Μελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα Mαυροδάφνης

Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 30′, Ψήσιμο: 40′ – 45′

Υλικά (για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.)

700 γρ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (ολόπαχη), θρυμματισμένη

7 αυγά

1 κουτ. γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη σε σκόνη

320 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος (για το άλειμμα του σκεύους)

Για τη σάλτσα

100 ml Μαυροδάφνη

100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί

150 γρ. μέλι θυμαρίσιο

1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη σε σκόνη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε το ταψί. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, και τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τη μαστίχα και τα χτυπάμε με το φτερό για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 6 – 7 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Σάλτσα: Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 – 8 λεπτά (από τη στιγμή του κοχλασμού), μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι.

Μελόπιτα: Βγάζουμε τη μελόπιτα από το φούρνο και την περιχύνουμε, όπως είναι ζεστή, με τη σάλτσα Μαυροδάφνης, φροντίζοντας να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα