Το παιχνίδι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα. Μάθε πώς!

 Ό,τι παιχνίδι και αν παίξεις με τα παιδιά σου, να το σταματήσεις στην κορύφωση της βίωσης των θετικών συν-αισθημάτων.

Εσύ το ήξερες ότι το κλειδί των παιδικών αναμνήσεων είναι τα συν-αισθήματα; Και μάλιστα όσο πιο θετικά είναι τα συν-αισθήματα που βιώνει ένα παιδί, τόσο περισσότερο θα προκαλεί την ευεξία στη ζωή του, τόσο για το παρόν του όσο και για το μέλλον του; Ε λοιπόν, το μυστικό των χαρούμενων παιδικών αναμνήσεων είναι τα παιδιά να βιώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά συν-αισθήματα όπως αγάπη, απόλαυση, χαρά, έκπληξη, γαλήνη και πολλά πολλά ακόμη.

Γνωρίζοντας πως τα συν- αίσθημα χαρακτηρίζονται από ένταση (πόσο έντονο, λιγότερο έντονο ή καθόλου έντονο είναι) και διάρκεια (πόσο χρόνο δηλαδή θα διαρκέσει το συναίσθημα) εισηγούμαι ό,τι παιχνίδι και αν παίξεις με τα παιδιά σου, να το σταματήσεις στην κορύφωση της βίωσης των θετικών συν-αισθημάτων. Κάνοντάς το αυτό, τα παιδιά μένουν με γλυκιά προσδοκία για την επερχόμενη χαρούμενη στιγμή του παιχνιδιού, καθώς στην ψυχούλα τους ζωγραφίζεται με ανεξίτηλα χρώματα η όμορφη στιγμή!

Έτσι η χαρά μέσω της επιθυμίας για παιχνίδι βοηθά στο χτίσιμο φυσικών, διανοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για παιχνίδι δημιουργεί την επιθυμία για εξερεύνηση, την επιτυχία για συμμετοχή και ανακάλυψη καινούριων πραγμάτων. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στην αύξηση της βάσης πληροφοριών του παιδιού, στην προσωπική του ανάπτυξη, τη δημιουργική του προσπάθεια και την ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Για τους λόγους αυτούς φρόντισε να κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού σου!

Ως γονείς θέλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός υγιούς και χαρούμενου παιδιού. Και… μάντεψε! Το παιχνίδι ίσως είναι το σπουδαιότερο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε![…] Το υγιές και χαρούμενο παιδί απολαμβάνει τις ώρες του παιχνιδιού ικανοποιώντας την ανάγκη του να ζει την κάθε στιγμή, καθώς συνειδητοποιεί τη μοναδικότητά του μέσα στον κόσμο τον οποίο ζει, και παράλληλα, ενσωματώνοντας τα πρόσφατα επιτεύγματά του στη συνολική εικόνα που έχει για τον εαυτό του και τον κόσμο.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Άντρης Χαΐράλλα, “30 + 1 τρόποι για να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου”. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πηγή (i-write publications) για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Σχετικά άρθρα