Γιατι οι κήλες στη γυναίκα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες

Ο χρόνιος πόνος που αισθάνεσαι είναι πολύ πιθανό να είναι κάποια κήλη και να μην το γνωρίζεις, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία σου.

Όταν αναφερόμαστε σε κήλες στη γυναίκα μιλάμε για την προβολή ενός οργάνου μέσω από το τοίχωμα της κοιλότητας που το περικλείει και το περιορίζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κήλες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν στη γυναίκα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ μικρά ανεπαίσθητα εξογκώματα, τα οποία μπορεί και να περάσουν απαρατήρητα.

Όμως, εάν και εφόσον δεν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη αγωγή για την θεραπεία τους, τότε οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα στη γυναίκα που μπορεί να ξεκινάει από έναν απλό πόνο ή μια δυσφορία και να καταλήγει σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως απόφραξη του εντέρου και γάγγραινα.

Τύποι κήλης:

Τα πιο συνηθισμένα σημεία στον γυναικείο οργανισμό που μπορεί να εμφανιστούν κήλες είναι:

  • Βουβωνοκήλη
  • Μηριαία κήλη
  • Διαφραγματοκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Επιγαστρική κήλη

Επίσης, κήλη μπορεί να εμφανιστεί και σε σημείο κάποιας τομής από χειρουργική επέμβαση. Σε κάποιες περιπτώσεις κήλης, όπως η βουβωνοκήλη, πετάγεται ένα «μπαλάκι» το οποίο αν το πιέσεις επανέρχεται στη θέση του, ενώ δεν είναι εμφανές και όταν ξαπλώνεις. Συνήθως, πάντως στις γυναίκες εκδηλώνονται σαν πόνος χωρίς να μπορείς να βρεις την αιτία του.

Πόσο συχνές είναι οι κήλες στη γυναίκα;

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η κήλη στη γυναίκα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και συγκεκριμένα η βουβωνοκήλη σε ποσοστό 75 με 80%.

Πώς προκαλούνται;

Οι κήλες στη γυναίκα μπορεί να οφείλονται και σε κάποιους κληρονομικούς λόγους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η αιτία είναι η προχωρημένη ηλικία, καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο ιστός των οργάνων χαλαρώνει με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω από αυτόν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το βασικότερο σύμπτωμα που μαρτυρά την ύπαρξη μιας κήλης είναι η δυσάρεστη αίσθηση που έχει κανείς και ο πόνος που κυρίως στο τέλος της μέρας χειροτερεύει, λόγω της πολύωρης ορθοστασίας. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της βουβωνοκήλης η γυναίκα έχει μια αίσθηση καψίματος η οποία σταδιακά κατεβαίνει προς τα «χείλια» του κόλπου ή ακόμα και πόνο ψηλά στον προσαγωγό της.

Υπάρχει, όμως και ο κίνδυνος τα έντερα να μπουν μέσα στην κήλη, οπότε και μπορεί να μπλοκαριστούν στο σημείο εκείνο. Η περίπτωση αυτή κρίνεται ιδιαιτέρως επείγουσα.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Εφόσον είναι σοβαρή η κατάσταση τότε γίνεται επέμβαση. Όμως σε πιο απλές περιπτώσεις οι ειδικοί συστήνουν άσκηση, ώστε να σφίξουν οι μύες.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα