Είναι 3,5 ετών και δεν έχει κόψει ακόμα την πάνα. Τι να κάνω;

Πώς αντιμετωπίζω ένα παιδί 3.5 χρονών που δεν θέλει να κόψει την πάνα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης

Για κάποια παιδιά η διαδικασία του να κόψουν την πάνα είναι πιο εύκολη ενώ για κάποια άλλα πιο δύσκολη. Το σημαντικό είναι να μη το πιέζετε υπερβολικά. Τονίστε του ότι είναι μεγάλο και ότι πλέον είναι έτοιμο να πηγαίνει στην τουαλέτα όπως και οι μεγάλοι. Αφήστε το γιο-γιο του μόνιμα μες στο μπάνιο και επιτρέψτε του κάποια φορά να σας ακολουθήσει μέχρι την τουαλέτα, ώστε να δει ότι είναι κάτι φυσικό που το κάνουν και οι γονείς του.

Γενικότερα ξεκινήστε να το βάζετε να κάθεται στο γιο-γιο για λίγα λεπτά, ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο. Παράλληλα, ξεκινήστε να καταγράφετε κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα του, ώστε να το πηγαίνετε εσείς λίγο νωρίτερα. Είναι σημαντικό να δείχνετε χαλαροί, ενώ σε καμία περίπτωση μη το πιέζετε ή το τιμωρείτε γιατί αρνείται να πάει.

Αν τα έχετε κάνει όλα αυτά και παρόλα αυτά βλέπετε ότι επιμένει και αντιδρά, τότε καλό είναι να συζητήσετε μαζί του και να δείξετε του ότι αλλάζετε στάση και δεν επιμένετε πια. Αυτή η αλλαγή είναι πιθανό να βοηθήσει, καθώς κάποια παιδιά αρνούνται λόγω έντονης πίεσης που έχουν δεχτεί από τους γονείς για αυτό το θέμα.

Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει το να του δώσετε κάποιο κίνητρο για να πηγαίνει στην τουαλέτα π.χ. παρακινήστε το με ένα γλυκό ή κάτι άλλο που του αρέσει και σταδιακά μειώστε το. Τέλος, επισκεφτείτε ένα κατάστημα με παιδικά εσώρουχα και αφήστε το να διαλέξει αυτό που του αρέσει. Γενικότερα φροντίστε να επιβραβεύετε την προσπάθεια του και δώστε χρόνο στο παιδί σας να ανταποκριθεί.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Σχετικά άρθρα