Κακοποίηση στη σχέση: Όταν ο πόνος γίνεται συνήθεια και η αλλαγή τρομάζει…

Είμαι σε μία σχέση εδώ και 11 μήνες, στην οποία έχω βιώσει τα πιο εξευτελιστικά σκηνικά. Υποβιβασμούς άνευ λόγου και αιτίας. Βρισιές όπως «Είσαι πουτ@#$», μπροστά σε φίλους του συντρόφου μου. Κάθε μέρα έχω να αντιμετωπίσω μία εριστική συμπεριφορά. Εισπράττω από την μεριά του μονίμως μια μιζέρια, μια κακοκεφιά και μια αφόρητη γκρίνια χωρίς λόγο. Ό,τι κάνει το ρίχνει επάνω μου. Μου έχει πει πως έχω κρυφή σχέση, ενώ δεν έχω δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα. Του είπα να κόψει τα ψέματα γιατί μας καταστρέφουνε.

Είχα υποψίες οι οποίες τελικά επιβεβαιώθηκαν ότι  χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ στο facebook και παρενοχλούσε πιτσιρίκια με άσεμνες προτάσεις. Μέχρι να τα παραδεχτεί μου έβγαλε την ψυχή. Τους έστελνε και άσεμνες φωτογραφίες. Εν τελεί έκανα πίσω, αφού μου είπε ότι θα διορθωθεί και τον συγχώρεσα. Έχω όμως βάσιμες υποψίες, από μπηχτές που μου πετάει, ότι μιλάει με άλλη γυναίκα. Λέει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της και ότι και εκείνη τον θέλει και νοιάζεται γι’ αυτόν.

Επιπλέον, η τσιγκουνιά του δεν έχει όρια. Πολλές φορές για να κρατήσει τα λεφτά του, κλαίγεται ότι δεν έχει για να τον κεράσουν. Εν τω μεταξύ, εδώ και 11 μήνες έχει έρθει να με δει μόνο 2 φορές. Μόνο εγώ πηγαίνω να τον δω.

Από την μία παραπονιέται ότι δεν βγαίνει με τους φίλους του και από την άλλη αν του πω εγώ «Βγες μαζί τους» μου επιτίθεται λέγοντάς μου ότι δεν γουστάρω να τον δω.

Ποτέ δεν έχουμε βγει μόνοι μας σαν ζευγάρι να διασκεδάσουμε, γιατί 24 χρονών μαντράχαλος πρέπει να γυρνάει στο σπίτι του από τις 22.30. Τώρα τελευταία με παίρνει πάντα στις 2 το ξημέρωμα.

Ταυτόχρονα μαζί μου έρωτα δεν κάνει. Ο λόγος που σταμάτησε να με αγγίζει είναι επειδή την μία από τις δύο φορές που ήρθε σε μένα, πάνω στην πράξη με κοίταξε και γέλασε και εγώ εκεί ένιωσα άσχημα και μειονεκτικά, λόγω των κιλών μου.

Τι συμβαίνει; Έχω τρελαθεί.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μέσα από τα λόγια σας φαίνεται ότι βρίσκεστε σε μία δύσκολη σχέση. Με ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο οι ύβρεις προς εσάς, καθώς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κακοποιεί λεκτικά και συναισθηματικά, όσο και το σημείο που υπάρχει στο γράμμα σας μια δήλωση για παρενοχλητική συμπεριφορά από μέρους του συντρόφου σας σε «πιτσιρίκια», το οποίο χωρίς να μπορώ να γνωρίζω παραπάνω πληροφορίες για να μιλήσω με σιγουριά, μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.

Αρχικά, αναρωτιέμαι πώς νιώθετε και πώς είστε εσείς μέσα σε αυτή τη σχέση. Μοιάζετε χαμένη και μπερδεμένη όταν λέτε στο τέλος «Τι συμβαίνει, θα τρελαθώ». Αυτή τη στιγμή δεν θα είχε νόημα να σταθούμε στο τι συμβαίνει στο σύντροφό σας, αλλά σας προτρέπω να στρέψετε την προσοχή σας σε εσάς και να θέσετε κάποια ερωτήματα στον εαυτό σας.

Πρώτον, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε αν υπάρχουν θετικά και καλά πράγματα που παίρνετε από τη σχέση αυτή. Αισθάνεστε καλά μέσα σε αυτήν; Νιώθετε ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός; Αν θεωρείτε ότι τα αρνητικά σημεία της σχέσης, αυτά δηλαδή που περιγράφετε στο γράμμα σας, είναι περισσότερα από τα όμορφα, τότε κάντε στον εαυτό σας το επόμενο ερώτημα που είναι: Τι είναι αυτό που τελικά σας κρατάει στη σχέση παρά το γεγονός ότι δε νιώθετε καλά μέσα σε αυτή; Τι αποκομίζετε;

Κάποιες φορές, οι άνθρωποι προτιμάμε να παραμένουμε σε δυσλειτουργικές καταστάσεις και σχέσεις ακόμα και αν υποφέρουμε, καθώς για μας η κατάσταση αυτή είναι κάτι σύνηθες, γνώριμο και οικείο, αντί να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή, καθώς η αλλαγή αυτή ως κάτι αβέβαιο και άγνωστο μας φοβίζει πολύ. Θα πρότεινα, λοιπόν, να σκεφτείτε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε εσάς. Επίσης, είναι σημαντικό να δείτε ακόμα κάποια πράγματα που αφορούν τον εαυτό σας: Βάζετε όρια στις σχέσεις σας; Διεκδικείτε τις ανάγκες σας και τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς; Προστατεύετε τον εαυτό σας μέσα στις σχέσεις;

Καθώς όλες αυτές οι αναζητήσεις και πόσο μάλλον η εφαρμογή τους δεν είναι κάτι εύκολο και απλό, θα ήταν σημαντικό να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.

Ελπίζω, να μπορέσετε μέσα από αυτές τις ερωτήσεις και τις κατευθύνσεις να έρθετε πιο κοντά στο πώς νιώθετε μέσα σε όλο αυτό και τι χρειάζεστε, έτσι ώστε να σκεφτείτε πιο καθαρά πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση αυτή.

Με εκτίμηση,

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα