Κακός πεθερός: «Πώς να αντιμετωπίσω την αντιπάθεια που μου δείχνει»;

Καλησπέρα, είμαι με ένα παιδί. Είμαστε ένα χρόνο μαζί. Αρκετά καλά εκτός από τις κλασσικές διαφωνίες που υπάρχουν σε ένα ζευγάρι.

Κάποια στιγμή ο σύντροφος μου έπαθε μηνίσκο, έκανε την μαγνητική του και αποφασίσαμε να πάμε στον γιατρό που τον έστειλαν οι δικοί μου γονείς. Όταν φτάσαμε στο γιατρό, ο σύντροφος μου κατάλαβε ότι είχε ξεχάσει την μαγνητική του και πήρε τον πατέρα του τηλέφωνο να τη φέρει.

Θα πηγαίναμε, συγκεκριμένα, σ’ έναν φυσίατρο  μήπως και γλιτώσει την εγχείρηση. Όταν ήρθε ο πατέρας του, μας ρώτησε που θα πάμε. Ο σύντροφός μου του απάντησε και τότε εκείνος νευρίασε και άρχισε να λέει ότι ο συγκεκριμένος γιατρός δεν είναι καλός. Εγώ του είπα ότι ίσως με αυτόν τον γιατρό θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε την εγχείρηση. Φεύγουμε, λοιπόν, από εκεί και πάμε στο μαγαζί του πατέρα, οπού εκείνος άρχισε να φωνάζει και να στρέφεται εναντίον μου. Συγκεκριμένα, έλεγε: «Ποια είναι αυτή που θα σου πει τι θα κάνεις. Είναι μία ξένη». Εγώ ένιωσα ένα σκουπίδι. Όταν ηρέμησε, μας ρώτησε τι είπε ο γιατρός και κατέληξε πως είναι τελικά καλός. Επίσης, με προειδοποίησε πως αν αρραβωνιαστούμε θα με περάσει από κόσκινο.

Ένα κάλο πήγα να κάνω και μου το έβγαλαν ξινό. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η συμπεριφορά του μελλοντικού μου πεθερού. Μετά ο σύντροφος μου, μου ζήτησε συγγνώμη και εγώ του απάντησα ότι δεν χρειάζομαι τη δική του συγγνώμη αλλά του πατέρα του.

Φυσικά, όταν οι γονείς μου τ’ άκουσαν όλα αυτά έγιναν έξω φρενών.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αν πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό θα σας πρότεινα να το αποδώσετε στην αγωνία που μπορεί να υπήρχε για την υγεία του παιδιού του, ή ακόμα και στη συνειδητοποίηση ότι το παιδί του μεγαλώνει και δεν τον χρειάζεται πια. Με αυτά κατά νου, δώστε τόπο στην οργή γι’ αυτή τη φορά.

Απ’ ‘ότι καταλαβαίνω ο σύντροφος σας κατάλαβε ότι ο πατέρας του φέρθηκε άσχημα και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Μη θυμώνετε μαζί του, δεχτείτε τη δική του συγγνώμη και προχωρήστε στη σχέση σαν να μην συνέβη κάτι.

Οι γονείς του, αλλά και οι δικοί σας, αποτελούν εξωτερικούς παράγοντες που καλό είναι να μην σας επηρεάζουν. Όσο είστε οι δυο σας καλά και αγαπημένοι, οι υπόλοιποι θα έχουν μικρό ρόλο στη ζωή σας. Θα είναι κρίμα να σπαταλάτε χρόνο και συναίσθημα σε κάτι που δεν είναι μεγάλο κομμάτι της σχέσης σας. Θα αδικείτε τόσο τον εαυτό σας, όσο και το σύντροφο σας. Το μόνο που έχει σημασία μέσα σε μία σχέση είναι το πως είστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν δευτερεύοντες ρόλους αλλά και σημασία.

Φιλικά,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα