Εύκολες μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια: ένα… μαμαδίστικο πιάτο για όλους εσάς που αγαπάτε το παλιό καλό παραδοσιακό φαγητό!

Συστατικά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες,
  • ½ κιλό βοδινό κιμά,
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή τριμμένο),
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες,
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

Για την μπεσαμέλ:

  • 2 κουταλιές αλεύρι,
  • 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
  • 2 φλ. γάλα,
  • 1 αυγό,
  • 1 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή τσένταρ ή γκούντα),
  • αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

Βάζετε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό κι επίσης μπόλικο αλάτι.

Κόβετε στη μέση τις μελιτζάνες (για πιο όμορφα παπουτσάκια, κόβετε και τον μίσχο τους στη μέση αφαιρώντας πρώτα τα πέταλα από την άκρη).

Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζετε βαθιές παράλληλες γραμμές και ύστερα άλλες σταυρωτά πάνω στις πρώτες (η ψίχα να γίνει κυβάκια), προσέχοντας να μην τρυπήσετε τη φλούδα.

Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να βράσουν για 5-10 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό για να μαλακώσουν λίγο.

Τις στραγγίζετε και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε την ψίχα τους (βγαίνει πολύ εύκολα) και την κρατάτε στην άκρη να στραγγίζει καλά.

Κρατάτε επίσης τα άδεια «κελύφη» των μελιτζάνων στην άκρη.

Ζεσταίνετε 2-3 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε μέσα τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνετε μέσα και την ψίχα των μελιτζανών και τη σοτάρετε μέχρι να στεγνώσει καλά.

Ύστερα, προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε το μίγμα, προσθέτετε λίγη ρίγανη και βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να πήξει.

Ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνετε μέσα το αλεύρι.

Το ανακατεύετε και όταν το μίγμα αφρίσει καλά, προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα.

Αλατοπιπερώνετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.

Προσθέτετε το αβγό και το μισό τυρί, ανακατεύετε καλά το μίγμα και αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

Λαδώνετε ένα ταψί που να παίρνει τις μελιτζάνες σε μια στρώση, τις απλώνετε μέσα και τις γεμίζετε με το μίγμα του κιμά.

Βάζετε από πάνω μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνετε.

Πασπαλίζετε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

Τα ψήνετε για 45 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

Πηγή: xrysessyntages.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ψητές μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας

Ελαφρύς μουσακάς με μελιτζάνες, κολοκύθια και «μπεσαμέλ» γιαουρτιού

Μελιτζάνες σοτέ με αυγά μάτια, βασιλικό και κανέλα

 

Σχετικά άρθρα