7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε ψυχοθεραπευτή

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ασθενών που απογοητεύονται από την υπόθεση ψυχοθεραπεία. Τείνουν να πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί, τουλάχιστον στη δική τους περίπτωση.Ελάχιστοι είναι εκείνοι που σκέφτονται ότι για την αποτυχημένη προσπάθεια ευθύνεται ο επαγγελματίας στον όποιο κατέφυγαν.

Ωστόσο, στη  βιβλιογραφία υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ενώ παράλληλα θεωρείται αρκετά δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος για κάθε ασθενή ψυχοθεραπευτής.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παραμένουν για χρόνια στον ίδιο θεραπευτή, χωρίς να σημειώνουν την απαραίτητη πρόοδο.

Εφόσον, ξεκαθαριστεί ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στον ασθενή, καθώς υπάρχουν και ασθενείς που δεν είναι ανοικτοί και δεκτικοί στη θεραπεία θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, με άλλα λόγια θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα ο θεραπευτής.

Ακολουθεί μία λίστα που θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε αν ήρθε η ώρα να βρείτε κάτι καλύτερο:

1. Ο ψυχοθεραπευτής δεν σας καταλαβαίνει

Αν ο ψυχοθεραπευτής σας κάνει λανθασμένη διάγνωση αναφορικά με την ασθένειά σας, οδηγείται σε λανθασμένες ερμηνείες, ή φαίνεται συχνά αμήχανος και διστακτικός τότε θα πρέπει να αρχίσετε να σοβαρά σοβαρά για την καταλληλότητά του. Μια εσφαλμένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε μη ωφέλιμα σχήματα θεραπείας ή και επιδείνωση της κατάστασης.

Από την άλλη ένας καλός θεραπευτής θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της περίπτωσής σας σε μία έως δύο συνεδρίες. Θα υποδείξει την ενδεδειγμένη θεραπεία και θα θέσει μαζί σας τους στόχους της θεραπείας.

2. Είναι υπέρ του δέοντος υποστηρικτικός

Η υποστήριξη είναι βεβαίως ένα χρήσιμο εργαλείο για να κερδίσει ο ειδικός την εμπιστοσύνη του ασθενούς, αλλά αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος προσέγγισης του τελευταίου τότε δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο θεραπευτής έρχεται τόσο κοντά με τον ασθενή, ώστε να αποφεύγει να θέτει προς συζήτηση θέματα που γνωρίζει  ότι θα τον ενοχλήσουν. Ωστόσο αυτό δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την πολυπόθητη πρόοδο.

Η καταλληλότερη επιλογή είναι ένας θεραπευτής που λέει την αλήθεια και είναι πρόθυμος να σας προκαλέσει, ακόμη και αν σας κάνει να αισθανθείτε άβολα.

3. Δεν θα σας δίνει συμβουλές

Πολλοί θεραπευτές απέχουν από την παροχή συμβουλών παραμένοντας παθητικοί ακροατές. Η απροθυμία τους μπορεί να οφείλεται στο σκεπτικό ότι οι συμβουλές παραβιάζουν την προσέγγιση της θεραπείας τους ή ότι εμποδίζουν τον ασθενή από το να αναλάβει  την ευθύνη. Ίσως πάλι να φοβούνται το ενδεχόμενο να δώσουν μία λάθος συμβουλή. Ωστόσο, η καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπείας. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μου θέλουν συμβουλές για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους, ακόμη και αν αποφασίσουν να μην τις ακολουθήσουν.

4. Ο ψυχοθεραπευτής μιλά για την προσωπική του ζωή

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στα οποίο μπορεί να υποπέσει ένας ψυχοθεραπευτής είναι το να μοιραστεί στοιχεία της προσωπικής του ζωής με τον ασθενή του. Κάποιοι επαγγελματίες πιστεύουν  ότι η ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων θα διευκολύνει τον δεσμό τους με τον ασθενή, αλλά αυτή είναι μια ερασιτεχνική προσέγγιση. Ο θεραπευτής δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν τον καλύτερος σας φίλος, αλλά ως έμπιστος σύμβουλος.

5. Αν δεν τον συμπαθείτε

Όπως σε όλες τις σχέσεις σε αυτή τη ζωή είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χημεία μεταξύ των δύο μερών. Αν νιώθετε ότι δεν συμπαθείτε τον ψυχοθεραπευτή σας, τότε πρέπει να αναζητήσετε τον αντικαταστάτη του.

6. Αν υπάρχει υπόνοια σεξουαλικής έλξης

Αν υπάρχει έστω και η υποψία ερωτικής διάθεσης από την πλευρά του ψυχοθεραπευτή σας, τρέξτε μακριά. Πρόκειται για μία συνθήκη καταλύει τη θεραπευτική σχέση. Επιπλέον, είναι ευθύνη ενός καλού επαγγελματία να μην ξεπερνά ποτέ τα όρια.

7. Νιώθετε ότι πιέζεστε να συνεχίσετε την θεραπεία

Δυστυχώς, υπάρχουν θεραπευτές που προσπαθούν με όλα τα μέσα να αποτρέψουν τους ασθενείς τους από τη διακοπή της θεραπείας. Μπορεί να τους δημιουργήσουν ενοχές ή να τους φοβίσουν. Αν ο ασθενής δεν βιώνει μια πολύ σοβαρή ή επικίνδυνη κρίση τη στιγμή που εκφράζει την επιθυμία να διακόψει την θεραπεία, τότε κάθε άλλη αντίδραση πέρα από την ενθάρρυνση είναι λανθασμένη.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα