Μου άρεσε πολύ η παράσταση “Ο Αδαής και ο παράφρων” στο Θέατρο Πορεία

“Ο Αδαής και ο παράφρων”: Μια συγκλονιστική παράσταση!! Πήγα μουδιασμένη γιατί ήξερα τη δυσκολία στα νοήματα της γραφής του Μπέρνχαρντ . Φοβόμουν ότι δεν θα το καταλάβω. Ότι θα κουραστώ γιατί κρατάει 3 ώρες η παράσταση. Κι όμως έχουν περάσει 5-6 μέρες και ακόμα σκέφτομαι αυτή τη παράσταση. Μιλώ στους φίλους γι’ αυτήν!!
Τους ζητω να μην τη χάσουν!!
Τι ωραία σκηνοθεσία!! Τι τόλμη, τι θάρρος του Γιάννου Περλέγκα να στήσει μια παράσταση, προκαλώντας τους θεατές, για να τους φέρει αντιμέτωπους με την αλήθεια τους και τα κατασκευασμένα προσωπεία τους. Αλλά και πόσο ωραίος ο Μπέρνχαρντ !! Πόσο βαθιά εισχωρεί στην ψυχή!
Πώς αναφέρεται στα σύνθετα διαχρονικά υπαρξιακά προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, χτίζοντας την ιλαροτραγωδία της ζωής και του θανάτου. Πατώντας πάνω σ’ ένα εγχειρίδιο νεκροτομίας άκρως περιγραφικό έως ανατριχιαστικό, σε συμφιλιώνει με το παροδικό της ύπαρξης! Και μετά, σειρά παίρνουν οι ανθρώπινες νευρώσεις και τα υστερικά φαινόμενα. Όλα ταυτισμένα πάνω στους ήρωες της παράστασης. Τα βάζει με τους καλλιτέχνες (είναι ένα βουνό από σκατά), με τον νάρκισσο (δεν βλέπουν τίποτα έξω από τον εαυτό τους), με τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανικανότητα του να εξελιχθεί (ζούμε τα ίδια και τα ίδια, μένουμε ίδιοι τίποτα δεν αλλάζει).

Η σκηνοθεσία σε εντάσσει μέσα στη δράση. Σε προκαλεί αλλά και σε απελευθερώνει. Όλα απομυθοποιούνται. Η ζωή, ο θάνατος, οι εξαρτήσεις, οι επιθυμίες, οι φόβοι…..

Γι’ αυτό φεύγεις από την παράσταση με ένα αίσθημα ελευθερίας!!

Άννα Δρούζα

Πληροφορίες για την παράσταση

“Ο αδαής και ο Παράφρων” του Τόμας Μπέρνχαρντ

σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα

Διάρκεια: 180 λεπτά, με διάλειμμα.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πώς επιδρά η τελειομανία, η στείρα εξειδίκευση, η υπέρμετρη συγκέντρωση, ο αυστηρός αυτοπεριορισμός πάνω στον καλλιτέχνη;

adais kai parafron2

Η ζωή είναι ένα μαρτύριο όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και δεν επανορθώνει αυτή την κοινοτοπία την όντως οδυνηρή δεν έχει αντιληφθεί τίποτα
Μια μεγάλη ντίβα της όπερας πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά. Εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή της στην κρίση του κοινού, αποφασίζει να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή. Εκείνος όμως, αλκοολικός και φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην τραγουδιστική καριέρα της κόρης του. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γιατρός, «δόκτωρ» Ιατροδικαστικής, παθιασμένος με την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη.

adais kai parafron 7

Η τέχνη, η επιστήμη, ακόμη και η σχέση γονιού και παιδιού, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και καταστροφικές για την πλήρωση των ανθρώπινων αναγκών. Ο Μπέρνχαρντ μετατρέπει την ιατρική σε επιστήμη της αποσύνθεσης και τη μουσική σε τέχνη της αποπροσωποποίησης και της καταστροφής. Ο μεγάλος Αυστριακός συγγραφέας επιστρατεύει το γκροτέσκο και «χολερικό» χιούμορ του για να υπογραμμίσει το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεϊκής χειραγώγησης.

adais kai parafron 4

Thomas Bernhard, Der Ignorant und der Wahnsinnige, in: ders., Werke Band 15 © Suhrkamp Verlag Frankfurt am Main 2004

Τιμές Εισιτηρίων: κανονικό 16 ευρώ, senior (άνω των 65): 14 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 12 ευρώ.

H παράσταση “Ο αδαής και ο παράφρων” αποτελεί παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του ΕΘ και πρωτοπαρουσιάστηκε εκεί την περίοδο 2015-2016.

adais kai parafron 6

 

Θέατρο Πορεία από 16 Ιανουαρίου 2018 έως 15 Μαΐου 2018.

Βραβεία:

Βραβείο μετάφρασης της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016 στον Γιώργο Δεπάστα

Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2017 στην Ανθή Ευστρατιάδου

Σχετικά άρθρα