Νεφροπάθεια: Πώς εντοπίζεται με βάση τα ούρα σου

Οι ασθένειες των νεφρών ή νεφροπάθεια εντοπίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξετάσεις ούρων. Αλλά είναι επίσης δυνατό να ανιχνευθεί ένα πρόβλημα νεφρών με την εμφάνιση μιας ανωμαλίας όπως το αίμα στα ούρα ή ένα ασυνήθιστα πορτοκαλί χρώμα ούρων. Χρειάζεται, πάντως, προσοχή διότι αυτό μπορεί να σχετίζεται απλά με τη διαδικασία της πέψης.

Υποψία νεφρικής νόσου βάσει του χρώματος των ούρων

Κανονικά, τα ούρα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα. Αυτό υποδεικνύει επαρκή ενυδάτωση. Αντίθετα, πορτοκαλί ή ασυνήθιστα σκοτεινά ούρα δείχνουν υψηλότερη συγκέντρωση τοξινών και πιθανή αφυδάτωση.

Πράγματι, σε περίπτωση έλλειψης νερού, τα νεφρά παράγουν λιγότερα ούρα επειδή το σώμα προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε τα ούρα να είναι πιο συγκεντρωμένα και πιο σκούρα. Ο κίνδυνος είναι ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά.

Αίμα στα ούρα

Εάν τα ούρα σας έχουν κοκκινωπή απόχρωση, αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία αίματος στα ούρα (αλλά η προέλευση μπορεί να είναι και πέψη μετά την κατανάλωση τεύτλων). Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ασθένεια, όπως η νεφρίτιδα. Σημειώστε ότι είναι δυνατό να βρείτε αίμα σε εξετάσεις ούρων, ενώ δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Αναλύσεις για την ανίχνευση νεφροπάθειας

Οι εξετάσεις ούρων μπορούν να ανιχνεύσουν πολλές παθολογίες. Για παράδειγμα, η παρουσία πρωτεϊνών μπορεί να εκκινήσει τις υποψίες για νεφρική παθολογία ή διαβήτη, με τον τελευταίο να είναι υπεύθυνος για σοβαρές νεφρικές διαταραχές. Ομοίως, η παρουσία βακτηρίων συνήθως υποδηλώνει λοίμωξη στην ουροφόρο οδό (κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα).

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα