Μονογαμία ή πολυγαμία: Μην απορρίπτεις το «χαρέμι», μπορεί να σου πάει…

«Η μονογαμία είναι μάλλον κάτι ξεπερασμένο». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλο και περισσότερο οι επιστήμονες. Η τάση του μέλλοντος είναι οι συναινετικές μη-μονογαμικές σχέσεις, δεδομένης μάλιστα της εντυπωσιακής αύξησης του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως. Διότι και κάθε μέρα αστακό να τρως κάποια στιγμή θα τον βαρεθείς… Το θέμα είναι σε όποιον δρόμο κι αν βαδίζει κανείς, αυτό να είναι επιλογή του.

Πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη σε ζευγάρια που έχουν επιλέξει την πολυγαμία, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που ψηφίζουν «δαγκωτό» μονογαμία. Παράλληλα, η ικανοποίηση από τη συντροφική σχέση ήταν στα ίδια επίπεδα και για τις ομάδες.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος. Άλλη έρευνα σε ενήλικους μαθητές κολεγίου των ΗΠΑ έδειξε μια προτίμηση στις μονογαμικές σχέσεις. Στη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2018, οι ερευνητές εξέτασαν τις σιωπηρές αντιδράσεις των ατόμων για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, χωρίς να ζητήσουν από αυτά να εκφράσουν ευθέως τις απόψεις τους σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

monogamia-polygamia

Η πλήξη της μονογαμίας δεν είναι άλυτο πρόβλημα

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν να μην μοιράζονται τον/ την σύντροφό τους αλλά νιώθετε μια μικρή πλήξη μέσα στη σχέση σας, υπάρχουν καλά νέα για εσάς. Σας συμβαίνει κάτι εντελώς φυσιολογικό, που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αν έχετε την καλή διάθεση.

Ο σοφός λαός λέει ότι «το πολύ το “Κύριε ελέησον” το βαριέται κι ο παπάς». Αυτό είναι μία πικρή αλήθεια που θα πρέπει να δεχτούμε χωρίς να την αφήσουμε να μας καταπιεί. Μπορεί να έχετε συνηθίσει να αράζετε μαζί στον καναπέ και να «χαζολογάτε» στην τηλεόραση μετά από μια δύσκολη ημέρα και αυτό να είναι μια ρουτίνα που επιλέξατε και δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό οικειότητας μεταξύ σας. Ωστόσο, αν αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που κάνετε μαζί, τότε θα καταλήξετε σε μία σχέση ανιαρή, προβλέψιμη και βαρετή. Κάθε ζευγάρι πρέπει να κάνει πράγματα που σπάνε την καθημερινή ρουτίνα. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό το «ασυνήθιστο» που θα επιλέξετε, αρκεί να το απολαύσετε και οι δύο.

polygamia 1

Επιπλέον, καλό θα ήταν να είστε έτοιμοι να κάνετε υποχωρήσεις και να δοκιμάσετε πράγματα που είστε σχεδόν βέβαιοι ή βέβαιες ότι δεν θα σας αρέσουν . Μπορεί ο πολιτισμός μας να προβάλλει την άποψη ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα με τον τρόπο που μας αρέσει, αλλά αυτός ο κανόνας δεν λειτουργεί όταν πιάνουμε το κεφάλαιο σχέση. Δεν έχει σημασία το πόσο αγαπάτε τον σύντροφό σας. Σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα που εκείνος ή εκείνη απολαμβάνει και εσείς απεχθάνεστε. Αλλά ίσως αξίζει τον κόπο να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να δοκιμάσει.

Μονογαμικοί ή πολυγαμικοί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το σεξ είναι απόλαυση

Αρχικά, να τονίσουμε ότι η συχνότητα των ερωτικών συνευρέσεων με την οποία μπορεί να είναι ευχαριστημένο ένα ζευγάρι είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Ένα ζευγάρι μπορεί να είναι ευχαριστημένο με το να συνευρίσκεται 2 φορές την ημέρα και ένα άλλο με δύο φορές τον χρόνο…

Το βασικότερο είναι να έχετε το θάρρος να μιλήσετε ανοιχτά για τις σεξουαλικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Το να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας τα θέλω σας εκτοξεύει τις πιθανότητες να πάρετε αυτό που θέλετε. Το να προσποιείστε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Φανταστείτε να είστε χορτοφάγος και να προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους με τον τρόπο σας ότι σας αρέσουν οι μπριζόλες.

Όταν αποφασίσετε να μιλήσετε στον σύντροφό σας, αποφύγετε να του πείτε «Δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις» και προτιμήστε το: «Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν δοκιμάζαμε να…».

Με πληροφορίες από το www.psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα