Η κόρη μου θέλει να φιλοξενήσουμε έναν άγνωστο που γνώρισε στο Ίντερνετ! Πώς να το διαχειριστώ;

Η κόρη μου είναι δεκατεσσάρων χρόνων γνώρισε κάποιο παιδί μέσω Ίντερνετ και θα πιέζει να τον φιλοξενήσουμε για 5 ημέρες στο σπίτι μας. Εμείς μένουνε στο Μόναχο Γερμανίας και το παιδί στο Αμβούργο.Το παιδί είναι 17 χρόνων, ο σύντροφος μου είναι κατά γιατί το παιδί δεν ξέρουμε από τι οικογένεια προέρχεται. Η κόρη μου με απειλεί και μου λέει θα φύγει από το σπίτι. Καθημερινά υπάρχει ένταση.
Η κόρη μου επισκέφτηκε μια ψυχοθεραπεύτρια το θέλησε μόνη της όταν επέστρεψε στο σπίτι μου είπε ότι η ψυχολόγος είπε αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ρώτησε για τον φίλο της αν θα ήταν σωστό να τον φιλοξενήσουμε και η ψυχολόγος της το απαγόρευσε. Τι μπορώ να κάνω; Όλα μου φαίνονται βουνό . Σας ευχαριστώ πολύ

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Κατ’ αρχήν το ότι η ίδια θέλησε να πάει σε ψυχοθεραπεύτρια είναι θετικό και ίσως το ότι τη ρώτησε και έλαβε αρνητική απάντηση να καταλαγιάσει λίγο την επιμονή της. Σε δεύτερη φάση, αυτό που θα ήθελα να σας επισημάνω είναι το πόσο σημαντικό είναι εσείς και ο σύντροφος σας να τηρήσετε ενιαία στάση σε αυτήν την απαίτηση της κόρη σας και να είστε κατηγορηματικά αρνητικοί και οι δύο σε αυτό ώστε να μην υπάρχει καν η υπόνοια ότι λαμβάνει διπλά μηνύματα μέσα στην οικογένεια.

Από εκεί και πέρα η θέσπιση κανόνων σχετικά με το πού και πώς  σερφάρουμε στο διαδίκτυο και ότι θα πρέπει να υπάρχει εποπτεία από εδ’ώ και πέρα είναι κάτι που θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχετε μαζί της σε συνδυασμό με μια συζήτηση για τους κινδύνους που μπορεί να έχει αυτός ο τύπος γνωριμιών ειδικά σε τέτοιες ηλικίες. Αυτό σαφώς δεν θα πρέπει να έχει αυταρχικό στυλ αλλά να είναι μια ανοικτή συζήτηση στην οποία θα εμπλέξετε και την κόρη σας, όπου θα είστε ανοιχτοί να ακούσετε τους προβληματισμούς της τις ανησυχίες της ώστε να μπορέσετε να δείτε και πίσω από την κουρτίνα της συμπεριφοράς της.

Γιατί το κάνει όλο αυτό;Τι αγωνίες και συναισθηματικά κενά μπορεί να βιώνει; Η συζήτηση και τα αποτελέσματά της μπορεί να σας εκπλήξουν και να δώσουν μια βάση αναθεώρησης των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα