Παιδί και αυτονομία: 10 πράγματα που θα μπορούσε να κάνει μόνο του αλλά συνεχίζεις να τα κάνεις εσύ!

Γονείς. Τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα και απαιτητικά! Είστε υπεύθυνοι για ένα τόσο δα πλασματάκι και θέλεις να του τα δώσεις όλα, να μην του λείψει τίποτα… Σιγά σιγά μεγαλώνει, γίνεται ανθρωπάκος και αρχίζει να αποκτά λίγο λίγο την αυτονομία του. Πόσο διαρκεί αυτό το στάδιο; Χρόνια και χρόνια! Και εξαρτάται μάλιστα και από το γονέα! Στην Ελλάδα για παράδειγμα τα παιδιά είναι πιο προσκολλημένα στους γονείς τους και αργούν να φύγουν και από το σπίτι.

Ανεξαρτήτως εθνικότητας ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που οι γονείς προσφέρουν απλόχερα στα παιδιά τους είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί δεν τα εμπιστεύονται είτε γιατί θεωρούν δεδομένο ότι είναι… υποχρέωσή τους να το κάνουν!

Δες τη λίστα και σκέψου πόσα από αυτά κάνεις ακόμα!

Για την ατομική τους υγιεινή
  • Τους σκουπίζετε όταν πάνε τουαλέτα

Κλασικό! Όταν πάνε για κακά τα παιδιά, πρέπει να είναι με τους γονείς τους, αλλιώς σκούρα τα πράγματα… Μέχρι ποια ηλικία το κάνετε αυτό; Όταν το παιδί φτάσει τα 4, πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να το κάνει μόνο του. Στα 4 δεν το εμπιστεύεστε ακόμα αλλά μέχρι τα 5 πρέπει να είναι αυτόνομο! Αν φτάσει 6 και 7 και ακόμα δεν είναι αυτόνομο στην τουαλέτα, τότε φταίτε!

  • Τους σκουπίζετε τη μύτη

Όταν είναι πολύ μικρά είναι φυσιολογικό να μην ξέρουν να το κάνουν. Ωστόσο, σιγά σιγά -από τα 3 και έπειτα- πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν στη διαδικασία. Πρώτα κρατάτε εσείς το μαντήλι και φυσάνε, έπειτα σιγά σιγά, από τα 4 κι έπειτα, πρέπει να μάθουν να το κάνουν μόνα τους!

  • Τους λούζετε τα μαλλιά!

Λούσιμο και μπάνιο! Στα 4 είναι ακόμα πολύ μικρό για να κάνει μόνο του μπάνιο. Φυσικά δεν το εμπιστεύεστε ακόμα με τα σαπούνια και τα σαμπουάν. Στα 6 ακόμα μικρό αλλά όσο προχωράει στο δημοτικό, σιγά σιγά πρέπει να το αφήνετε να κάνει μόνο του μπάνιο! Κι ας χαλάσει στην αρχή όλο το αφρόλουτρο και το σαμπουάν! Χαλάλι του!

Για την εμφάνισή τους
  • Τα χτενίζετε!

Για να μην πηγαίνουν στο σχολείο σαν… εξωγήινοι, αν αποφασίσουν να χτενιστούν μόνα τους! Ειδικά τα κορίτσια, θέλουν κοτσίδες και άλλα παρόμοια χτενίσματα που μόνο η μαμά ξέρει! Άντε καμιά φορά -στην ανάγκη- και ο μπαμπάς!

  • Διαλέγετε τι θα φορέσουν!

Το έκανε η μάνα σας, το κάνετε κι εσείς! Δε λέει! Αφήστε τα να επιλέγουν από πολύ μικρά αυτά που θέλουν να βάλουν! Θα είναι αστεία στην αρχή αλλά θα είναι δικές τους επιλογές!

Για τη διασκέδασή τους

Τα βοηθάτε να φτιάξουν το τρενάκι Lego που τους έφερε δώρο ο νονός. Τι κι αν γράφει 4+1; Δυσκολεύεστε ακόμα κι εσείς! Ωστόσο, καλό θα ήταν να το αφήσετε να… παιδευτεί λιγάκι!…

Για να κερδίσετε χρόνο

Μεγάλη παγίδα αυτό! Του “κόβετε” τα χέρια όταν θέλετε να κερδίσετε χρόνο! Και παγιώνετε συνήθειες που δύσκολα μετά κόβονται, ακόμα κι αν έχει μεγαλώσει πολύ!

Μερικά παραδείγματα:

  • Του δένετε τα κορδόνια
  • Του καθαρίζετε τα φρούτα (αν χρειάζεται μαχαίρι, καλά κάνετε)
  • Του κόβετε μικρά κομματάκια το φαγητό (φοβάστε ακόμα μήπως πνιγεί;)
  • Βγάζετε τα κουκούτσια από το καρπούζι και τα άλλα φρούτα: Χρειάζεται όταν είναι μικρό αλλά σιγά σιγά πρέπει να μάθει…
  • Αλείφετε εσείς το βούτυρο στο ψωμί του
Στην κοινωνική του ζωή
Μαντεύετε πότε θέλει να… κάνει πιπί

Ντρέπεται να σας το πει και ρισκάρει να τα κάνει πάνω του αν δεν το ρωτήσετε… Πρέπει να μάθει να το λέει!

Ζητάτε συγγνώμη για χάρη του

Τα παιδιά είναι αυθόρμητα και μερικές φορές λένε μεγαλόφωνα αυτά που σκέφτονται, χωρίς να λογαριάζουν τους… κανόνες του savoir vivre! Μη ζητάτε “συγγνώμη” για τέτοιες σκέψεις! Οι άλλοι θα καταλάβουν! Απλώς εξηγήστε εκείνη την ώρα στο παιδί σας ότι μερικές φορές δε χρειάζεται να λέμε ό,τι σκεφτόμαστε!

Νίκη Κοσκινά

 

 

 

Σχετικά άρθρα