Σρεμπρένιτσα: Ημέρα μνήμης για τα θύματα του εμφυλίου

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου θα ενταφιασθούν σήμερα τα λείψανα 409 Μουσουλμάνων, θύματα της σφαγής που διαπράχθηκε πριν από 18 χρόνια από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

“Δεκαοκτώ χρόνια μετά, βρήκα μόνο δύο οστά του γιού μου αλλά αποφάσισα να ταφούν γιατί δεν θα ζήσω πολλές ζωές ώστε να μπορώ να περιμένω να βρω τα υπόλοιπα oστά του παιδιού μου”, είπε η Μουρίνα Σούμπασιτς, μια μάνα της Σρεμπρένιτσας που έχασε τον τότε 17χρονο γιο της Νερμίν και τον άνδρα της στη σφαγή.

Χθες βράδυ, 6.000 άνθρωποι είχαν ήδη φθάσει στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στον τόπο όπου βρίσκεται το μνημείο των θυμάτων της σφαγής, αφού έκαναν τη διαδρομή που άνδρες και αγόρια από τη Σρεμπρένιτσα είχαν ακολουθήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσα από τα δάση για να γλιτώσουν από τη σφαγή, τον Ιούλιο του 1995.

Στις 11 Ιουλίου 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, τον μουσουλμανικό θύλακα που είχε κηρυχθεί το 1993 “προστατευόμενη ζώνη” του ΟΗΕ.

Περί τους 8.000 άνδρες και εφήβους σφαγιάστηκαν μέσα σε μερικές ημέρες. Οστά τους βρέθηκαν σε πολλούς ανοιχτούς τάφους.

Η ταφή οστών θυμάτων, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αναγνωρίστηκαν, τελείται κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο μνήμης.

Το νεότερης ηλικίας θύμα της γενοκτονίας, ένα βρέφος, θα ταφεί φέτος μέσα στο μνημείο των θυμάτων. Είναι το μωρό της οικογένειας Μούχιτς που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1995 λίγο μετά τη γέννησή του στη βάση του ΟΗΕ στο Ποτοτσάρι. Το κοριτσάκι θα ταφεί δίπλα στον τάφο του πατέρα του Χατζρουντίν, επίσης θύμα της σφαγής, δήλωσε ο αρμόδιος για την τελετή Κενάν Κάραβντιτς. Το μωρό είχε εκταφεί το 2012 από ομαδικό τάφο που υπήρχε στην περιοχή της πρώην βάσης του ΟΗΕ.

Χιλιάδες Μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί τότε κοντά στη βάση των ολλανδών κυανοκράνων ελπίζοντας ότι εκεί θα είχαν προστασία μετά την είσοδο των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα.

Με τα νέα αυτά 409 θύματα, τα οστά 6.066 θυμάτων συνολικά θα έχουν ταφεί στο μνημείο αυτό.

Αφού διέφευγαν επί χρόνια από τη διεθνή δικαιοσύνη, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο πρώην στρατιωτικός διοικητής τους Ράτκο Μλάντις δικάζονται τώρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κυρίως για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Και οι δύο τους συνελήφθησαν στη Σερβία, ο Κάρατζιτς το 2008 και ο Μλάντιτς το 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σρεμπρένιτσα: 18 χρόνια από τη γενοκτονία

Σχετικά άρθρα