Η μητέρα μου έχει εραστή… Δε θέλω να χωρίσουν με τον πατέρα μου!

Έχω ένα πρόβλημα με την μητέρα μου. Ξέρω ότι η μητέρα μου έχει εραστή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλάνε μέσω mail και ενώ την έχω ρωτήσει με ποιον μιλάει λέει ότι είναι για τη δουλειά της. Ο πατέρας μου δεν γνωρίζω αν το ξέρει. Ο εραστής μένει λογικά στην Αμερική. Οι γονείς μου δεν είναι αγαπημένοι. Μόνο λίγο. Ξέρω ότι είναι άσχημο οι γονείς να χωρίσουν όταν ένα παιδί είναι στην εφηβεία γιατί μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα αλλά εγώ δεν μπορώ άλλο. Δεν θέλω να χωρίσουν οι γονείς μου σε καμία περίπτωση αλλά θέλω να σταματήσει αυτή η ιστορία με τον εραστή. Αν μιλήσω στην μητέρα μου φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο θέμα και δεν θέλω να χαλάσουμε την σχέση μας σαν οικογένεια και σαν μητέρα προς κόρη. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Αυτό που καταλαβαίνω σε πρώτη φάση είναι πως έχεις μπει λίγο στη μέση όλου αυτού που περιγράφεις και ίσως να είσαι και θυμωμένη με τη μητέρα σου γι αυτήν την πιθανή εξωσυζυγική σχέση, ενώ φαίνεται να έχεις επωμιστεί και την ευθύνη της μη διατάραξης των σχέσεων μέσα στην οικογένεια, κάτι που σου ασκεί επιπλέον πίεση. Το πιο σημαντικό για σένα σε αυτήν τη φάση είναι να σκεφτείς με ποιον τρόπο η σχέση των γονιών σου, που λες ότι δεν είναι αγαπημένοι, αλλά λίγο μόνο, έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά τους απέναντι σου και πως επηρεάζει τον γονεϊκό τους ρόλο.

Η εξωσυζυγική σχέση είναι κάτι που αφορά πρωτίστως τους γονείς σου. Αν όμως θεωρείς πως επηρεάζει τη σχέση τους και στο πώς σε αντιμετωπίζουν καλό θα ήταν να της μιλήσεις ανοιχτά για όσα σε απασχολούν σχετικά με όλη αυτήν την κατάσταση ώστε να καταλάβει και εκείνη τους προβληματισμούς σου χωρίς να απαιτήσεις από εκείνη να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει εκείνη με τον πατέρα σου και όποια και να είναι η κατάληξη αυτό να μη χαλάσει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα