Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε 1 μήνα

Υπάρχει ένας γενικός οδηγός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να χάσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών. Να θυμάστε πως η αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταθερή και αργή, με ρυθμό περίπου 0,5-1 κιλότην εβδομάδα.

Επιθυμητή απώλεια βάρους:                    Όρια:

3 κιλά                                                         3-6 εβδομάδες

6,5 κιλά                                                      7-13 εβδομάδες

13 κιλά                                                        3-6 μήνες

19 κιλά                                                        5-10 μήνες

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να κάνετε μικρές και σταθερές αλλαγές και να μην θέλετε ξαφνικά να τα αλλάξετε όλα. Αν είστε ρεαλιστές θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταφέρετε να χάσετε για πάντα τα περιττά κιλά. Θέτοντας μη ρεαλιστικούς και ανέφικτους στόχους για την απώλεια βάρους, σίγουρα θα απογοητευτείτε.

Προσπαθήστε να μην στενοχωρηθείτε ιδιαίτερα αν κάνετε κάποιες παρεκτροπές από το πρόγραμμά σας. Χρησιμοποιήστε θετικά την εμπειρία ώστε να μπορείτε να χειρίζεστε καλύτερα τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

Ημερολόγια διατροφής και δραστηριότητας

Προτού ξεκινήστε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, είναι χρήσιμο να αξιολογήσετε το αρχικό σας σημείο. Η τήρηση ημερολογίου διατροφής και δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να προσδιορίσετε τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις που σας κάνουν να τρώτε πολύ και να ασκείστε πολύ λίγο.

Προσπαθήστε να θέσετε στον εαυτό σας ερωτήσεις, όπως «τι τρώω;» «γιατί τρώω». Να είστε όμως ειλικρινείς στις απαντήσεις σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά πως τρώνε πολύ λιγότερο από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ένα ημερολόγιο διατροφής (αν το ενημερώνετε και είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας) θα δείξει ακριβώς πόσο τρώτε και τι σας οδηγεί στο φαγητό. Δουλεύοντας μαζί με το γιατρό σας, μπορείτε να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις αιτίες που σας κάνουν να τρώτε.

Έτσι, θα μπορέσετε να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας, για να ξεπεράσετε τις αιτίες αυτές και τα άλλα εμπόδια που μπορεί να σας αποτρέπουν ώστε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Δίαιτες και διατροφή”, εκδόσεις Πεδίο

 

 

Σχετικά άρθρα