gunaika-neuriasmeni-me-ti-skoupa-sto xeri

Γκρίνια: Άσε τη μουρμούρα και ζήτα ξεκάθαρα αυτό που θες!

Πόσες φορές δεν βρέθηκα στην κουζίνα μου να μουρμουράω επειδή όλοι είχαν σηκωθεί και είχαν φύγει, αφήνοντάς με μόνη να μαζέψω το τραπέζι και να καθαρίσω; Γκρίνιαζα μόνη μου και αισθανόμουν θύμα, κρατώντας στο ένα χέρι μία πετσέτα και στο άλλο τη σκούπα.

Μερικές φορές γκρινιάζουμε επειδή στο βάθος θέλουμε βοήθεια, αλλά προτιμούμε να μουρμουράμε αντί να τη ζητήσουμε ξεκάθαρα. Κάποια στιγμή κατάλαβα επιτέλους ότι αν ήθελα να σταματήσω να γκρινιάζω, εγώ ήμουν αυτή που έπρεπε να εκφράζω τις ανάγκες μου, να τις λέω καθαρά και να κάνω ό,τι ήταν δυνατόν για να έχω τη βοήθεια που επιθυμούσα. Αποφάσισα να ζητήσω ρητά και χωρίς υπεκφυγές να με βοηθήσουν όλοι το βράδυ, και από τότε μαζεύουμε το τραπέζι όλοι μαζί, με καλή διάθεση.

Επίσης, γκρίνιαζα επειδή το σπίτι μου φαινόταν συνεχώς άνω κάτω και δεν είχα ποτέ αρκετή βοήθεια για να το τακτοποιήσω. Πολλές φορές είχα την εντύπωση ότι ζητούσα ξεκάθαρα βοήθεια, δεν ήταν ωστόσο σίγουρο ότι όλοι αντιλαμβάνονταν το μήνυμά μου. Ζητούσα κάτι και μετά το άφηνα να πέσει στο κενό, απασχολημένη καθώς ήμουν με όλα όσα είχα να κάνω. Μήπως αναγνωρίζεται τον εαυτό σας σε αυτή την περιγραφή; Για παράδειγμα φώναζα από μακριά στα παιδιά μου: «Ελάτε να τακτοποιήσετε όλα αυτά τα συμπράγκαλα που αφήσατε στο τραπέζι του σαλονιού», «Ελάτε να με βοηθήσετε να αδειάσω το πλυντήριο των ρούχων», φυσικά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία! Είναι απίστευτο αλλά έτσι λειτουργούσα για πολλά χρόνια, εκλιπαρώντας ανθρώπους που δεν βρίσκονταν καν στο ίδιο δωμάτιο μ’ εμένα… Και ήλπιζα ότι θα εισακουστώ!

Κοντολογίς, δημιουργούσα μόνη μου καταστάσεις που προσφέρονταν για γκρίνια. Σήμερα έχω συνείδηση του πόσο σημαντικό είναι να κοιτάζω τον συνομιλητή μου στα μάτια όταν ζητώ τη βοήθειά του, όπως επίσης πόσο σημαντικό είναι να του εξηγώ με λεπτομέρειες αυτό που ζητώ.

nearo-zeugari-kanei-mazi-tiw-douleies-tou-spitiou

Τώρα πια στο σπίτι μπορεί να προχωρήσουμε έως και σε κάποιου είδους διαπραγμάτευση για να κλείσουμε μία συμφωνία: «Σε πόση ώρα θα τελειώσεις το παιχνίδι σου; Σε πέντε λεπτά; Σύμφωνοι, αμέσως μετά έλα γρήγορα στην κουζίνα γιατί το φαΐ θα είναι έτοιμο και αν περιμένουμε παραπάνω δεν θα τρώγεται». Ή ακόμη: «Σε πόση ώρα θα τελειώσεις το παιχνίδι σου; Σε είκοσι λεπτά; Είναι πολλά, το φαγητό θα κρυώσει και δεν θα τρώγεται ύστερα από τόση ώρα. Τι λες να κάνεις ένα διάλειμμα και να το συνεχίσεις αργότερα»;

Συμβουλή

Ζητήστε με ξεκάθαρο και σταθερό τρόπο βοήθεια. Δείξτε προθυμία να διαπραγματευτείτε κάτι και να μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές είναι πιο ευχάριστο να κάνετε τους άλλους να θέλουν να σας βοηθήσουν παρά να προσπαθείτε να τους εξαναγκάσετε.

 

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πεδίο για την ευγενική παραχώρηση του αποσπάσματος από το βιβλίο «Νικήστε την Γκρίνια» της Christine Lewisci.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X