Βλασσία Παυλοπούλου: Η πρώτη κυρία της Ελλάδας ήρεμη δύναμη δίπλα στον ΠτΔ – Οι σπουδές στο Παρίσι, τα 40 χρόνια γάμου και οι σπάνιες εμφανίσεις της

Από εχθές τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πριγκιπικό ζεύγος που επισκέπτεται τη χώρα μας. Ύστερα από την τήρηση του προγράμματος που είχε ο Κάρολος και η Καμίλα μέσα στη μέρα το ζεύγος κατέφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν τους.

Φυσικά από το δείπνο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δύο πρώτες κυρίες της Ελλάδας, η Βλασσία Παυλοπούλου και η Μπέτυ Μπαζιάνα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα του προέδρου της δημοκρατίας δεν μας έχει συνηθίσει σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Θα λέγαμε ότι επιλέγει να παρευρεθεί όπου είναι απολύτως απαραίτητο όπως ήταν και το χθεσινό δείπνο. Τόσο η Βλασσία Παυλοπούλου όσο και η Μπέτυ Μπαζιάνα επέλεξαν να ντυθούν σε έντονα χρώματα σε αντίθεση με την Καμίλα που επέλεξε για ακόμη μία φορά το λευκό .

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρευρισκόμενοι, τα πηγαδάκια , η νύξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή των μαρμάρων, ωστόσο εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την πιο διακριτική παρουσία της βραδιάς που δεν είναι άλλη από την Βλασσία Παυλοπούλου. Άλλωστε είναι δική της επιλογή να μην τραβάει τα βλέμματα πάνω της και να είναι η ήρεμη δύναμη που θα στηρίζει τόσο τον άντρα της όσο και την οικογένειά της. Τουλάχιστον αυτό έχουν να πουν όσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά και κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει πιο προσωπικές στιγμές από τη ζωή του ζευγαριού.

Όταν η Βλασσία γνώρισε τον Προκόπη

Το πατρικό όνομα της γυναίκας του Προκόπη Παυλόπουλου είναι Βλασσία Πελτσεμή. Η Βλασσία έχει τελειώσει την ελληνογαλλική σχολή των Ουρσουλίνων στον Ψυχικό. Η γνωριμία της με τον μετέπειτα άντρα της έγινε στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Η Βλασσία πήγαινε στο ίδιο φροντιστήριο με τον Σπύρο Φλογαΐτη ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής της Νομικής και από τότε μέχρι σήμερα είναι φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου. Αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους. Μόλις γνωρίστηκαν οι τρεις τους έγιναν μία παρέα.


Ο έρωτας μάλλον γεννήθηκε αμέσως ωστόσο εκδηλώθηκε όταν βρέθηκαν να είναι συμφοιτητές στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οι φίλοι τους κάνουν λόγο για ένα μεγάλο έρωτα ανάμεσα στον Προκόπη και τη Σίσσυ, όπως την έλεγε.

Ο Σπύρος Φλογαΐτης είχε εξομολογηθεί στο Έθνος της Κυριακής ότι : «Ο Προκόπης και η Σίσσυ ερωτεύθηκαν από την πρώτη στιγμή κι έγιναν αχώριστοι. Μεγάλη αγάπη. Η Σίσσυ ήταν αριστούχος. Μπήκε 14η στη Νομική, σε πολύ καλύτερη σειρά από τη δική μας. Είναι ένα από τα καλύτερα νομικά μυαλά που έχω γνωρίσει. Όμως είναι γυναίκα παλαιάς κοπής. Ήταν και είναι η σκιά του Προκόπη».

Το μεταπτυχιακό στο Παρίσι και ο γάμος της με τον Προκόπη

Τις σπουδές τους στην Αθήνα διαδέχτηκε το ταξίδι τους στη Γαλλία για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Paris Ⅱ. Εκεί φυσικά δεν πήγε μόνη της η Βλασσία αλλά μαζί με τον Προκόπη αλλά και τον αγαπημένος τους φίλο Σπύρο. Σημειώνεται ότι ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε βρεθεί στην «πόλη του φωτός» με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Το 1975 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA από το Πανεπιστήμιο Paris II (πρώην Σορβόννη) και το 1977 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο με βαθμό Άριστα.

