Σκοπιανό: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μετά την απόρριψη του «Ίλιντεν»

Δύο ημέρες έμεινε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», πρόταση που κατέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ στις συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια.

Η έκτη κατά σειρά πρόταση, αν και είχε θετική ανταπόκριση από τις δύο κυβερνήσεις, συνάντησε το κατηγορηματικό «όχι» της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ. Με δεδομένο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η συμφωνία με τους γείτονες πρέπει να αποσπάσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις στην πολιτική σκηνή, θεωρείται βέβαιο ότι το «Ίλιντεν» δεν θα είναι ανάμεσα στις προτάσεις που θα εξεταστούν στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Το Σαββατοκύριακο άφησε, όμως, ένα κέδρος για την ελληνική πλευρά καθώς ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται τον όρο για το «erga omnes» κάτι που αμέσως έσπευσε να υπογραμμίσει και να χαιρετήσει η ελληνική πλευρά.

Η διαπραγμάτευση επί του ονοματολογικού θα συνεχιστεί, πλέον, επί των προτάσεων που έχει καταθέσει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Πέντε είναι τα ονόματα που έχουν προταθεί:

  •     Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας
  •     Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
  •     Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  •     Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
  •     Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

*σημειώνεται ότι το τελευταίο έχει ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Η διαπραγμάτευση επιστρέφει, πλέον, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών καθώς το διήμερο 24-25 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομόλογου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα