Ιός της γρίπης: Μετρά πλέον 41 θύματα

Παρά το γεγονός ότι η εποχική γρίπη ακολουθεί φθίνουσα πορεία, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και τις 6 Μαΐου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 41 θανατηφόρα κρούσματα.

Πρόκειται για 29 άνδρες και 12 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 62,6 έτη. Από τα 16 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 25 ιός γρίπης τύπου Β.

Σημειώνεται ότι τα 34 από τα 41 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Από το σύνολο των 41 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο πέντε ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Παράλληλα από τον περασμένο Οκτώβριο έως και την 6η Μαΐου έχουν καταγραφεί 111 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 107 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Τα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 68 άνδρες και 39 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 57,2 έτη. Από τα 107 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 14.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «με βάση τα ανωτέρω η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά εκτός εποχής επίπεδα».

Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα περίοδο εποχικής γρίπης στην Ελλάδα κυριάρχησαν οι υπότυποι Β και A (H1N1)pdm09.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα