Οι κρίσεις πανικού με κρατούν όμηρο. Πώς θα πάρω πίσω τη ζωή μου;

Πριν από 9 μήνες έπαθα κάποιες κρίσεις πανικού που με ταλαιπώρησαν αρκετά. Σήμερα, ακολουθώντας ομοιοπαθητική θεραπεία, είμαι πολύ καλύτερα, ωστόσο έχει αλλάξει η ζωή μου.

Δεν πηγαίνω βόλτες με την παρέα μου όπως παλαιότερα και προσπαθώ πολλές φορές να βρω κάποια δικαιολογία να μην πάω. Ίσως να φοβάμαι κάτι. Γενικά, υπάρχει ένας αρνητισμός προς κάθε τι καινούργιο. Παρόλο που έχω μιλήσει στους φίλους μου για τις κρίσεις πανικού, νομίζω πως κάποια στιγμή θα τους χάσω.

Τα σχέδια μου για το μέλλον νομίζω ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ και σκέφτομαι πως η ζωή μου θα είναι στάσιμη και ανιαρή. Καμία ιδέα – συμβουλή;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η διαταραχή (σωματική ή ψυχολογική) ορίζεται ως το οτιδήποτε διαταράσσει την καθημερινότητα μας αλλά και τη λειτουργία μας μέσα σε αυτή. Από το ερώτημα μας καταλαβαίνω πως μπορεί να έχουν ανακουφιστεί ορισμένα συμπτώματα, αλλά η καθημερινότητα σας παραμένει βαθύτατα επηρεασμένη από τις κρίσεις πανικού (ή το φόβο αυτών).

Οι κρίσεις πανικού είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση και αφήνουν συνήθως ως κατάλοιπο μία γενικότερη ανασφάλεια και ένα έντονο άγχος. Το καλό είναι ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συμβολή κάποιου ειδικού. Η μόνη μου συμβουλή/έντονη παρότρυνση είναι να επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Μαζί θα μπορέσετε να βρείτε το πώς και το γιατί του άγχους σας και να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Μην αφήσετε τις κρίσεις πανικού να σας κρατούν όμηρο και να υπαγορεύουν το πώς θα ζείτε.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα