Πώς θα μιλήσω στους θετούς γονείς μου για τη βιολογική μου οικογένεια χωρίς να τους πληγώσω;

Είμαι υιοθετημένη και βρήκα πρόσφατα τα βιολογικά μου αδέρφια. Προσπαθώ να βρω τρόπο να το πω στους θετούς γονείς μου. Έχουμε πολύ καλή σχέση και δεν θέλω να τους πληγώσω… Θέλω να με βοηθήσετε να βρω έναν τρόπο να τους το πω!

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

αν και επιλέγετε με πολύ σύντομο τρόπο να περιγράψετε την κατάσταση σας και να θέσετε το ερώτημα σας, αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεστε σε ένα πολύ «μεγάλο» βήμα της προσωπικής σας ιστορίας: το να γνωρίσετε τη βιολογική σας οικογένεια. Μου ακούγεται πολύ θαρραλέα απόφαση για την οποία φαίνεστε πολύ σίγουρη.

Από το ερώτημα σας καταλαβαίνω ότι θέλετε να μεταφέρετε στους γονείς σας την γνωριμία με τα βιολογικά σας αδέλφια, αλλά αυτό σας δυσκολεύει. Ανησυχείτε για την αντίδραση τους και μήπως πληγωθούν από την απόφαση σας, νομίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει στη δική σας σχέση, από ότι καταλαβαίνω.

Ο γονέας που παίρνει την απόφαση να υιοθετήσει κάποιο παιδί, στις περισσότερες περιπτώσεις, γνωρίζει ότι κάποια στιγμή το παιδί του, ίσως, νιώσει την ανάγκη να αναζητήσει τη βιολογική του οικογένεια. Δεδομένου του ότι είστε ενήλικη, νιώθετε έτοιμη γι’ αυτό το βήμα και θέλετε να τους το πείτε, δεν έχετε παρά να τους επικοινωνήσετε τα συναισθήματα σας για την απόφαση να αναζητήσετε και να συναντήσετε τα βιολογικά σας αδέρφια, τα συναισθήματα σας προς τους γονείς σας και να τους καθησυχάσετε αν χρειαστεί για το ότι η απόφαση αυτή δε θα επηρεάσει τη μεταξύ σας σχέση. Αφήνοντας τη συζήτηση να εξελιχθεί, μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα τους και τις ανησυχίες τους. Το σημαντικό εδώ είναι να τους επισημάνετε πως η απόφαση αυτή δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη δική σας σχέση με τους γονείς σας.

Καλή επιτυχία!

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Σχετικά άρθρα