Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Ποτέ δεν είναι αργά να βρεις τα ταλέντα σου!

Είμαι απόφοιτος Λυκείου. Έχω εργαστεί σε διάφορες δουλειές κατά κύριο λόγο ως πωλητής. Η τελευταία μου εργασία με έκανε να νιώθω τέλεια ψυχολογικά. Οι συνάδελφοι μου ήταν σαν αδέρφια μου και στην εργασία μου ένοιωθα τόσο ικανοποιημένος που δεν το πίστευα. Τα χρήματα όμως ήταν 450 ευρώ, τα οποία για έναν άνθρωπο 30 χρόνων είναι λίγα, ειδικά εάν θέλει να κάνει κάτι στη ζωή αυτή.

nearos-andras-kourasmenos-sti-douleia

Έτσι, αποφάσισα και έστειλα διάφορα βιογραφικά με αποτέλεσμα να με πάρουν σε μια άλλη εταιρεία με 800 ευρώ. Δυστυχώς, όμως τότε ξεκίνησε ένας κυκεώνας. Δέκα πέντε ημέρες  τώρα οι παλιοί, που ξέρουν και βλέπουν την όλη κατάσταση, μου λένε ότι είναι αρκετά δύσκολο και ότι ίσως δεν άξιζε να αφήσω την προηγούμενη εργασία μου για να πάω εκεί.

Έχεις πάρα πολλές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ανταπεξέλθω. Δεν μου αρέσει και το αντικείμενο τόσο ώστε να το αγαπήσω και να γίνω καλός. Τα αγγλικά μου είναι επίπεδου Β1 στην κατανόηση αλλά στην ομιλία θα έλεγα Α2.

Έχω αμερικανική υπηκοότητα και είχα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη πριν κάποια χρόνια, όπου εργάστηκα για διάστημα ενός έτους σε μαγαζιά εστίασης. Ούτε εκεί στέριωσα γιατί η ψυχολογία μου δεν ήταν δυνατή. Δεν προλάβαινα να βγω λίγο,  δεν μπορούσα να συναντήσω φίλους λόγω αυξημένων ωρών εργασίας, γενικά ήταν μια ταλαιπωρία σωματική και ψυχική. Μπορείτε να μου δώσετε μια συμβουλή τι να κάνω επαγγελματικά. Κάθε άποψη δεκτή. Να μεταναστεύσω αναζητώντας κάτι καλύτερο. Να μείνω εδώ να ανοίξω ένα μαγαζί δικό μου; Αλλά δεν έχω κάποια γνώση, όποτε είναι δύσκολο και αυτό.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Στη δύσκολη, αδιαμφισβήτητα, εποχή που διανύουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση ή αλλαγή εργασίας. Είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί φοβούνται για τη βιωσιμότητα του οργανισμού στον οποίο εργάζονται, είτε γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή τους εργασία. Οι άνθρωποι βιώνουν τεράστια σύγχυση, καθώς όλα γύρω τους αλλάζουν. Κλάδοι οι οποίοι απασχολούσαν πολλά άτομα μέχρι τώρα, προχωρούν σε μεγάλες περικοπές προσωπικού. Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή επαγγέλματος αποτελεί αναπόφευκτη ανάγκη. Αλλά με τι θα ασχοληθούν από εδώ και στο εξής;

Η περίοδος αυτή, όσο δύσκολη και να είναι για εσένα, ίσως αποτελεί ευκαιρία για  να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό, το οποίο ενδέχεται να σου προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση, συγκριτικά με την προηγούμενη εργασία σου. Αυτό που χρειάζεται να διερευνηθεί με σοβαρότητα είναι ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.

Ένα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να «φωτίσει» ανεξερεύνητες μέχρι τώρα κλίσεις και δεξιότητες. Ενδέχεται για παράδειγμα να ανακαλύψεις ότι θα σου ταίριαζε να ασχοληθείς με την επιχειρηματικότητα, σε ένα αντικείμενο που μέχρι πρότινος δεν είχες σκεφτεί. Ή να ανακαλύψεις ότι, με μια μικρή επένδυση στον εαυτό σου, μπορεί να ασχοληθείς με κάτι τελείως διαφορετικό. Ή – βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ και της βοήθειας ενός έμπειρου συμβούλου – να αξιοποιήσεις κάποια σημεία από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, αλλά να στραφείς προς άλλες κατευθύνσεις.

andras-epituxia-stin-ergasia-2

Επίσης, μέσα από το συγκεκριμένο τεστ μπορείς να διαπιστώσεις ποιο περιβάλλον είναι κινητοποιητικό για εσένα και ποιο όχι. Άλλος για παράδειγμα επιθυμεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα, για άλλον είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύεται και να αναγνωρίζεται η δουλειά του, άλλος θέλει να δουλεύει μόνος του, ενώ άλλος δεν διανοείται να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Για κάποιους άλλους η υψηλή οικονομική ανταμοιβή αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Όταν έχουμε επίγνωση αυτών που μας κινητοποιούν, μπορούμε να προσανατολίσουμε το ενδιαφέρον μας και προς τα αντίστοιχα περιβάλλοντα ή επαγγέλματα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να είμαστε πιο ικανοποιημένοι από την εργασία μας, και κατ’ επέκταση πιο αποτελεσματικοί.

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αυτογνωσία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ στις μέρες μας. Η αλλαγή καριέρας είναι θεμιτή, αλλά και πολλές φορές απαραίτητη, προκειμένου το άτομο να παραμείνει ενεργό στην αγορά εργασίας. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, σε όποια ηλικία κι αν γίνεται, αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να χαραχτεί μια νέα, πιο επιτυχημένη πορεία.

Σχετικά άρθρα