Συγκατοίκηση: «Ο σύντροφός μου δεν νιώθει έτοιμος, εγώ όμως το έχω ανάγκη».

Μένω μόνη μου. Ο σύντροφός μου είναι ένας άνδρας 60 ετών χωρισμένος. Έχουμε σχέση εδώ και δύο χρόνια, με μικρά διαστήματα χωρισμού. Τώρα έχουμε επανασυνδεθεί και περνάμε καλά και ευχάριστα. Με βοηθάει πολύ σε όλα…

Κάποια στιγμή, με πολύ διακριτικότητα, του έδωσα κλειδιά του σπιτιού μου και εκείνος τα πήρε. Του είπα ότι θα μ’ ενδιέφερε η προοπτική να μείνουμε μαζί και εκείνος μου εξήγησε με πολύ ήπιο τρόπο ότι δεν είναι έτοιμος να αφήσει εντελώς το σπίτι του και ότι έχει μάθει να ζει μόνος εδώ και 18 χρόνια που είναι χωρισμένος. Κάνει προσπάθειες να μάθει να συμβιώνει, αλλά αισθάνεται πιο οικεία με αυτό που ζει όλα αυτά τα χρόνια. Τη μοναχικότητα και τις ενασχολήσεις του (συλλόγους,  χόμπι, μαστορέματα).

Εγώ απολαμβάνω τη δοτικότητά του αλλά με ενοχλεί η μοναξιά μου, όταν δεν είναι μαζί μου. Τον ζητώ περισσότερες μέρες. Άραγε θα θελήσει ποτέ να μείνουμε μαζί; Πώς να το χειριστώ; Θέλω να είμαι πολύ προσεκτική…

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Απ’ ότι καταλαβαίνω έχετε μια πολύ όμορφη σχέση, με αμοιβαία αγάπη και σεβασμό.

Ο τρόπος που απαντάει στις ανάγκες σας με κάνει να πιστεύω πως επικοινωνείτε με ειλικρίνεια και αυτό είναι από τα πιο βασικά στοιχεία σε μία καλή σχέση. Καταλαβαίνω πως θα θέλατε να έχετε πιο συχνή την παρουσία του στο σπίτι σας, και είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη σας για περισσότερη συντροφικότητα.

Θα σας πρότεινα να δώσετε χρόνο στο σύντροφο σας να νιώσει έτοιμος. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να δείτε και εσείς με τη σειρά σας τα θετικά της κατάστασης. Σας δίνεται η ευκαιρία να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Μπορείτε να ασχοληθείτε και εσείς με κάτι που να σας ενδιαφέρει.

Αφήστε κάποιο χρόνο να κυλήσει και κατόπιν επανεξετάστε από κοινού το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης.

Φιλικά,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

 

Διαβάστε επίσης:

Συγκατοίκηση, τι γίνεται μετά;

Συγκατοίκηση: Πώς επηρεάζει τη σχέση και το σεξ

Συγκατοίκηση: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

 

Σχετικά άρθρα