Μύθοι και αλήθειες για τις… θερμίδες!

Προκειμένου να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, είναι σημαντικό να υπολογίζουμε σωστά τις θερμίδες καθημερινά. Το ισοζύγιο των θερμίδων είναι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν θα πάρουμε ή θα χάσουμε βάρος, οπότε είναι απαραίτητο να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.

Υπάρχει μία σειρά μύθων υπολογισμού των θερμίδων, τους οποίους πολλές φορές υιοθετούμε με αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Ποιοι είναι, ωστόσο, αυτοί οι μύθοι, τους οποίους θα πρέπει να προσέχουμε;

Μύθος Νο 1: Εάν μετράτε υδατάνθρακες, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες.

Πολλά άτομα που στρέφονται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων θεωρούν πως εάν μετράνε τους υδατάνθρακες των προσλαμβανόμενων τροφών, δεν χρειάζεται να υπολογίζουν τις θερμίδες. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφονται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος όπως είναι το μπέικον, η μπριζόλα, η μαγιονέζα, τα αυγά. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον υπολογισμό των θερμίδων, ακόμη και σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων,  ώστε να μην προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορούμε να κάψουμε.

Μύθος Νο2: Προϊόντα χαμηλών λιπαρών έχουν λιγότερες θερμίδες

Πολλοί πιστεύουν ότι οι τροφές χαμηλών λιπαρών συνεπάγεται ταυτόχρονα ότι περιέχουν  απαραίτητα και λίγες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών προκειμένου να προδώσουν ελκυστική γεύση στα προϊόντα βάζουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθώς είναι περιορισμένα τα λιπαρά. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι θερμίδες λόγω της ύπαρξης ζάχαρης και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και περισσότερες σε σχέση με αυτές που περιέχονται στα κοινά προϊόντα.

Μύθος Νο3: Το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες σε δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες

Τελικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική ιδιότητα στις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες ώστε να επιταχύνουν το μεταβολικό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μία ταχεία απώλεια υγρών και συνήθως αυτό παρατηρείται από τους περισσότερους και εκλαμβάνεται ως απώλεια βάρους. Στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, ο μεταβολικός ρυθμός τείνει να επιβραδύνεται, επειδή οι υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στο θυρεοειδή αδένα.

Μύθος Νο4 : Όταν ασκούμαστε καθημερινά, δεν χρειάζεται να υπολογίζουμε θερμίδες

Η αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας θα προκαλέσει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και να βοηθήσει την συνολική απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπολογίζουμε τις θερμίδες- ακόμη και εάν ασκούμαστε-καθώς το σώμα σε αντίθετη περίπτωση θα σταματήσει να καίει λίπος.

Θα πρέπει τελικά να υπολογίζουμε τις θερμίδες; 

Μετρώντας θερμίδες, ίσως φαντάζει στα μάτια μας κάτι βαρετό. Ωστόσο, εάν επιδοθούμε σοβαρά στον υπολογισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων καθημερινά, με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε μία σαφή εικόνα για το μέγεθος των μερίδων που θα πρέπει να τρώμε και τελικά για το πόσες θερμίδες θα πρέπει να προσλαμβάνουμε ημερησίως ώστε να έχουμε το επιθυμητό βάρος.

 

 

 

Σχετικά άρθρα