Το 5χρονο παιδί μου βαριέται να φάει μόνο του και θέλει να τον ταΐζουμε! Τι να κάνω;

Το παιδί μου είναι 4,5 χρονών και το πρόβλημα είναι ότι βαριέται να φάει φαγητό και φυσικά ζητάει συνέχεια να τον ταΐζουμε και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στον παιδικό σταθμό που αρνείται να φάει μόνος του και όταν δεν τον ταΐζεις εσύ απλά μένει νηστικός και μετά ζητάει οτιδήποτε άλλο να φάει!

Φυσικά δεν βαριέται να φάει γλυκά ή λιχουδιές. Eκεί ξέρει και πώς πιάνει το κουτάλι και μια χαρά τα καταφέρνει! Δεν ξέρω τι να κάνω πλέον, έχω αγανακτήσει! Όταν κάθεται να φάει χαζεύει γύρω γύρω, μιλάει συνέχεια και στο φαγητό δε δίνει καμία σημασία. Ό,τι φαγητό και να είναι… Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η συμβουλευτική ψυχολόγος Λουίζα Βογιατζή

Ένα παιδί 4,5 ετών είναι σε θέση να τρώει μόνο του και αυτό θα πρέπει πολύ ήρεμα να του το πείτε και να αρνηθείτε να το ταΐζετε. Αν σε αυτή την περίπτωση δεν τρώει το φαγητό του και μένει νηστικό τότε θα πρέπει να κόψετε με το μαχαίρι όλες τις ενδιάμεσες λιχουδιές και τα γλυκά.

Αυτό πρέπει να γίνει όχι σαν τιμωρία («αφού δεν τρως το φαΐ σου δεν έχει μπισκότα μετά») αλλά σαν λογική συνέπεια («αγάπη μου για να μεγαλώσεις σωστά χρειάζεται να τρως κανονικό φαγητό, φρούτα, γάλα, γιαούρτι και τρώμε καμιά φορά και κανένα γλυκό γιατί μας αρέσει. Δεν επιτρέπεται όμως να τρως λιχουδιές και γλυκά χωρίς να τρως το φαγητό σου γιατί αυτό κάνει κακό στο σώμα σου και το μυαλό σου. Γι αυτό όταν πεινάσεις θα μπορείς να φας το φαγητό σου αλλά όχι λιχουδιές»).

Εννοείται ότι σ’ αυτό πρέπει να παραμείνετε σταθεροί γιατί μερικές φορές τα παιδιά επιμένουν αρκετά μέχρι να βεβαιωθούν ότι το εννοούμε. Φροντίστε επίσης το φαγητό να είναι μια ευχάριστη ώρα που να κάθεστε μαζί και να μιλάτε χωρίς να δίνετε σημασία ή να το μαλώνετε που χαζεύει. Απλά μετά από λίγο μαζέψτε το πιάτο, λέγοντας «Φαίνεται δεν πεινούσες. Το απόγευμα μπορεί να έχεις πεινάσει πιο πολύ, θα στο φυλάξω να το φας τότε».

Σχετικά άρθρα