Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ: Εκεί που η τεχνολογία γίνεται παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

Θέλετε να περάσετε δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά σας αλλά να διασκεδάσετε παράλληλα; Έχουμε την απόλυτη πρόταση για σας: μια βόλτα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ! Όλη η ιστορία της επικοινωνίας ξεδιπλώνεται μπροστά σας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! Κινητά και τάμπλετ, ήχος και βίντεο έχουν κεντρικό ρόλο στην επίσκεψη και… ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους στον χρόνο!

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων αφιερωμένη στην Τεχνολογία και το Διαδίκτυο με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες Προσεγγίσεις, νέο Κοινό». Και ποιο θα μπορούσε να είναι το πιο αντιπροσωπευτικό τιμώμενο Μουσείο; Μα φυσικά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ!

 

Μακριά από το κέντρο, σε ένα ήσυχο σημείο της Νέας Κηφισιάς φιλοξενείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ. Με το μεράκι των δικών του ανθρώπων, το Μουσείο διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στην εποχή του, «παντρεύοντας» τους πιο αρχαίους τρόπους επικοινωνίας με τους πιο υπερ-σύγχρονους!

Μουσείο επικοινωνίας και τεχνολογίας!

Ένα Μουσείο Τεχνολογίας, μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά δεδομένα. Τι πραγματεύεται; Την ιστορία της επικοινωνίας ανά τους αιώνες, από την απαρχή του κόσμου! Μέσα στο Μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα, τα οποία οι υπεύθυνοι προσπαθούν να «φωτίσουν» με τη χρήση νέων τεχνολογιών, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις. Πέρα από τα βίντεο, τα ηχητικά ντοκουμέντα ή τα διαδραστικά εκθέματα, το Μουσείο βάζει στο παιχνίδι τεχνολογίες ΑR (Αugmented Reality, Επαυξημένης Πραγματικότητας) ή VR (Virtual Reality, Εικονικής Πραγματικότητας).

Μερικά παραδείγματα;

Μια μοναδική εφαρμογή εφαρμογή ΑR θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να… αποκωδικοποιήσει σε λίγα δευτερόλεπτα τον κώδικα Μορς από τα τηλεγραφήματα!

Μπορείτε να κάνετε βόλτα στο Πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος» με Virtual Reality εφαρμογή. Ήταν ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Ο παλιός τηλεφωνικός θάλαμος, που έχει “παίξει” σε πλήθος ελληνικών ταινιών “μιλάει”! Μπορείτε να δείτε το πώς αλλάζει μορφή από τη… γέννησή του μέχρι και σήμερα (υπάρχουν άλλωστε ακόμα τηλεφωνικοί θάλαμοι)!

Από τις πυρσείες της Αρχαιότητας στους δορυφόρους και τα smartphones!

Όλη η ιστορία της επικοινωνίας περνάει από τα μάτια του επισκέπτη με τρόπο διασκεδαστικό! Από τις πυρσείες της αρχαιότητας, περνάμε μέσα από τον ηλεκτρισμό, μαθαίνουμε για τους 3 κορυφαίους εφευρέτες της επικοινωνίας (Μορς, Μαρκόνι και Μπελ) και φτάνουμε μέχρι την τηλεφωτογραφία, τους δορυφόρους και την κινητή τηλεφωνία! Αγαπημένοι μας σταθμοί στα εκθέματα του Μουσείου; Το ποδήλατο του ταχυδρόμου που παρέδιδε τα γράμματα, η προθήκη με τα παλιά τηλεγραφήματα, ο αυθεντικός τηλεφωνικός θάλαμος και η συλλογή των τηλεφωτογραφιών!Kαι φυσικά η φωνή του 141: «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι»…

 Το «έκθεμα» – έκπληξη του Μουσείου

Το «έκθεμα» – έκπληξη του Μουσείου βρίσκεται στο δεύτερο όροφο! Και δεν είναι άλλο από ένα τηλεοπτικό στούντιο! Δεν είναι ένα τυχαίο στούντιο! Είναι το πρώτο στούντιο που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα! Βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας και ήταν στην κατοχή του ΟΤΕ καθώς η εταιρεία είχε την τεχνογνωσία! 6 χρόνια πήρε στους υπεύθυνους του Μουσείου για να κατορθώσουν να επιδιορθώσουν όλα τα μηχανήματα, ώστε να μπορούν να το θέτουν σε λειτουργία στους επισκέπτες! Επόμενος στόχος: να κατορθώσουν κάποια στιγμή να κάνουν μια εκπομπή από εκείνο το στούντιο!

Επειδή μέχρι κάποια εποχή δεν υπήρχε δυνατότητα μαγνητοσκόπησης και οι εκπομπές ήταν πάντα ζωντανές, είχαν φτιάξει διάφορες καρτέλες που παρεμβάλλονταν στα κενά ανάμεσα στα προγράμματα:

Μέχρι τώρα μόνο οι μικροί επισκέπτες έχουν την τύχη να… κάνουν εκπομπές σ’ αυτό, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

https://www.youtube.com/watch?v=wECpCEzeJ7w

Κι όλα αυτά δωρεάν, στο πλαίσιο της Εταιρικής Ευθύνης του Μουσείου! Γιατί για τους υπεύθυνους του Μουσείου στόχος της επίσκεψης είναι η μάθηση μέσω του παιχνιδιού! Τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους! Ειδικά για τους τελευταίους, το Μουσείο μπορεί να αποτελέσει ένα… ταξίδι πίσω στον χρόνο, στα παιδικά τους χρόνια ή στις ιστορίες που έχουν ακούσει από τους γονείς και τους παππούδες τους ή έχουν δει στις ελληνικές ταινίες.

Εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

Ως τιμώμενο Μουσείο αυτή τη χρονιά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών της Γιορτής των Μουσείων! Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, έχει ετοιμάσει ειδικά προγράμματα για το παιδικό κοινό:

Γι’ αυτό και στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκπλήξεις τεχνολογίας! Ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικέςδράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας και απευθύνονται σε όλους: μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες, μεμονωμένους επισκέπτες και σε άτομα ηλικίας 55+.

  •  «Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα… και από την πυρσεία στο smartphone»: Η εφευρετικότητα του παρελθόντος συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στον ανανεωμένο εκθεσιακό χώρο θα μάθουμε για την εξέλιξη από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και από τα sms της αρχαιότητας… στα σύγχρονα smartphones.
  • «Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 4-7 ετών): Μια δράση που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει με μια σύντομη αφήγηση των αρχαίων και σύγχρονων δικτύων των τηλεπικοινωνιών και ολοκληρώνεται με το μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας, sand box, με το οποίο τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές διαδρομές στην άμμο!
    • «Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για γονείς και παιδιά 8-16 ετών): Τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών μάς εμπνέουν για να χαράξουμε διαφορετικές πορείες μέσα στον μουσειακό χώρο και να δούμε το μουσείο αλλιώς μέσα από τέσσερις 25’ λεπτές διαφορετικές διαδρομές, όπως την ψηφιακή, την εικαστική, την ιστορική ή μία διαδρομή από την πυρσεία στο… smartphone!
  • «Και όμως κινείται…» (Σχολικές ομάδες): Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που με τη βοήθεια της Commedia dell’ arte και τριών «εξωγήινων» από έναν μακρινό πλανήτη, παρουσιάζει όλη την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
  • «Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά» (Εικαστικό εργαστήρι για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών): Πόσα μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε σε 80 λεπτά; Με τη βοήθεια των tablets του μουσείου, θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να επισκεφτούμε αμέτρητες ψηφιακές συλλογές των μουσείων του κόσμου, αλλά και να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ από τα εκθέματα που θα διαλέξουμε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τη μέρα και τη δράση που προτιμάμε και να κάνουμε κράτηση στο www.otegroupmuseum.gr

Χρήσιμες πληροφορίες για το Μουσείο

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899
Ιστοσελίδα: www.otegroupmuseum.gr, E-mail: [email protected]
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και δύο Κυριακές κάθε μήνα 09:00-16:00 (*στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων)
Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κρατήσεις γίνονται μόνο Online

Σχετικά άρθρα