Πανελλήνιες: Μπορεί ο έρωτας να με εμποδίσει να πετύχω τους υψηλούς στόχους μου;

Είμαι μαθήτρια Γ΄Λυκείου… Σε λίγο καιρό δίνω Πανελλήνιες και έχω υψηλούς στόχους, γύρω στα 18.000 μόρια. Πάντα ήμουν μαθήτρια του 19-20 και πραγματικά έχω προσπαθήσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια… Το άγχος για τις εξετάσεις είναι γνωστό βέβαια.. Πριν από ένα μήνα ξεκίνησα σχέση με έναν συνομήλικό μου από την τάξη μου. Τα συναισθήματα είναι αμοιβαία και είμαι τρελά ερωτευμένη. Εκείνος δεν δίνει εξετάσεις αλλά δείχνει κατανόηση. Μιλάμε καθημερινά όποτε βέβαια μπορέσω εγώ και βγαίνουμε μια με δυο φορές το μήνα. Του ξεκαθάρισα από την αρχή ότι δεν πρόκειται να παραμελήσω τον στόχο μου και μου είπε ότι θα με στηρίξει και θα με περιμένει.

Ωστόσο, η μητέρα μου είναι τελείως αντίθετη σε όλο αυτό. Από τότε που της το είπα, η σχέση μας άλλαξε δραματικά… Μου υπενθυμίζει διαρκώς πόσο πολύ την απογοήτευσα και ότι περίμενε μεγαλύτερη ωριμότητα από εμένα. Μου είπε ότι δεν έπρεπε να το ξεκινήσω όλο αυτό αυτήν την περίοδο και ότι ρισκάρω πάρα πολλά. Το αγόρι μου το θεωρεί “άξεστο και ζώο γιατί δεν είναι του επιπέδου μου”. Κάθε μέρα τσακωνόμαστε και με απειλεί ότι αν δεν σταματήσω τη σχέση, θα μου κάνει φραγή στο νούμερο και θα μου πάρει το κινητό.

Ξέρω ότι εκείνος έχει βέβαια διαφορετικούς στόχους και αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ποτέ “καλός” μαθητής. Το θέμα είναι ότι μου αρέσει πολύ και όταν μιλάω μαζί του χαλαρώνω… Είναι το κίνητρό μου κατά κάποιον τρόπο…Δεν της ζήτησα ποτέ τίποτα. Ούτε να τον φέρνω σπίτι ούτε να βγαίνουμε κάθε μέρα… Νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει καθόλου και πραγματικά τα πράγματα πάνε κάθε μέρα από το κακό στο χειρότερο…

Εκτός από αυτό, πλησιάζουν και οι εξετάσεις και φοβάμαι μήπως πράγματι θυσιάζω τους στόχους μου… H αποτυχία είναι ο μεγαλύτερος μου φόβος… Βρίσκομαι σε αδιέξοδο και δεν ξέρω τι να κάνω.. Η συμβουλή σας θα ήταν απαραίτητη!

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Κατ’ αρχήν τι ωραιότερο από το να είσαι ερωτευμένη και μάλιστα τρελά, όπως λες!
Μπράβο σου που έχεις υψηλούς στόχους και θέλεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και ακόμα περισσότερο που δεν θέλεις να τους παραμελήσεις.

Ο έρωτας είναι πάντα κινητήριος δύναμη για να προχωράμε στη ζωή μας.

Η μητέρα σου ανησυχεί, όπως και κάθε μητέρα που κάνει όνειρα κι έχει φιλοδοξίες για το παιδί, μήπως ο έρωτάς σου γίνει αιτία και δεν αποδώσεις στις εξετάσεις όπως θα περίμενες κι εσύ κι εκείνη. Ωστόσο, όταν ο έρωτας σού χτυπάει την πόρτα, δεν σε ρωτάει αν έχεις υποχρεώσεις για να έρθει άλλη ώρα. Είναι πολύ σημαντικό που ο φίλος σου είναι υποστηρικτικός απέναντί σου και δεν σε πιέζει, γιατί τώρα είναι η πιο σημαντική ώρα για σένα. Και είναι και πολύ όμορφο που αποτελεί κίνητρο για σένα. Ο έρωτας είναι πάντα κινητήριος δύναμη για να προχωράμε στη ζωή μας.

Χρειάζεται να κάνεις μια ήρεμη συζήτηση χωρίς την πρόθεση να τσακωθείς με τη μητέρα σου, που θα της εξηγείς πως δεν είσαι διατεθειμένη να βάλεις στην άκρη τις φιλοδοξίες σου και πως ειδικά τώρα λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις σου, το πιο σημαντικό για σένα είναι να είσαι ήρεμη και απερίσπαστη. Της είναι απαραίτητο να καταλάβει πως δεν τα παρατάς. Πες της πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος τώρα για τσακωμούς, ειδικά μαζί της. Κάνε την να νιώσει ότι σου είναι σημαντική και πως έχεις ανάγκη από την πλήρη υποστήριξή της. Πως η βοήθειά της σου είναι απαραίτητη και πως όταν τσακωνόσαστε οι δυο σας αυτό έχει αντίκτυπο στο διάβασμά σου. Εξήγησέ της πως ο φίλος σου είναι πηγή δύναμης αυτή την ώρα για σένα κι αποτελεί βοήθεια και δεν σε αποσπά όπως εκείνη νομίζει. Πες της ακόμα πως έχεις κρατήσει όλες τις αξίες μέσα σου με τις οποίες σε μεγάλωσε και πως την αγαπάς κι ότι έχεις ανάγκη να σου δείξει λίγη εμπιστοσύνη , ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως σου χρειάζεται να ζήσεις αυτό τον έρωτα. Κάνε μαζί της μια συμφωνία που θα λέει ότι, μέχρι να τελειώσεις τις εξετάσεις δεν θα μιλήσετε ξανά γι αυτό το θέμα ώστε να μελετάς απερίσπαστη και πως μετά μπορείτε να “τσακωθείτε” όσο θέλει.

Είναι σημαντικό να μιλήσεις στη μητέρα σου όταν θα είσαι ήρεμη. Σκέψου την με αγάπη πριν το κάνεις. Αγωνιά για σένα και το μέλλον σου και θέλει το καλύτερο. Πες της πως για να είσαι ένα κορίτσι με στόχους που δεν τους παρατά, αυτό είναι δικό της έργο. Καθησύχασέ την πως κι εσύ θέλεις για τη ζωή σου να φτάσεις αυτούς τους στόχους και να τους πραγματοποιήσεις, όπως κι εκείνη ονειρεύεται για σένα. Όταν νιώσει πως ξέρεις τι θέλεις και δεν τα παρατάς, ίσως της είναι πιο εύκολο να μαλακώσει και να σε ακούσει.

Καλή επιτυχία και με τις εξετάσεις σου!

Σχετικά άρθρα