Τα 7 μυστικά των ανθρώπων με υψηλή αυτοπεποίθηση

Το να έχει κανείς υψηλή αυτοπεποίθηση είναι μία εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πόσα είναι τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε γύρω μας και τα οποία επηρεάζουν την ιδέα και την εντύπωση που έχουμε για τον εαυτό μας. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν γνωστικές συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή μας.  Ακολουθούν 7 τρόποι σκέψεις που χαρακτηρίζουν τα άτομα με μεγάλη αυτοπεποίθηση:

1. Μην ανησυχείτε αν δεν αισθάνεστε αυτοπεποίθηση συνεχώς

Μοιάζει αντιφατικό, αλλά δεν είναι. Η Δρ. Alice Boyes, στο βιβλίο της «The Healthy Mind Toolkit», υποστηρίζει ότι όσο απαραίτητη είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, άλλο τόσο είναι και η αμφισβήτησή. Μία μικρή αμφιβολία για τον εαυτό μας θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε ότι ίσως χρειάζεται να μάθουμε κάτι παραπάνω ή ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε περισσότερο. Μπορεί επίσης να μας οπλίσει με αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε όταν βρίσκουμε τα δύσκολα. Σύμφωνα με τη Δρ. Boyes «η αμφιβολία μας προετοιμάζει διανοητικά για να δεχτούμε μία αλλαγή, μας ωθεί να δουλέψουμε σκληρά, και μας βοηθά να συνεργαζόμαστε καλύτερα με ανθρώπους που μπορεί να έχουν αντίθετη από τη δική μας άποψη».

2. Φροντίστε για τον Μελλοντικό Εαυτό σας

Η φροντίδα του Μελλοντικού Εαυτού μας μπορεί να περιλαμβάνει μικρές πράξεις, όπως το να προετοιμάσετε τα ρούχα σας αλλά και το φαγητό σας για την επόμενη δύσκολη μέρα, και άλλες μεγαλύτερες και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως το να βάλετε την άθληση στη ζωή σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι βαριέστε απίστευτα να ασχοληθείτε με οποιοδήποτε άθλημα, όμως ο Μελλοντικός Εαυτός σας θα εκτιμήσει του οφέλη στην υγεία, που θα εξασφαλίσει αυτή σας η επιλογή.

3. Μιλήστε υποστηρικτικά και ρεαλιστικά στον εαυτό σας.

Το να εστιάσετε στον εαυτό σας όταν εκείνος υποφέρει για να τον κάνετε να αισθανθεί καλύτερα θυμίζοντας του ότι «Αύριο είναι μία άλλη μέρα», θα σας βοηθήσει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας ακόμη και όταν δεν τα έχει καταφέρει όσο καλά θα θέλατε. Το να είστε υποστηρικτικοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας, όταν κάνετε λάθη, όχι μόνο θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας, αλλά επίσης θα ενισχύσει το κίνητρο και τον αυτοέλεγχό σας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που επικαλείται η ψυχολόγος Kelly McGonigal στο βιβλίο της «The Willpower Instinct».

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα υποστηρικτικών λόγων προς τον εαυτό μας:

«Είναι αλήθεια ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο θα ήθελα, αλλά δεδομένου ότι δεν αισθανόσουν καλά, είμαι ένας ήρωας που κατάφερα να αντεπεξέλθω».

«Ναι, αισθάνομαι άσχημα που δεν κατάφερα να πω όχι στην πρόταση των φίλων σου. Ωστόσο, την επόμενη φορά θα είμαι πιο κατάλληλα προετοιμασμένη».

«Δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος»

«Δεν θα αφήσω μία αποτυχία να με ρίξει κάτω. Θα περάσει κι αυτό».

4. Βγάλτε από το λεξιλόγιο σας η λέξη αποτυχία και προτιμήστε το πρόκληση, ευκαιρία και μάθημα ζωής.

Το να αντιμετωπίσετε μία αποτυχία ως μία πρόκληση, ρίχνει αμέσως τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών στο σώμα σας. Μια απλή αλλαγή στη λέξη που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να ξεμπλοκάρει το μυαλό σας και να σας βοηθήσει να βρείτε τις σωστές λύσεις. Επιπλέον, μπορείτε να αναλύσετε τα λάθη του παρελθόντος για να βελτιώσετε τις μελλοντικές σας αντιδράσεις σε παρόμοιες καταστάσεις. Βγάλτε τη λέξη αποτυχία από ο λεξιλόγιο σας και εξασκηθείτε αρκετά ώστε να αναπτύξετε την «νοοτροπία ανάπτυξης», που επικαλείται η ψυχολόγος Carol Dweck.

5. Μην υποθέτετε ότι άλλοι γνωρίζουν αυτά που γνωρίζετε. Μοιράστε την εμπειρία σας!

Γνωρίζετε τα καλύτερα μέρη για να βρει κανείς οικονομικά ρούχα; Ξέρετε ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια για κάθε περίσταση; Αν ναι, αφήστε και τους άλλους να μάθουν όσα γνωρίζετε.

6. Εντοπίστε τα δυνατά σας σημεία

Θυμηθείτε τις φιλοφρονήσεις και τα θετικά σχόλια που έχετε λάβει από τους άλλους. Παρατηρήστε ποια είδη εργασιών απολαμβάνεται και ποια δεν σας αρέσουν καθόλου. Να θυμίζετε στον εαυτό σας μια επιτυχία σας για την οποία νιώσατε περηφάνια. Το να θυμάστε και να απολαμβάνετε τα θετικά σχόλια που πήρατε θα σας βοηθήσει ώστε να συνειδητοποιήσετε τις δυνάμεις σας.

7. Μην ξεχνάτε ποτέ τον βασικό σας σκοπό και τις αξίες σας

Η προσήλωση στο βασικό σας σκοπό και η μη παρέκκλιση από τις θεμελιώδεις αξίες σας ενισχύουν τη βούλησή σας, την επιμονή σας αλλά και την αυτοπεποίθησή σας.

Αν αισθάνεστε ότι καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν μπορεί να σας βοηθήσει, έστω και ελάχιστα, θα πρέπει να σκεφτείτε τη λύση ενός καλού ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αμφισβητήσετε τυχόν βαθιές αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας. Ναι, μία θεραπεία χρειάζεται χρόνο, χρήματα και πολλή δουλειά, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα