5 «μύθοι» για τον καρκίνο του δέρματος

Άσχετα με την γενικότερη αντίληψη, ο καρκίνος του δέρματος είναι κάτι πολύ σοβαρό και αφορά σε όλους μας. Το ότι, για παράδειγμα, κάποιος δεν έχει μεγάλο αριθμό ελιών ή κρεατοελιών στο σώμα του δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο του δέρματος.

Γενικότερα, ο καρκίνος του δέρματος εκδηλώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε δύο κατηγορίες: Στα καρκινώματα, που καλύπτουν το 90% των σχετικών περιπτώσεων και στα μελανώματα, τα οποία είναι σπανιότερης συχνότητας, αλλά μεγαλύτερης σοβαρότητας.

Αυτό, πάντως, που αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει σχετικών ερευνών από το 1980 έως το 2012, τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος ανά την Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί.

Πάμε, όμως, να δούμε ποιοι είναι οι 5 «μύθοι» γύρω από τον καρκίνο του δέρματος και τι τελικά ισχύει, βάσει των όσων υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Λίγες (κρεατο)ελιές=Κανένας κίνδυνος για μελάνωμα

Ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν (κρεατο)ελιές ή έχουν πολύ λίγες θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον δερματολόγο τους για καρκίνο του δέρματος. Κι αυτό γιατί το 70-80% των περιπτώσεων μπορεί να εκδηλωθεί ασχέτως της ύπαρξης (κρεατο)ελιών. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα που έγινε το 2016 επιβεβαίωνε αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή οι ασθενείς που εκδήλωσαν μελάνωμα είχαν στο σώμα τους από 0 έως 20 (κρεατο)ελιές.

Μόνο οι ασυνήθιστες (κρεατο)ελιές αποτελούν κίνδυνο

Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι δεν είναι μόνο οι ασυνήθιστης εμφάνισης (κρεατο)ελιές που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος. Ναι μεν, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα οποιαδήποτε αλλαγή σε χρώμα ή σχήμα κάποιας (κρεατο)ελιάς, όμως έχει αποδειχθεί ότι κίνδυνο μελανώματος ενέχουν και οι (φαινομενικά) κανονικές (κρεατο)ελιές.

Μόνο με το έγκαυμα από τον ήλιο υπάρχει απειλή καρκίνου του δέρματος

Μπορεί τα εγκαύματα από την παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο να αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου καρκίνου του δέρματος, ειδικά όταν αυτά γίνονται με μεγάλη συχνότητα, όμως ακόμα και το λεγόμενο «μόνιμο μαύρισμα», το γνωστό και μπρονζέ χρώμα, λόγω της έκθεσης στον ήλιο αποτελεί μεγάλη πηγή κινδύνου. Επίσης, οι πιθανότητες εκδήλωσης μελανώματος αυξάνονται και από τη συχνή επίσκεψη στα ινστιτούτα αισθητικής για τεχνητό μαύρισμα (solarium).

Οι πολύ σκούροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από μελάνωμα

Ακόμα και οι πολύ σκούροι (μαύροι) άνθρωποι κινδυνεύουν από μελάνωμα. Η βασική διαφορά, όμως, είναι ότι αυτό δεν οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο, ενώ εμφανίζεται και σε διαφορετικά σημεία του σώματος, όπως στόμα, αιδοίο κλπ.

Μόνο οι άνω των 50 κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Ίσα-ίσα που οι περιπτώσεις εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος αφορούν και σε νεότερους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα