Πώς οι δερματικές παθήσεις συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι ενήλικες με σοβαρής μορφής έκζεμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή αρρυθμία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Το έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου ένας στους δέκα ενήλικες (10%).

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Σινεάντ Λάνγκαν, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 385.000 άτομα, κατά μέσο όρο 43 ετών, πολλοί από τους οποίους είχαν διαγνωσθεί με ατοπικό έκζεμα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι ασθενείς με σοβαρό έκζεμα είχαν κατά μέσο όρο κατά 20% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, 40%-50% για ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή αρρυθμία και θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας, καθώς επίσης 70% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Όσο σοβαρότερο ήταν το έκζεμα, τόσο μεγαλύτερος και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σοβαρές χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σοβαρή ψωρίαση, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές νόσους, ανεξάρτητα από άλλους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορεί να έχουν (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία κ.α.).

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα