«Μαμά κουνιέται το δόντι μου»: Ένα ακόμη σημάδι ότι το παιδί σας μεγαλώνει!

Εκεί γύρω στα 6, λίγο πριν ξεκινήσει το… μεγάλο σχολείο και ή αφού το έχει ξεκινήσει, είναι σίγουρο ότι θα ακούσετε για πρώτη φορά τη φράση: «Μαμά κουνιέται το δόντι μου»! Είναι καλό να το έχετε προετοιμάσει σχετικά για να μην πάθει σοκ, ότι κάτι του συμβαίνει!

Κι έτσι ξεκινά μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, αφού πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα νεογιλά με μόνιμα δόντια. Μέχρι να τελειώσει το πρώτο μεγάλο σχολείο, το Δημοτικό δηλαδή, θα αλλάζει δόντια… Σας περιμένει αρκετή γκρίνια αφού το παιδί θα ταλαιπωρείται ενώ συχνά – πυκνά θα έχει κενά στα δόντια του!

Το πρώτο δόντι…

Όταν χάσει το πρώτο του δόντι, βάλτε το κάτω από το μαξιλάρι του για να έρθει να το πάρει η νεράιδα των δοντιών!… Όταν ξυπνήσει το πρωί, θα βρεί στη θέση του ένα δώρο: ένα κέρμα για τον κουμπαρά του ή ένα μικρό γλυκάκι που έφερε ως… αντάλλαγμα η νεράιδα των δοντιών!

Η μακρά διαδικασία…

Κάποια στιγμή όσο μεγαλώνει το παιδί θα σταματήσει να πιστεύει στο… παραμύθι της νεράιδας των δοντιών! Θα αρχίσει να ντρέπεται που έχει κενά στα δόντια του και θα γκρινιάζει περισσότερο. Απολύτως φυσιολογικό! Το παιδί μπαίνει στην προεφηβεία…

Μέχρι να πάει γυμνάσιο, το παιδί θα έχει αλλάξει όλα τα νεογιλά με καινούρια δόντια, οπότε θα πρέπει να έχει 28 καινούρια δόντια στο στόμα του! Αν όχι, τότε καλό θα είναι να κάνετε μια πανοραμική για να ξέρετε πού βρίσκεστε!

Μετά τα 20, θα βγάλει τους φρονιμίτες του. Δύσκολα δόντια… Βέβαια κάποιοι δεν φρονιμεύουν ποτέ, αφού τα δόντια αυτά (4 στο σύνολό τους) δεν τα βγάζει όλος ο κόσμος.

Πώς να διαχειριστείτε την όλη φάση;

Ηρεμία, συζήτηση, συμβουλές από τον παιδίατρο και τον οδοντογιατρό και φυσικά μεγάλη προσοχή στη στοματική του υγιεινή! Καλό είναι, να προγραμματίσετε την πρώτη επίσκεψη σε ένα παιδο-οδοντίατρο για κατευθύνει το παιδί σας!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

 

 

 

Σχετικά άρθρα