Εφηβεία: Πώς να αποφύγουμε τις εντάσεις και τις φωνές μέσα στην οικογένεια;

Είμαι 20 χρονών και έχω πρόβλημα με την μικρή μου αδερφή (13). Δεν ξέρω τι συμβαίνει… Ίσως από την εφηβεία. Αλλά και πάλι δεν το βρίσκω λογικό να έχει τόση ένταση! Ξεκίνησε να μιλάει σε εμένα και τη μητέρα μου με πάρα πολύ υψηλούς τόνους να μας φωνάζει και να μας λέει ψέματα… Κυριολεκτικά τρελαίνεται. Για διάφορους λόγους… Σας παρακαλώ δώστε μου μια συμβουλή! Τη χρειάζομαι πριν η κατάσταση φτάσει στα άκρα!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Σίγουρα ένας από τους λόγους που ευνοούν αυτή τη συμπεριφορά από μέρους της είναι και η εφηβεία και οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και προκαλούν με τη σειρά τους αλλαγές στη διάθεσή της, διφορούμενα συναισθήματα χωρίς βέβαια να αποκλείεται να βιώνει κάποιο ψυχοπιεστικό γεγονός ή έτσι να είναι η ιδιοσυγκρασία της ή αυτό να αποτελεί ένα μιμητικό πρότυπο συμπεριφοράς βλέποντας πώς επιλύουν τις συγκρούσεις τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Σίγουρα μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε για αρχή είναι να μην υποκύπτετε στον πειρασμό να απαντάτε και εσείς με υψηλούς τόνους στον δικό της υψηλό τόνο, καθώς αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσει να ενισχύει τη συμπεριφορά της.

Επίσης και στα ψέμματα που μπορεί να λέει ο θυμός δεν είναι λύση από μέρους σας. Θα πρέπει να συζητήσετε σε ήρεμο τόνο τους λόγους που την κάνει να λέει αυτά τα ψέμματα.

Η ειλικρίνεια σας επίσης απέναντι της είναι κάτι που ίσως εκτιμηθεί. Λέγοντας της πόσο σας δυσκολεύει όλη αυτή η κατάσταση στο να επικοινωνήσετε μαζί της και ότι αν συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορέσετε να τη βοηθήσετε σε αυτά που την απασχολούν.

Συμπερασματικά εσείς με τη μητέρα σας θα πρέπει να γίνετε ένα πρότυπο συμπεριφοράς με τη στάση σας απέναντι της και στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα προβλήματά σας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες η αδερφή σας να δει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

 

Σχετικά άρθρα