Στην Αθήνα από αύριο οι θεσμοί: Εντείνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση για κλείσιμο της αξιολόγησης

Στην επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς αρχίζει νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών για την επίτευξη τεχνική συμφωνίας για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το κουαρτέτο φτάνει αύριο βράδυ, οπότε συνεδριάζει και το ΕuroWorking Group. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον Γιώργο Χουλιαράκη για την πορεία της αξιολόγησης και το EWG θα ενημερώσει τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα σε σχέση με το χρέος και ειδικά για τον μηχανισμό διασύνδεσης με την ανάπτυξη: Αν η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης θα είναι αυτόματη, όπως προτείνουν οι Γάλλοι, ή ημιαυτόματη όπως απαιτούν οι Γερμανοί και κάποιες χώρες του Βορρά.

Στη συνεδρίαση ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα προαπαιτούμενα του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας. Σε αυτό αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στην Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η «μάχη για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα δεν σταματά, αλλά θα ενταθεί στη μεταμνημονιακή εποχή».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις με έμφαση στον «Κλεισθένη» και τονίζοντας ότι «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

Δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο ο Κ. Μητσοτάκης

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της  κατάτμησης της Β’ Αθήνας και στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά επανέλαβε ότι δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το εξής:

Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες! Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό γίνεται. Θα το ξαναγράψουν οι Ευρωπαίοι το αναπτυξιακό σχέδιο και γι’ αυτό δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, για να μη δούμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου και τελευταίου κειμένου. Αυτό είναι ντροπή.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «το οξύμωρο θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να “δεσμεύεται” από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στο επίκεντρο τη δίκαιη ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη δημιουργία  θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Είδαμε που οδήγησε τη χώρα το δικό του σχέδιο και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα, τα κοινωνικά συντρίμμια μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει»

«Όσον αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, είναι προφανής για μια ακόμα φορά η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη που με όσα λέει περί συστημικής διαφθοράς προσπαθεί να συγκαλύψει τις πολιτικές,  και όχι μόνο,  ευθύνες αυτών που την εξέθρεψαν.  Τουλάχιστον, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει μάθει από τα λάθη του και πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Δεν το λες και λίγο για έναν πολιτικό αρχηγό που έχει συνδέσει την πολιτική του με την ακατάσχετη καταστροφολογία» ανέφερε το κυβερνών κόμμα.

Σήμερα σε ερώτηση της εφημερίδας «Thessnews» για το εάν είναι «λαϊκισμός» ή ένα εφικτό αίτημα της επόμενης μέρας της «καθαρής εξόδου» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε ότι «αυτή η χώρα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της σκληρής περιόδου των μνημονίων. Η Ελλάδα όμως που βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από αυτό το τέλμα, θα είναι μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, σεβασμό στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας».

Β. Ντομπρόβσκις: Ευαίσθητη άσκηση η επιστροφή στις αγορές

Στο μεταξύ ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε την ανάγκη να αναλάβει η Ελλάδα την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων στη μεταμνημονιακή και έστειλε για ακόμα μία φορά μήνυμα να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Σε συνέντευξη του στα «Νέα» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τη σημασία της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πιστεύω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν τον ίδιο πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο. Φυσικά, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι μια ευαίσθητη άσκηση, αλλά είναι απολύτως εφικτή υπό τον όρο ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν ευθύνη. Από την ελληνική πλευρά αυτό σημαίνει να συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα ενισχύσει επιπλέον την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «όπως πάντα η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειές της όποτε και όπου μπορεί. Συνεχίζεται επίσης η δουλειά για την τελειοποίηση και την οριστικοποίηση της ελληνικής στρατηγικής ανάπτυξης και είναι σημαντικό η στρατηγική αυτή να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και να κατευθύνεται από την Ελλάδα».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα