Μπορώ να ξεπεράσω την κατάθλιψη χωρίς βοήθεια;

Τον τελευταίο καιρό νιώθω πολύ πεσμένη ψυχολογικά, δεν έχω όρεξη για τίποτα. Γενικά έχω παρέες, άλλα όχι τόσες ώστε να μπορώ να τους πω πώς νιώθω.

Έχω χάσει και κιλά. Αυτή τη στιγμή είμαι 48. Όλοι μου λένε πως πρέπει να πάρω κιλά και ότι έχω γίνει χαλιά, άλλα δεν με αφόρα η εικόνα μου καθόλου. Θεωρώ ότι είμαι καλά και ότι κάποια στιγμή θα τα ξαναπάρω.

Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει. Δεν θέλω να βλέπω κανέναν  και θα ήθελα  να μείνω λίγο μονή μου. Προσπαθώ να συνέλθω, άλλα θεωρώ ότι έχω κατάθλιψη. Τι να κάνω για να τα καταφέρω μονή μου; Σας ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημα απαντά η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, www.ipsychology.gr:

Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας βοηθήσω απλά γράφοντάς σας κάτι. Χρειάζεστε πιο άμεση βοήθεια από ειδικό. Παρουσιάζεται δυσλειτουργία στη ζωή σας καθημερινά και δεν μπορείτε να μπορείτε να βάλετε σε μια τάξη τα πράγματα και τη σκέψη σας.

Η συμπτωματολογία της κατάθλιψης περιέχει, μελαγχολία, ευερεθιστότητα ή άγχος, κρίσεις κλάματος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναποφασιστικότητα, δυσχέρεια συγκέντρωσης, απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητες, απώλεια συναισθηματικών δεσμών, κοινωνική απομόνωση, απελπισία, αίσθημα αβοήθητου, αύξηση εξαρτητικότητας, σκέψεις θανάτου, αίσθημα καταβολής, ανορεξία και απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους, αϋπνία ή υπερυπνία, διαταραχές εμμηνορρυσιακού κύκλου, και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας.

Κανείς μπορεί να νιώθει κάποια από αυτά, ή και όλα σε διακυμάνσεις. Αν η συναισθηματική αύτη κατάσταση επιμένει, που όπως καταλαβαίνω στην περίπτωσή σας αυτό ισχύει, ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού ψυχικής υγείας το συντομότερο. Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά, ζητήστε βοήθεια από το δήμο ή από κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο.

Σχετικά άρθρα