4 τροφές που σε προστατεύουν από τον καρκίνο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιες τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο. Ας δούμε μαζί ποιες είναι αυτές και από ποιους τύπους καρκίνου μπορούν να μας προφυλάξουν.

Μπρόκολο

 

Το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των σταυροειδών λαχανικών, που σύμφωνα με τους ειδικούς κάνει πολύ καλό προστατεύοντάς μας από τον καρκίνο του εντέρου, του στομάχου, των πνευμόνων, αλλά και του προστάτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στα γλυκοσινολικά οξέα που περιέχουν. Με το πρώτο μάσημα, αυτά τα μετατρέπονται σε σουλφοραφάνες ή αντικαρκινικά μόρια. Προσοχή! Το μπρόκολο πρέπει να είναι στον ατμό ή να καταναλώνεται ωμό επειδή το μαγείρεμα με νερό μειώνει κατά το ήμισυ της ποσότητας των γλυκοσινολικών οξέων τους.

Ακτινίδιο

Μπορεί όλα τα φρούτα να περιέχουν αντιοξειδωτικά, ίνες, βιταμίνες και άλλα μέταλλα, όμως καλό θα είναι να τρως ένα ακτινίδιο την ημέρα, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B1, B2, B3, B5 και B6, σε προβιταμίνη Α και περιέχει σπόρους γεμάτους με βιταμίνες Ε. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα ακτινιδίων ήταν πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη C (γνωστή για την αντιοξειδωτική της ισχύ) για την προστασία από την οξειδωτική βλάβη στο DNA. Η κατανάλωσή του βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, αλλά και του οισοφάγου.

Πλήρες ψωμί

Το πλήρες ψωμί, το οποίο πρέπει να καταναλώνεται είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, ειδικά αν ζυμώνεται με ζύμη αρτοποιίας. Γενικότερα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ρύζι, ζυμαρικά, μούσλι χωρίς ζάχαρη) πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά επειδή η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ευνοεί την εντερική διαμετακόμιση, περιορίζοντας έτσι τον χρόνο έκθεσης του εντερικού βλεννογόνου σε πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Ειδικότερα, το πλήρες ψωμί αποτρέπει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Κρέας κοτόπουλου

Το συγκεκριμένο λευκό κρέας περιέχει βιταμίνη Β3, εξαιρετική για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η βιταμίνη προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επιβλαβείς επιδράσεις του υπεριώδους φωτός, το οποίο με τη διάσπαση του DNA του δέρματος μπορεί να προκαλέσει την κυτταρική διαφυγή που οδηγεί στον καρκίνο. Έτσι καλό θα είναι να προτιμάται το λευκό κρέας, που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα