Κίρρωση του ήπατος: Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους ανδρες

Πιο εκτεθειμένες στην κίρρωση του ήπατος, λόγω της κατάχρησης του αλκοόλ, φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Μολονότι σε θέματα ισότητας οι γυναίκες έχουν… κατακτήσει πολλά προνόμια, αναφορικά με το θέμα του αλκοόλ οι γυναίκες δείχνουν να είναι πολύ μπροστά!

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Hepatology», οι γυναίκες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες να πάθουν κίρρωση του ήπατος από την κατάχρηση του αλκοόλ.

Την έρευνα διεξήγαγε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Michigan των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι 100 εκατ. Αμερικανών. Ανάμεσά τους, οι 300 χιλιάδες είχαν εμφανίσει κίρρωση του ήπατος, με το αλκοόλ να είναι η βασική αιτία για 1 στις 3 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι ο γυναικείος οργανισμός δεν αφομοιώνει το αλκοόλ το ίδιο εύκολα όπως συμβαίνει στους άνδρες και είναι πολύ πιο ευάλωτες στις όποιες ηπατικές ασθένειες μπορεί αυτό να προκαλέσει.

Από αυτές παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα της κίρρωσης του ήπατος, που τα τελευταία 7 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 50% στις γυναίκες και μόνο κατά 30% στους άνδρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan.

Μάλιστα, αυτό φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις δαπάνες για την υγεία: Η κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι πιο περίπλοκη και απαιτεί διπλάσιο προϋπολογισμό από τους άλλους.

Επιπροσθέτως, οι γυναίκες κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κίρρωση του ήπατος με δόση αλκοόλ πολύ μικρότερη από αυτή των ανδρών και σε λιγότερο χρόνο, όπως επισημαίνει και η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Jessica Mellinger. Ο λόγος δεν είναι άλλος από κάποιες ορμόνες που απαντώνται αποκλειστικά στον γυναικείο οργανισμό.

Όμως, το αλκοόλ δεν ευθύνεται μόνο για παθήσεις του ήπατος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερες από 200 παθήσεις έχουν σαν κύρια αιτία τους την κατάχρηση του αλκοόλ, όπως είναι διάφοροι τύποι καρκίνου.

Επίσης, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ σημαντική την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ και ιατρικά, καθώς όπως λένε ελάχιστοι είναι οι χρήστες που συνειδητοποιούν και αποδέχονται το γεγονός ότι έχουν πρόβλημα αλκοολισμού.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα