Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις 17 Μαΐου

Στις 17 Μαΐου στη Σόφια,στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του μετά την συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Την αισιοδοξία του για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε εκφράσει προ ημερών και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
«Με τον Τσίπρα πιστεύω θα συναντηθούμε στη Σύνοδο. Ίσως η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο αυτής» είχε πει ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο, εκεί που χτες είχε πραγματοποιηθεί η 2η Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4), και διήρκησε έξι ώρες.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με βάση τα μηνύματα που έστελναν χτες μέσω δηλώσεών τους.

Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα ανοίξει «από την στιγμή που θα συμφωνήσουμε και υπάρξει νομική επικύρωση της συμφωνίας».
«Νομίζω», είπε, «ότι εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δυο πλευρές θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν το δημιουργήσαμε. Και το οποίο παγοποιήθηκε, παρέμεινε, χάλασε με την περίοδο του Γκρουέφσκι. Πήγαμε στους αρχαϊσμούς, χωρίς, ούτε εκείνος ούτε εγώ, είτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις, να ευθύνονται. Έχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα του ονόματος της πΓΔΜ. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην περιοχή να το λύσουμε».

Από την πλευρά του, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε αισιόδοξος: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια γιατί είμαστε γείτονες… Νομίζω ότι έχουμε μια σπουδαία ευκαιρία. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καταλήξουμε σε λύση, τόσο το καλύτερο» είπε.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα