σε αυτό το ζευγάρι… Ήταν λίγο υπερβολικό…»

Μάλιστα στην βιογραφία της υποστηρίζεται ότι ο Κάρολος της είχε πει το 1989: «Πίστευες πραγματικά να είμαι ο πρώτος πρίγκιπας στην ιστορία που δεν θα είχα ερωμένη;»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από όλα αυτά για ένα χρονικό διάστημα οι δύο γυναίκες διατηρούσαν φιλικές σχέσεις.

Το μυστικό της Καμίλα για να κρατάει ζωντανό τον γάμο τους

Σήμερα η Καμίλα και ο Κάρολος έχουν αφήσει πίσω το παρελθόν και «περνάνε φανταστικά μαζί» όπως έχει πει στενός τους φίλος. Το μυστικό τους φαίνεται ότι είναι να περνάνε αρκετό χρόνο χωριστά ώστε να μην βαριούνται. Θα λέγαμε ότι διατηρούν το πρόγραμμα που είχαν όταν ακόμα διατηρούσαν παράνομη σχέση.

Όπως έχει περιγράψει ο στενός τους φίλος: «Η Καμίλα ξέρει πώς να τον καλμάρει, όταν δεν είναι εκεί, πότε να τον αφήνει στις σκέψεις του, πότε να τον διασκεδάζει, πότε να είναι γλυκιά, πότε να είναι η έμπιστή του και πότε να είναι ερωμένη του. Είναι πολύ έξυπνη και μπορεί να γίνεται κάθε φορά η γυναίκα που χρειάζεται»

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: CBS NEWS, BBC

Σχετικά άρθρα