Stop body-shaming: Όλα τα σώματα είναι υπέροχα!

Ζούμε σε μία κοινωνία που μας κατακλύζει καθημερινά με μηνύματα για το πώς θα πρέπει αν είναι το σώμα μας. Πόσες φορές δεν έχετε δει ένα άρθρο με συμβουλές για να αποκτήσετε το τέλειο σώμα; Έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ με αυτόν τον τύπο μηνυμάτων που δεν καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες που μας λένε ότι τα σώματά μας δεν είναι «ωραία». Σε αυτό το κρίσιμο σημείο θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα μηνύματα δεν οι «απόλυτες αλήθειες» που θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά και επιπλέον ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το σώμα μας για να αισθανθούμε καλά γι’ αυτό.

Αν μπορούσα…

Πολλοί και πολλές πιστεύουν ότι μία αλλαγή στο σώμα τους θα άλλαζε δια μαγείας ότι πάει στραβά.  «Αν μπορούσα να είμαι πιο αδύνατη, θα αισθανόμουν υπέροχα». Αυτό το «αν μπορούσα», είναι ουσιαστικά μία λανθασμένη πεποίθηση ότι μόνο αν φτάσουμε κάποιο στόχο (πολλές φορές μη ρεαλιστικό), θα αλλάξουν όλα. Ωστόσο, η πικρή αλήθεια είναι ότι φτάνοντας κανείς σε αυτούς τους στόχους θα ανακαλύψει ότι δεν βρήκε εκεί τη ανακούφιση από τον πόνο και τα προβλήματά του. Η απάντηση στο body-shaming δεν είναι να αλλάξει κανείς εξωτερικά, πιο σημαντική είναι η «εσωτερική» αλλαγή.

Η αγάπη για το σώμα μας μπορεί να φαίνεται κάτι μακρινό για κάποιους από εμάς ή ακόμη και αδύνατο. Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι δύσκολος και μακρύς, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν το ταξίδι σας:

Επιλέξτε και φιλτράρετε τα μηνύματα που δέχεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε σελίδες με περιεχόμενο που προωθεί την αποδοχή του σώματος και την αγάπη του εαυτού μας. Τέτοιου είδους μηνύματα θα σας βοηθήσουν να οχυρωθείτε συναισθηματικά απέναντι σε ξεκάθαρα ή συγκαλυμμένα μηνύματα body-shaming. Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί διασημοτήτων που μπορείτε να ακολουθήσετε στο Instagram, όπως της Ashley Graham, της Roz The Diva και ή της Honor  Curves, ενώ μία αναζήτηση στο google θα σας δώσει ακόμη περισσότερες επιλογές.

Πιστέψτε ότι μπορείτε να αγαπήσετε το σώμα σας έτσι όπως είναι

Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε. Αν είστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο στόχος είναι αδύνατος τότε δεν θα μπορέσετε να κάνετε κανένα βήμα προόδου.

Σταματήστε να κρύβεστε

Οι άνθρωποι που δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους, συνηθίζουν να κρύβονται μέσα σε πολύ φαρδιά ρούχα, ή μένοντας στο πίσω μέρος ενός δωματίου γεμάτο κόσμο ή αποφεύγοντας να  μιλήσουν ακόμη κι όταν έχουν κάτι να πουν. Αν αυτή είναι μία συνήθης συμπεριφορά για εσάς, προσπαθήστε να ξεπεράσετε λίγο-λίγο τα όρια αυτής της «ζώνης ασφάλειας». Δείτε τι θα συμβεί αν σταματήσετε να κρύβεστε έστω και για λίγο.

Σκεφτείτε ότι μπορεί να έχετε κάνει λάθος

Αν πιστεύετε ότι το σώμα σας δεν είναι ωραίο, έτσι όπως είναι, είναι πολύ εύκολο να βρείτε στοιχεία στην καθημερινότητά σας που επιβεβαιώνουν αυτή σας την πεποίθηση. Οι εγκέφαλοί μας απορροφούν τις πληροφορίες που ταιριάζουν στις τρέχουσες πεποιθήσεις μας και συχνά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το λάθος. Από την άλλη, θα απορρίψουμε πληροφορίες που δεν μας «επιβεβαιώνουν». Ωστόσο, πρέπει να προετοιμάσετε τον εαυτό σας να δεχτεί πληροφορίες που θα αποδείξουν ότι ίσως η εικόνα που έχετε για το σώμα σας είναι λάθος.

Αναγνωρίστε τον εσωτερικό σας εχθρό

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να είναι επικριτικοί με τον ίδιο τους τον εαυτό, πιστεύοντας μάλιστα ότι αυτό θα τους δώσει κίνητρο για να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί καταλήγουμε να κακοποιούμε τον εαυτό μας, όπως θα μας κακοποιούσε ένας άλλος άνθρωπος. Θα πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας για να μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα, αλλά και να επιτύχετε τους στόχους σας. Οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν στον εαυτό τους πολύ πιο σκληρά απ’ ότι θα μπορούσαν να μιλήσουν σε οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Για να καταλάβετε πως «μιλάτε» στον εαυτό σας δοκιμάστε το εξής: σταθείτε γυμνοί μπροστά από τον καθρέφτη και εκφράστε δυνατά τις αρνητικές σας σκέψεις. Παρατηρήστε τον τόνο της φωνής σας, αλλά και την επίδραση αυτών που λέτε στα συναισθήματά σας. Αναγνωρίστε τον εσωτερικό σας εχθρό και προσπαθήστε να τον εξουδετερώσετε.

Δημιουργήστε έναν εσωτερικό υποστηρικτή

Το αντίπαλο δέος του εσωτερικού σας εχθρού είναι ένας εσωτερικός υποστηρικτής, τον οποίο πρέπει να δημιουργήσετε με προσπάθεια. Δυστυχώς, οι θετικές σκέψεις για το σώμα μας δεν εμφανίζονται έτσι απλά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια νέα γλώσσα και να την επαναλαμβάνετε, ώστε να γίνει κτήμα σας. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας «είμαι όμορφος», «είμαι ισχυρός», ή «είμαι σέξι». Είναι εντάξει αν δεν πιστεύετε αυτές τις σκέψεις ακόμα. Με την πάροδο του χρόνου και όσο περισσότερο λέτε στον εαυτό σας θετικά πράγματα, θα καταλήξετε να τα πιστέψετε.

gunaika-plus-size

Ευχαριστείστε το σώμα σας

Είναι δύσκολο να είστε ευγνώμονες για το σώμα σας, όταν ντρέπεστε γι ‘αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να ευχαριστείτε το σώμα σας. Αυτό σας κρατάει ζωντανούς και σας βοηθάει να πετύχετε όλους τους καθημερινούς σας στόχους. Γι’ αυτό και μόνο θα πρέπει να είστε ευγνώμων.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα