Το μωρό μου δε θέλει να κοιμάται μόνο του. Πώς να το διαχειριστώ;

Έχω ένα μωρό 19 μηνών εδώ και δύο μέρες αρχίζει και ξυπνάει το βράδυ κατεβαίνοντας από την κούνια του. Όταν μένω δίπλα του ξανακοιμάται, ενώ όταν πάω στο δωμάτιό μου ξυπνάει και έρχεται από πίσω μου.

Πώς μπορώ να τον κάνω να κοιμάται μόνος του χωρίς να σηκώνεται; Ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημά σας απάντησε η συμβουλευτική ψυχολόγος Λουίζα Βογιατζή

Όπως λέτε κι εσείς ένα παιδί 19 μηνών είναι μωρό και είναι φυσικό κι αναμενόμενο να έχει ακόμα κατά περιόδους δυσκολία να κοιμηθεί μόνο του. Ούτως ή άλλως για τα παιδιά το μέρος που αισθάνονται πιο ασφαλή, ειδικά τη νύχτα που κοιμούνται είναι κοντά στους γονείς τους. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την δική σας θέληση να το βοηθήσετε.

  • Παρατηρείστε αν το κάνει κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. κάποια παιδιά έχουν ανήσυχο ύπνο μετά από μια μέρα ή ένα βράδυ με υπερένταση.
  • Τηρείστε αυστηρά μία ρουτίνα ύπνου (πάντα ίδια ώρα, 20-30 λεπτά μαζί σας με χαμηλό φως και ησυχία για αγκαλιά, 1-2 τραγουδάκια, αν έχει κάτι με το οποίο ησυχάζει ή νανουρίζεται φροντίστε να το έχει κοντά του) γιατί οι ρουτίνες καθησυχάζουν και ηρεμούν τα παιδιά.
  • Ακόμα κι αν είναι κουραστικό για σας, παραμείνετε σταθερή στο να το πηγαίνετε πίσω στο κρεβάτι του μιλώντας του λίγο, ήρεμα και με χαμηλή φωνή.

Αν τη μία φορά του επιτρέπετε να κοιμηθεί μαζί σας και την άλλη όχι θα προσπαθήσει ξανά και ξανά να το πετύχει.

Μεταδόστε του ασφάλεια λέγοντας του ότι είστε κοντά και το ακούτε!

Σχετικά άρθρα