Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Παθολογία / Υπόταση: “Η κόρη μου περιμένει περίοδο και έχει χαμηλή πίεση. Είναι φυσιολογικό”;

Η 40χρονη Βένια ρωτά

Υπόταση: “Η κόρη μου περιμένει περίοδο και έχει χαμηλή πίεση. Είναι φυσιολογικό”;

Η κόρη μου έχει 7 και 5,6 πίεση. Είναι 20 χρονών. Πρέπει να ανησυχώ; Θα πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις; Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά περιμένει να αδιαθετήσει.

Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προϋπόθεση στην ορθή εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης είναι η σωστή μέτρησή της και από τους δύο βραχίονες και η καταγραφή της υψηλότερης εξ αυτών πιέσεων. Η υπόταση πέραν της μέτρησης χαμηλής αρτηριακής πίεσης απαιτεί και την παρουσία σχετικής ταχυκαρδίας εν ηρεμία και ενίοτε την εκδήλωση αισθήματος ζάλης ή/και τάσης για λιποθυμία. Επίσης χαρακτηριστική είναι η συνύπαρξη με ορθοστατική υπόταση κατά την έγερση οπότε και επιτείνονται τα συμπτώματα καθώς πέφτει περαιτέρω η συστηματική πίεση. Ειδικά οι νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση υπότασης, με ή χωρίς συμπτώματα, καθώς αυτή μπορεί να συνοδεύεται από σιδηροπενική αναιμία λόγω της έμμηνου ρύσης. Φρόνιμο θα ήταν να ελεγχθεί η κόρης σας από κάποιον παθολόγο ή γενικό ιατρό προκειμένου να την εκτιμήσει κλινικά και να δρομολογήσει τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο. Για αρχή θα συνιστούσα να ενυδατώνεται επαρκώς και να προσθέσει λίγο αλάτι παραπάνω στην διατροφή της εφόσον παρουσιάζει δυσάρεστα συμπτώματα.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]