Τον Ιούλιο του 1975 το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί. Κουμπάρος τους δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον φίλο που τους γνώρισε αλλά και από τον άνθρωπο που είχαν χαράξει κοινή πορεία μέχρι τότε. Το ζευγάρι επέστρεψε στην Ελλάδα για να παντρευτεί και ο γάμος έγινε Ψυχικό όπου μεγάλωσε η Βλασσία. Εκεί άλλωστε θα έμειναν με το που γύρισαν από το Παρίσι. Εκεί έχτισαν όμορφες αναμνήσεις αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι εκεί γεννήθηκε και ο γιος τους Βασίλης.

Η επιστροφή στην Αθήνα και η επαγγελματική της πορεία

Η Βλασσία Παυλοπούλου που είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1980 θα ξεκινήσει την άσκησή της στο γραφείο του Ευάγγελου Στρατήγη. Η ενασχόλησή της θα είναι κυρίως με τον χώρο του Δημοσίου Δικαίου.
Τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα ήταν στο πλάι του συζύγου της. Η ίδια επέλεξε να έχει βοηθητικό ρόλο:
«Από 24 ετών, δούλευα βοηθητική στο γραφείο του. Από πολύ νωρίς, ξεχωρίσαμε τις αρμοδιότητες. Ο Προκόπης του… εξωτερικού, κι εγώ στο σπίτι. Τα επαγγελματικά μου τα είχα πάντοτε σε δεύτερη μοίρα. Ήταν επιλογή μου. Έτσι είμαι. Μου άρεσε να είμαι πάντα το δεύτερο βιολί».

Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά τον Βασίλη και τις δίδυμες Ζωή και Μαρία. Ο ρόλος της μητέρας δεν είναι εύκολος και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται γονείς που θα είναι εκεί. Όπως και η ίδια είχε πει στο παρελθόν:
«Θεωρούσα ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με την παρουσία τουλάχιστον του ενός κοντά τους, κι αυτό έκανα».
Με τη θέσπιση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου το 2003 για τους βουλευτές ο Προκόπης Παυλόπουλος τερμάτισε τη δικηγορική του δραστηριότητα και το δικηγορικό γραφείο περνάει στα χέρια της Βλασίας και του γιου τους Βασίλειο Παυλόπουλο.

Βλασσία Παυλοπούλου: «Έχουμε δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια.»

 

Μπορεί ο γιος τους Βασίλης να επέλεξε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας ωστόσο οι κόρες της Βλασσίας και του Προκόπη δεν τον ακολούθησαν.
Η Μαρία Παυλοπούλου πήγε στις Ουρσουλίνες , στο ίδιο σχολείο με τη μητέρα της. Στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία.
Γνωστή έγινε μέσα από την έκδοση της συλλογής «Αλμυρές γεύσεις, γλυκές απολαύσεις» από συνταγές που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Ωστόσο η Μαρία δεν ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική.

Η Μαρία Παυλοπούλου με την αδελφή της, Ζωή, είναι δίδυμες. Μάλιστα, οι φίλοι τους ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να τις ξεχωρίσουν.
Όπως έχει εξομολογηθεί η Βλασσία Παυλοπούλου : «Έχουμε δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια. Είναι πολύ καλός πατέρας, σύζυγος και επιστήμων. Μετράμε 40 χρόνια γάμου. Φυσικά, δεν είναι σαν την πρώτη μέρα, αλλά υπάρχει μεταξύ μας μια βαθιά σχέση, αγάπη και κατανόηση».

Η ¨κατάρα¨ της οικογένειας από ότι φαίνεται είναι να φέρνει στον κόσμο μόνο …κορίτσια αφού τα εγγόνια της οικογένειας Παυλόπουλου είναι μόνο γένους θηλυκού.

Το τιμώμενο πρόσωπο για τη γιορτή της Μητέρας

Την στάση της ως μητέρα αλλά και επαγγελματία θέλησε να τιμήσει πέρυσι η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών “Παναθηναϊκή” με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας. «Η Πρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Γιαννίρη μαζί με τα μέλη του Δ.Σ αποφάσισαν να τιμήσουν την ξεχωριστή προσωπικότητα μιας γυναίκας που υπηρετεί την επιστήμη της χωρίς να αφήνει στην άκρη το σημαντικό ρόλο της μητέρας.»

Σχετικά άρθρα