Δυσανεξία στη λακτόζη: Μήπως την έχεις και δεν το ξέρεις;

Μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την παιδική σου ηλικία να μην έχεις εμφανίσει ποτέ δυσανεξία στη λακτόζη, όμως ξαφνικά στην ενήλικη ζωή σου τα γαλακτοκομικά να σου δημιουργούν έντονο αίσθημα δυσφορίας, κάθε φορά που καταναλώνεις γιαούρτι, γάλα ή κάποιο άλλο γαλακτοκομικό προϊόν.

Τι σημαίνει δυσανεξία στη λακτόζη;

Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει «δυσανεξία στη λακτόζη». Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία προκύπτει όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετό από το ένζυμο της λακτάσης, το οποίο διασπά τα σάκχαρα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά, όπως είναι η γαλακτόζη. Επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να αφομοιώσει και να απορροφήσει αυτά τα σάκχαρα, πρέπει να τα εξαλείψει με κάποιο τρόπο και αυτό μπορεί να φέρει συμπτώματα, όπως ναυτία, φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και αέρια.

Πότε εμφανίζεται η δυσανεξία στην λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη αρχίζει συνήθως στα παιδιά γύρω στην ηλικία των 5 ετών. «Για τους περισσότερους, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι γενετική. “Όλα τα μωρά μπορούν να αφομοιώσουν και να απορροφήσουν τη λακτόζη ως το πρώτο τους φαγητό. Καθώς μεγαλώνουμε, για πολλούς από εμάς το δυναμικό μειώνεται και τμήματα του εντέρου που εκκρίνουν τη λακτάση σταματούν να λειτουργούν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μολονότι η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται σε παιδική ηλικία ή λίγο πριν τα 20, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενηλίκων που την εμφάνισαν ξαφνικά. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, το 75% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Που οφείλεται η δυσανεξία στη λακτόζη;

Κατά την ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου, η εμφάνιση της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Γαστρεντερικός ιός
  • Πάθηση του λεπτού εντέρου (π.χ. νόσος του Chron)
  • Μεγάλο άγχος

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που συνδέουν την δυσανεξία στη λακτόζη με την προχωρημένη ηλικία. Αυτό έχει μια λογική, λένε οι ειδικοί, καθώς ως βρέφος, η μόνη τροφή που μπορούμε να καταναλώσουμε είναι το γάλα. Οπότε μεγαλώνοντας, καθώς μπορούμε να προσλάβουμε και άλλες τροφές, ο οργανισμός αντιδρά από μόνος του στο γάλα και τα παράγωγά του.

Τα ένζυμα λακτάσης ζουν στην κορυφή του άκρου του λεπτού εντέρου. Εάν υπάρχει ερεθισμός στον πεπτικό σωλήνα, αυτό το τμήμα είναι το πρώτο που επηρεάζεται, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα ένζυμα είναι συχνά τα πρώτα που αποβάλλονται.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν η λακτόζη δεν διαλύεται και τα σάκχαρά της εκρέουν στο πεπτικό σύστημα, ο οργανισμός προσπαθεί να ξεπλύνει αυτή τη ζάχαρη φέρνοντας νερό στο έντερο που οδηγεί σε αέρια, χαλαρά κόπρανα και κράμπες. Τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε δύο ώρες από το φαγητό … Έτσι, το σώμα σου σάς ενημερώνει πολύ γρήγορα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συνήθως, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι ανεκτικοί στη λακτόζη όταν είναι πραγματικά ευαίσθητοι στην καζεΐνη ή στον ορό γάλακτος – η πρωτεΐνη στο γάλα και η υδαρής ουσία που παραμένει μετά το γάλα μετατραπεί σε τυρόπηγμα. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορείς να χωνέψεις σκληρά τυριά, τα οποία δεν περιέχουν λακτόζη, μπορεί να δείξει την ευαισθησία σε καζεΐνη. Μπορεί επίσης να είσαι ευαίσθητος σε οποιονδήποτε συνδυασμό λακτόζης, καζεΐνης και ορού γάλακτος.

Σε περίπτωση που διαπιστώσεις δυσανεξία στη λακτόζη, καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σου θέσει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο. Αρχικά, θα πρέπει να κάνεις ένα «διάλειμμα» από τα γαλακτοκομικά και στη συνέχεια να αρχίσεις να τα καταναλώνεις ξανά, ώστε να δεις πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σου. Εάν το θέμα συνεχίζεται, ο διατροφολόγος σου θα σου συστήσει κάποια υποκατάστατα.

Ποια η πρόληψη στη δυσανεξία στη λακτόζη

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα τεστ που γίνονται δεν είναι 100% ακριβή. Εφόσον δεις ότι μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών έχεις θέματα, καλό θα είναι να τα βγάλεις για ένα διάστημα από το διαιτολόγιό σου. Το πιο πιθανό είναι μετά από καιρό να έχεις ξεπεράσει το πρόβλημα.

Εφόσον, πάντως, έχεις διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη, καλό θα είναι να δοκιμάσεις άλλους τύπους γάλακτος, καθώς και τη λήψη χαπιού λακτάσης που μπορεί να σου ρυθμίσει το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα