Άντονι Χόπκινς: O No1 ¨κακός¨ του κινηματογράφου που έχει να μιλήσει 20 χρόνια στην κόρη του- Ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη και οι 2 αποτυχημένοι γάμοι

Η τηλεοπτική ταινία με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς, King Lear( Βασιλιάς Ληρ), θα μεταδοθεί από το BBC τη Δευτέρα 28 Μαΐου. Ο ικανότατος ηθοποιός καλείται να υποδυθεί τον ρόλο ενός βασιλιά που η σχέση του με τις κόρες του δοκιμάζεται και καταλήγει να έχει τραγικές συνέπειες για όλους. Όπως όλα δείχνουν ο Άντονι Χόπκινς δεν είναι κατάλληλος για τον ρόλο μόνο επειδή το υποκριτικό του στιλ ταιριάζει με την υπόθεση αλλά και επειδή ο ίδιος στην προσωπική του ζωή έχει κακή σχέση με τη μοναχοκόρη του Άμπιγκεϊλ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό παραδέχτηκε ότι όχι απλά έχει να δει, αλλά έχει να μιλήσει στην κόρη του 20 χρόνια! Όπως χαρακτηριστικά είπε δεν ξέρει ούτε αν έχει γίνει παππούς. Μάλιστα δεν αρκέστηκε σε αυτή την αποκάλυψη αλλά συνέχισε και με κυνικότητα ,θα λέγαμε, δήλωσε ότι : «Δε χρειάζεται να αγαπάς την οικογένειά σου».


Οι δηλώσεις φυσικά , οι οποίες έκαναν τον γύρω του κόσμου, δεν άφησαν αδιάφορη την κόρη του η οποία σύμφωνα με τους οικείους της είναι πολύ στεναχωρημένη. Όπως αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον της στη dailymail.co.uk:

«Κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, εμφανίζεται με διάφορους τρόπους μπροστά της (σε αφίσες, σε δημοσιεύματα…) κι εκείνη δεν μπορεί να ξεφύγει. Της έχει προκαλέσει μεγάλο πόνο»!

Η προβληματική σχέση που έχει με την κόρη του ο Άντονι Χόπκινς δεν μπορεί παρά να σου κινήσει το ενδιαφέρον για τον ηθοποιό που με επιτυχία στο παρελθόν έχει υποδυθεί ¨ψυχρές¨ προσωπικότητες στην μεγάλη οθόνη και μάλιστα με τρομερή επιτυχία. Άλλωστε ο χαρακτήρας που του χάρισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος, ο γνωστός σε όλους Χάνιμπαλ Λέκτερ. Μήπως ο ηθοποιός έχει κοινά χαρακτηριστικά με την ανέκφραστη φιγούρα που συχνά έχουμε συναντήσει σε ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει;

anthony-hopkins-eksofylo

Οι δυσκολίες στο σχολείο, το σύνδρομο Άσπεργκερ και το καταφύγιο στην τέχνη

Ο Άντονι Χόπκινς γεννήθηκε στο Μάργκαμ, Πόρτ Τάλμποτ, της Ουαλίας παραμονή πρωτοχρονιάς του 1937. Είναι γιος του φούρναρη Ρίτσαρντ Άρθουρ Χόπκινς και της Μύριελ Ανν η οποία είναι μακρινή συγγενής του Ιρλανδού ποιητή Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

Από μικρός ξεχώρισε ο Άντονι Χόπκινς όμως όχι με την θετική έννοια. Οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Ως παιδί ήταν ιδιαίτερα μοναχικός και ο ίδιος είχε την πεποίθηση ότι ήταν ¨χαζός¨ αφού δεν καταλάβαινε γιατί δυσκολεύεται τόσο πολύ να προσαρμοστεί στο σχολείο. Η απάντηση δόθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ. Φυσικά εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την πηγή του προβλήματος και δεδομένου ότι ήταν λειτουργικός οι γονείς του πίστευαν ότι χρειάζεται απλά να μάθει πειθαρχία. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάποια στιγμή τον πήγαν σε οικοτροφείο. Οι επιδόσεις του στον αθλητισμό ήταν παρόμοιες με εκείνες στα μαθήματα οπότε ο Άντονι Χόπκινς στράφηκε στη ζωγραφική, τη μουσική και το πιάνο που ήταν τα μοναδικά πράγματα που του έδιναν ελπίδα.

anthony-hopkins-2

Πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός

Ο συμπατριώτης του ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον ήταν εκείνος που τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Ο γνωστός ηθοποιός, που παντρεύτηκε δύο φορές τη Σοφία Λόρεν, είχε μία σύντομη γνωριμία με τον Άντονι Χόπκινς όταν ο τελευταίος ήταν 15 χρονών. Η ταινία που τον ¨ταρακούνησε¨ και θέλησε να γίνει ηθοποιός ήταν το «Limelight» του Τσάπλιν που την είδε 15 φορές στη σειρά.

Πρώτο του βήμα ήταν να γραφτεί στο Welsh College of Music and Drama στο Κάρντιφ, από όπου και αποφοίτησε το 1957. Στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια. Με το τέλος της μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης.

Η ανακάλυψή του από τον Λόρενς Ολιβιέ

Η ευκαιρία εμφανίστηκε όταν τον ανακάλυψε ο Σερ Λόρενς Ολιβιέ ο οποίος τον έκανε αντικαταστάτη του στη θεατρική παράσταση που έπαιζε στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο. Όταν αρρώστησε από σκωληκοειδίτιδα ήταν η βραδιά που έλαμψε ο Χόπκινς στο θέατρο. Σύντομα τον κέρδισε ο κινηματογράφος. Το ντεμπούτο του έγινε στην ταινία «Το Λιοντάρι του Χειμώνα», όπου υποδύθηκε το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, στο πλάι των Πήτερ Ο’ Τουλ, Κάθριν Χέπμπορν και του Τίμοθυ Ντάλτον. Τα επόμενα χρόνια στράφηκε περισσότερο σε δουλειές της μεγάλης και τη μικρής οθόνης. Η επιτυχία και τα βραβεία δεν άργησαν να έρθουν.

anthony-hopkins-hannibal

Ο No1 κακός του κινηματογράφου

Η ταινία που σάρωσε στα Όσκαρ και του χάρισε εκείνο του Α’ ανδρικού ρόλου ήταν «Η Σιωπή των Αμνών»(1991). Πρόκειται για τη συντομότερη πρωταγωνιστική ερμηνεία που βραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ, καθώς ο Χόπκινς εμφανίζεται μόλις για 17 λεπτά. Για την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ως Χάνιμπαλ Λέκτερ ανακηρύχθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως ο Νο1 κακός που εμφανίστηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

anthony-hopkins-jodie-foster
Με την Τζόντι Φόστερ

Πώς κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του No1 κακού; Σίγουρα δεν ήταν μόνο το γαλάζιο του βλέμμα που σου «πάγωνε το αίμα»… Όπως θα αποκαλύψει αργότερα σε συνέντευξή της η συμπρωταγωνίστριά του Τζόντι Φόστερ:
«Φτάσαμε μέχρι το τέλος των γυρισμάτων και πραγματικά δεν είχαμε ποτέ μας ούτε μια συνομιλία. Στην πραγματικότητα τον απέφευγα, αλλά την τελευταία ημέρα ήρθε και με δάκρυα στα μάτια του είπα, πόσο τον φοβόμουν και τότε αυτός μου απάντησε ‘’Και εγώ σε φοβόμουν’». Μάλιστα η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι ο ρόλος του βραβευμένου ηθοποιού της άφησε ψυχολογικά τραύματα.

anthony-hopkins-haniball-2

Η αποτυχία στους γάμους και η αποξένωση από την κόρη του

Ο Άντονι Χόπκινς δεν δυσκολεύτηκε μόνο στα παιδικά του χρόνια αλλά και αργότερα. Οι δύο αποτυχημένοι γάμοι που έχει στο ενεργητικό του αλλά και το πρόβλημα με τον αλκοολισμό έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Petronella Barker με την οποία παντρεύτηκε το 1966. Τα προβλήματα δεν άρχισαν να έρθουν. Μόλις μάλιστα έμαθε για την εγκυμοσύνης της γυναίκας του ένιωθε σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, όπως έχουν πει πηγές από το περιβάλλον του. Η κόρη του Αμπιγκέιλ, που σήμερα εργάζεται ως μουσικός παραγωγός και τραγουδίστρια στο Λονδίνο , δεν θυμάται να έζησαν ποτέ οικογενειακές στιγμές.


Η δημιουργία της οικογένειας συνέπεσε με την επαγγελματική του άνοδο. Πολλές φορές βρισκόταν μακριά από το σπίτι του. Τότε ήταν που ξεκίνησε και το πρόβλημα με το ποτό… Μάλιστα λέγεται ότι κατανάλωνε ένα μπουκάλι τεκίλα την ημέρα πράγμα που ο ίδιος απορρίπτει ως υπερβολές. Η αλαζονεία του χτύπησε κόκκινο εκείνη την περίοδο όπως και η αυτοκαταστροφική του τάση. Όλα αυτά είχαν αντίκτυπο και στις επαγγελματικές του συνεργασίες.

Όταν συνειδητοποίησε ότι κατέστρεφε τόσο την υγεία του όσο και την καριέρα του αποφάσισε να αντιμετωπίσει την αδυναμία του. Όπως είχε παραδεχτεί: «Μόνο όταν μπόρεσα να αφήσω πίσω μου τους δαίμονές μου κατόρθωσα πραγματικά να απολαύσω την ηθοποιία.»

anthony-hopkins-mother-jenni-lynton
Αριστερά η μητέρα του και δεξιά η 2η γυναίκα του Jenni Lynton

Μεθυσμένος γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του

Είναι να απορεί κανείς πώς… ¨έριξε¨ τη δεύτερη γυναίκα. Η Jenni Lynton ήταν εκείνη που έστειλαν τα Pinewood Studios για να τον μαζέψει από το αεροδρόμιο όταν έχασε πτήση επειδή ήταν… μεθυσμένος. Κι όμως το 1973 τον παντρεύτηκε. Ο Άντονι Χόπκινς εγκατέλειψε την πρώτη γυναίκα του και την κόρη του που από τότε τον έβλεπε σπάνια. Η μετακόμισή του στην Αμερική λόγω της επαγγελματικής του επιτυχίας απλά διεύρυνε το χάσμα. Το αλκοόλ ήταν βασικό συστατικό της …μέρας του. Το 1975 αφού ξύπνησε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Phoenix χωρίς να μπορεί να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί αποφάσισε να πάρει μέτρα και να απεξαρτηθεί. Με τη βοήθειά της γυναίκας του Jennifer Lynton κέρδισε τη μάχη με το ποτό.

Η σχέση με την κόρη του αναθερμάνθηκε κάπως τη δεκαετία του ’90. Τότε ήταν που έπαιξε και σε δύο ταινίες του. Η δεύτερη ρήξη μεταξύ τους δεν άργησε να έρθει…

anthony-hopkins
Με τη γυναίκα του Stella Arroyave

Η τρίτη του γυναίκα τον έσωσε από την κατάθλιψη

Το καλύτερο πράγμα που του έχει συμβεί, όπως έχει εξομολογηθεί, είναι η συνάντησή του με την τρίτη γυναίκα του Stella Arroyave. Η Κολομβιανή που ασχολείται με το εμπόρια αντίκας από ότι φαίνεται είναι η χαρά της ζωής. Τουλάχιστον έτσι την περιγράφει ο Άντονι Χόπκινς. Αυτή η ικανότητά της να είναι πάντα τόσο θετική τον βοήθησε να ξεπεράσει την ελαφριά κατάθλιψη από την οποία πιστεύει ότι έπασχε.

Μάλιστα ο ίδιος έχει δηλώσει : «Πάσχω από λίγη παράνοια και πιστεύω πως κανείς δεν με συμπαθεί». Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που ένιωθε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι , παρόλο που είναι ένας καταξιωμένος ηθοποιός, πάντα νιώθει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το κοινό του μας φανερώνουν ένα άνθρωπο με πολλές ανασφάλειες. Μάλιστα όπως έχει παραδεχτεί συχνά είναι παρανοϊκός με το παίξιμό του αφού ακόμη και για τον ρόλο του Χάνιμπαλ που τον εδραίωσε νιώθει ότι δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει.

anthony-hopkins-stella-arroyave
Με τη γυναίκα του Stella Arroyave

Σήμερα συνεχίζει ακάθεκτος να εργάζεται ως ηθοποιός ενώ δεν σταματάει ποτέ να ζωγραφίζει και να ασχολείται με τη μουσική και το πιάνο του. Ο Άντονι Χόπκινς φαίνεται ότι έχει την ψυχρότητα που συναντήσαμε σε πολλούς ρόλους και σίγουρα έχει κάνει πολλά λάθη στη ζωή του αλλά δεν μετανιώνει…

Δια στόματος του ιδίου:

« Έχω κάνει πάρα πολλά λάθη στη ζωή. Αν τα μετανιώνω; Όχι. Δεν μετανιώνω τον θυμό, δεν μετανιώνω το ποτό. Η ζωή μπορεί να είναι οδυνηρή. Είναι οδυνηρή για όλους. Έτσι είναι. Το ρητό μου είναι : Ξεπέρασέ το, ξεπέρασε τον εαυτό σου, κάνε ότι καλύτερο μπορείς για όσο ακόμη μπορείς»…

 

Ξ. Μ.

Σχετικά άρθρα