Η όρεξη είναι… κολλητική!

Ρατσιστικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας το οποίο καταλήγει στον εξής αφορισμό: «Εάν θέλετε να μείνετε αδύνατοι, μην κάνετε παρέα με υπέρβαρους γιατί θα παχύνετε κι εσείς».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίου- αποτελέσματος, δηλαδή ότι το πάχος γίνεται… κολλητικό, όπως άλλες κακές συνήθειες που κανείς μιμείται βλέποντας τους γύρω του- για παράδειγμα το κάπνισμα, το ποτό, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης κ.ά.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης (δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Εconomics and Ηuman Βiology») οι ερευνητές ανέλυσαν επί διετία στοιχεία από περίπου 5.000 εφήβους και ανακάλυψαν ότι οι φιλίες τείνουν να ομαδοποιούνται ανάλογα με το βάρος των φίλων, δηλαδή οι χοντροί με τους χοντρούς, οι λεπτοί με τους λεπτούς κ.λπ.

Η διαχρονική παρακολούθηση των νέων αποκάλυψε επίσης ότι, αν κανείς έχει έναν παχύσαρκο φίλο, σταδιακά και ο ίδιος γίνεται πιο παχύς, πιθανώς γιατί συμμερίζεται τις ίδιες συνήθειες.

Δεν παρατηρήθηκε όμως και το αντίθετο, δηλαδή ότι ο παχύς να αδυνατίζει επειδή ο κολλητός του είναι αδύνατος. Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μιμούνται πέραν από τους φίλους και τους γονείς τους, με αποτέλεσμα αν οι τελευταίοι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες τα παιδιά τους να τείνουν προς την παχυσαρκία.

 

www.real.gr

Σχετικά άρθρα