Γιατί στην περίοδο αυξάνεται η ερωτική σου διάθεση;

Ένα πολύ βασικό ερώτημα που απασχολεί κάθε γυναίκα είναι το γιατί έχει έντονη ερωτική διάθεση στην περίοδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν έχεις παρατηρήσει κι εσύ στον εαυτό σου έντονη ερωτική διάθεση στην περίοδο, μην στεναχωριέσαι και μην αγχώνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σχεδόν όλες οι γυναίκες.

Γιατί, όμως, με το που ετοιμάζεσαι να βάλεις την πρώτη σερβιέτα λόγω της περιόδου, έχεις σεξουαλικό ερεθισμό;

Αρχικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο του κύκλου μιας γυναίκας υπάρχει η έξαρση και η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων της, της προγεστερόνης, της διϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA) και της τεστοστερόνης της.

Ο ρόλος των ορμονών

Όλες αυτές οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεση σου για σεξ. Πάντως, αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση, δεν είναι εντελώς σίγουροι πώς ο κύκλος μιας γυναίκας επηρεάζει τη διάθεσή της για σεξ.

Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι ερευνητές μελέτησαν την σύνδεση αυτή σε προπτυχιακές γυναίκες. Ειδικότερα, τους μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών τους κατά τη διάρκεια δύο πλήρων κύκλων τους και συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά της καθημερινότητάς τους, οπότε και είχαν σεξουαλική δραστηριότητα και αίσθημα σεξουαλικού ερεθισμού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είχαν έντονες επιπτώσεις στην ερωτική διάθεση μια γυναίκας. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, μάλλον γιατί τα οιστρογόνα αυξάνουν την λίμπιντο και την επιθυμία, ενώ η προγεστερόνη είναι μια σταθεροποιητική ορμόνη που «καταπιέζει» την λίμπιντο.

Λίγες μέρες πριν την περίοδό σου, όλες αυτές οι ορμόνες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους. Όμως, ελάχιστα πριν στο έρθει περίοδος πέφτουν απότομα, ενώ κατά την πρώτη βδομάδα της περιόδου σου, ενώ έχεις αίμα, τα οιστρογόνα σου ξεκινούν μια σταθερά ανοδική πορεία.

Έντονη διάθεση για σεξ

Αυτή είναι και η φάση στην διάρκεια του κύκλου σου που έχεις την εντονότερη διάθεση για σεξ, μιας και όπως τονίζουν οι ειδικοί, στη διάρκεια και λίγο μετά την περίοδό σου η προγεστερόνη, η ορμόνη που όπως είπαμε μειώνει την ερωτική διάθεση, είναι στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδά της ενώ, αντίθετα, τα οιστρογόνα αυξάνονται διαρκώς, προκαλώντας σου έντονη σεξουαλική επιθυμία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω, μόνο βάσει των ορμονικών σου επιπέδων, η περίοδός σου δεν είναι η αποκορύφωση της σεξουαλικής σου επιθυμίας. Η έρευνα δείχνει ότι η παραγωγή ορμονών στον οργανισμό σου είναι σε πλήρη εξέλιξη κατά τις ημέρες που έχεις ωορρηξία, δηλαδή κατά τις γόνιμες μέρες σου, που συνήθως είναι δύο περίπου εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου σου.

Μεγαλύτερος ερεθισμός

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι μάλλον παίζουν ρόλο και κάποιοι άλλοι παράγοντες για το ότι είσαι πιο ερεθισμένη κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μάλιστα, τονίζουν ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάποιες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι εάν αυνανιστούν ή κάνουν σεξ στην περίοδο, ανακουφίζονται από τους πόνους στην πύελο ή τις κράμπες. Παράλληλα, το σεξ και ο οργασμός βοηθούν στη μείωση του στρες αλλά και κάθε πόνου που σχετίζεται με την περίοδο, οπότε ίσως και για αυτό υποσυνείδητα ο γυναικείος οργανισμός τα αποζητά.

 

Πάντως, επισημαίνεται και το γεγονός ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να ισχύει για όλες τις γυναίκες, καθώς κάθε μια αισθάνεται λιγότερο ή περισσότερο άνετα με το σώμα της τις μέρες εκείνες, οπότε και θέλουν ή δεν θέλουν να κάνουν σεξ.

Συμπέρασμα: Εάν… εκείνες τις μέρες του μήνα, δεν νιώθεις σεξουαλική υπερδιέγερση μην ανησυχείς. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, μην εκπλαγείς!

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόνος στην ωορρηξία: Πού οφείλεται και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Σχετικά άρθρα