Ο άνδρας μου με βλέπει πλέον σαν μάνα του. Πού πήγε το «αρσενικό» που ερωτεύτηκα;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε ότι οι άντρες είναι «ευνουχισμένοι», ότι «διστάζουν μπροστά σε μια γυναίκα» ή ότι «πλέον δε βρίσκεις κλασσικά αρσενικά». Οι γυναίκες παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν τον άντρα που «τιμά τα παντελόνια του», χωρίς να μπορούν όμως να προσδιορίσουν ποιος άντρας είναι αυτός. Γυναίκες με μακροχρόνιους δεσμούς παραπονιούνται ότι «έχουν μετατραπεί στη μάνα του άντρα τους».

Γράφει η ψυχολόγος Ανδριάννα Γεροντή

www.kethesy.gr

Τι ορίζει λοιπόν κάθε γυναίκα ως το «γνήσιο αρσενικό»;Είναι εκείνος με το δασύτριχο στήθος και το θεληματικό πιγούνι; Είναι «ο άντρας ο πολλά βαρύς» ή εκείνος που διατηρεί την αρσενική γοητεία, στέκεται δίπλα στη σύντροφό του και όχι είκοσι μέτρα μπροστά, με εκείνη να τον ακολουθεί σαν το σκυλάκι;

Οι επιστήμονες λένε ότι ο άνθρωπος αλλάζει κάθε επτά χρόνια, ίσως αυτή η θεώρηση να δικαιολογεί το γεγονός ότι πολλοί γάμοι λήγουν στα επτά έτη. Συχνά οι γυναίκες κοιτάζοντας τον άντρα τους, αναπολούν με νοσταλγία το «αρσενικό» που γνώρισαν. Γυναίκες που καταλήγουν με έναν άντρα που τα περιμένει όλα έτοιμα, που δίνει το σεξ με το σταγονόμετρο, που μόνο «μαμά» δεν τις έχει πει ακόμη.

Η σύζυγος που τα δίνει όλα χωρίς καμία απαίτηση

Για να δούμε λίγο όμως και τη γυναίκα. Τι κάνει η ίδια γι’ αυτό, πέρα απ’ το να παραπονιέται; Έχει αναλογιστεί το δικό της μερίδιο ευθύνης στην αλλαγή του; Το γεγονός ότι τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να δουλέψει, να διαβάσει τα παιδιά, να τα ταΐσει, να τα πάει στο γιατρό, να τα βάλει για ύπνο. Παράλληλα, να μαγειρέψει το αγαπημένο του φαγητό επειδή: «Ο καλός μου δε τρώει αρακά, φακές, φασολάκια, ψάρι» (και άλλα δέκα φαγητά). Να το φτιάξει όπως εκείνος θέλει γιατί: «Α, εγώ τα μακαρόνια δε τα τρώω με λάδι, η μάνα μου τα φτιάχνει με βούτυρο» και τρέχει εκείνη να τα φτιάξει με βούτυρο μην πάθει τίποτα «ο καλός της». Όταν το φαγητό τελειώσει, ακολουθεί το πλύσιμο των πιάτων, το πλυντήριο, το άπλωμα, το σίδερο, το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, με τον «καλό της» να παραπονιέται για το πόσο κουραστική ήταν η μέρα του στο γραφείο. Μέχρι που έρχεται το βράδυ, ο άντρας πέφτει για ύπνο σαν πουλάκι, απαλλαγμένος από τα συζυγικά του καθήκοντα, όντας πτώμα από την κουραστική μέρα στην εργασία και η γυναίκα παρακαλεί η μέρα να είχε άλλες 24 ώρες, μήπως προλάβαινε να κάνει ένα μπάνιο και να δει λίγο τηλεόραση.

gunaika kanei douleies-andras einai ksaplomenos

Σ’ αυτή την περίπτωση η γυναίκα άθελά της, λειτουργεί σαν τη μητέρα του. Συμπεριφέρεται σαν τη μάνα που φροντίζει το παιδί της, χωρίς να ζητά κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμία προσδοκία από εκείνο.

Αρκείται στη μία φορά το εξάμηνο που θα βγουν δύο ώρες για ένα καφέ και πολλές φορές για να γίνει αυτό θα πρέπει να το συζητάνε δέκα ώρες. Συχνό είναι και το φαινόμενο εκείνος να βγαίνει με τους φίλους του και εκείνη να μένει μέσα «πιστή Πηνελόπη», περιμένοντάς τον να γυρίσει.

Όταν λοιπόν η γυναίκα, του τα δίνει όλα έτοιμα χωρίς εκείνος να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι, γιατί να μην επαναπαυθεί στην ησυχία του και στην ασφάλεια του;

Όταν τρέχει από πίσω του, δίνοντάς του το μήνυμα ότι: «Ό,τι και αν μου κάνεις, εγώ εδώ θα είμαι να σε περιμένω 10 ή 20 χρόνια αν χρειαστεί». Σε ακραίες περιπτώσεις το συγκεκριμένο μήνυμα στέλνεται ακόμη και σε άνδρες που ασκούν λεκτική ή και  σωματική βία.

Πώς γίνεται μία γυναίκα που φέρεται έτσι να παραπονιέται ότι «Εκείνος δεν είναι αρσενικό και ότι αν ήταν άντρας δε θα της φερόταν έτσι»; Να παραπονιέται ότι τη βλέπει όπως τη μητέρα του, που οποιαδήποτε και αν είναι η συμπεριφορά του εκείνη θα το αποδέχεται άνευ όρων.

Όταν αρκείται με το σεξ που εκείνος θα ορίσει πότε, που και πως θα γίνει, δε συμβάλλει στο χτίσιμο της ρουτίνας της ερωτικής τους ζωής; Όταν κυκλοφορεί μόνιμα με μία φόρμα, αχτένιστη, περιμένει ο άλλος να τη βλέπει μετά από χρόνια σχέσης ως την ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο;

Όταν η δίαιτα θα έρθει από Δευτέρα, αλλά εκείνη η Δευτέρα δε φτάνει ποτέ, τη στιγμή που εκείνος τη γνώρισε στα κιλά που του άρεσαν και την επαινούσε για τα όμορφο σώμα της, δεν ενισχύει την απώλεια του ερωτικού ενδιαφέροντος;

Η σύζυγός που δεν αφήνει τον άνδρα της να πάρει ανάσα χωρίς την άδειά της

Από την άλλη πλευρά, είναι οι γυναίκες που θεωρούν ότι έχουν τον έλεγχο της σχέσης –λες και χρειάζεται να έχει κάποιος τον έλεγχο!- που έχουν τον πρώτο λόγο σε όλα, με τον άντρα να ακολουθεί.

Η γυναίκα που πιστεύει ότι «τον άλλαξε», ότι «τον έκανε να δει την πραγματικότητα με καθαρή ματιά». Η γυναίκα που με την αστείρευτη υπομονή της και αγάπη της για εκείνον του έδειξε τον πραγματικό δρόμο για την ευτυχία, βγάζοντάς τον από τη μιζέρια που ζούσε τόσα χρόνια. Τον έκανε να συνειδητοποιήσει τα πραγματικά του θέλω, όντας πεπεισμένη ότι εκείνη γνωρίζει τις επιθυμίες του και όχι ο ίδιος.

gunaika koita epikritika andra

Η γυναίκα που θεωρεί πως ο άντρας της τη βλέπει σαν επίγεια θεά, ξεσκεπάζοντας του το πραγματικό προσωπείο όσων τον περιβάλλουν, όπως οι φίλοι, οι συγγενείς, οι πρώην σύντροφοι.

Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν οι συγκεκριμένες γυναίκες είναι ότι θεωρούν πως δε θα έρθει η σειρά τους. Κατηγορούν τις άλλες γυναίκες ότι έγιναν οι «μαμάδες» των αντρών τους, πιστεύοντας ότι ο θρόνος τους θα διαρκέσει για πάντα. Ώσπου έρχεται η στιγμή που ακούν τον άντρα να τους λέει: «Σταμάτα μη μιλάς άλλο, με έπρηξες» και τότε αναρωτιούνται «Πόσο αφελής είναι που δε θέλει να αποδεχτεί την αλήθεια», που εκείνες του υπέδειξαν. Αγνοούν ότι και τις ίδιες οι άντρες τους τις βλέπουν σαν μητέρες. Όχι όμως τη μητέρα την προστατευτική, που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει κάθε αίτημα του παιδιού της. Αλλά σαν την άλλη μητέρα, εκείνη την ελεγκτική, που δεν αφήνει το παιδί της να πάρει ανάσα, να κάνει βήμα χωρίς εκείνη δίπλα του. Τη μητέρα την επικριτική, που μόνιμα κάνει παρατηρήσεις και νουθεσίες.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες είναι εκείνες που ανακοινώνουν στους άντρες τους πότε θα βγουν, που θα πάνε και πόσο θα μείνουν. Σε περίπτωση που εκείνος τολμήσει να φέρει αντίρρηση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απάντηση «Καλά θα πάω μόνη μου». Είναι εκείνες που δε μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι ο άντρας τους χρειάζεται μία ώρα ύπνο το μεσημέρι και το θεωρούν «τεμπελιά». Γυναίκες που έχουν μία έτοιμη κριτική για όλους και όλα, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του συντρόφου τους, αλλά όχι για τον εαυτό τους. Γυναίκες που συγκρίνονται νοερά με τις υπόλοιπες, προσπαθώντας πάντα να φανούν ανώτερες.

Αν θέλετε να παραμείνει ένα «αληθινό αρσενικό»…

Συνεπώς, μία γυναίκα για να αποφύγει ο άντρας της να τη βλέπει σαν μητέρα του και να παραμείνει αρσενικό, θα πρέπει να θυμάται ότι χρειάζεται να τον προσεγγίζει ως τέτοιο.

Το συχνότερο παράπονο των αντρών είναι ότι οι γυναίκες προσπαθούν να τους αλλάξουν. Επιπλέον, συχνά οι γυναίκες δίνουν συμβουλές ή ασκούν κριτική χωρίς οι άντρες να τους το έχουν ζητήσει. Οι άντρες επιδιώκουν τη βελτίωση όταν αισθάνονται πως οι γύρω τους, τους συμπεριφέρονται σαν να αποτελούν λύση σ’ ένα πρόβλημα και όχι σαν να είναι οι ίδιοι το πρόβλημα.

Εκτιμούν τη συμβουλή και την κριτική των γυναικών όταν την έχουν ζητήσει, όχι όποτε εκείνες θέλουν.

Οι άντρες θέλουν να αισθάνονται ότι οι άλλοι τους χρειάζονται, τους εκτιμούν, τους θαυμάζουν και τους ενθαρρύνουν.

Ενδείκνυνται πριν αποφασίσει το ζευγάρι να συγκατοικήσει, να αποσαφηνίζονται οι προσδοκίες, χωρίς φόβους και ταμπού.

Ο άντρας σήμερα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ο φορέας της τροφής. Οι καιροί έχουν αλλάξει, πλέον είναι κοινωνικά αποδεκτό οι άντρες να μετέχουν στις οικιακές εργασίες και στην ανατροφή των παιδιών, ενώ οι γυναίκες στην αγορά εργασίας. Όταν το ζευγάρι υιοθετεί απόψεις του τύπου: «Η γυναίκα να μεγαλώνει τα παιδιά και ο άντρας να δουλεύει», δε θεωρείται η μεν γνήσιο θηλυκό και ο δε γνήσιο αρσενικό, αλλά αμφότεροι θεωρούνται απαρχαιωμένοι. Οι σύντροφοι να αποφασίζουν από κοινού ποιες δουλειές θα κάνει ο καθένας και να μένουν σταθεροί σε αυτό. Αν εκείνος επιθυμεί να πιει καφέ, μπορεί να τον φτιάξει μόνος του. Με τη γυναίκα να τρέχει να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του, όχι μόνο «γνήσιο αρσενικό» δεν είναι, αλλά της σκοτώνει και κάθε ερωτικό ενδιαφέρον για εκείνον, αφού η ίδια αισθάνεται σαν να έχει ένα μωρό που δε μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του.

Είναι κοινή αλήθεια ότι στους άντρες αρέσει η ησυχία, η τάξη και η ασφάλεια. Η καλύτερη στιγμή για ένα άντρα καθημερινά, είναι η ώρα που θα γυρίσει από τη δουλειά και θα κάτσει μπροστά στην τηλεόραση. Αν δεν τον κουνήσει κανείς από εκεί ή αν δε γίνει διακοπή ρεύματος να κλείσει η τηλεόραση, μπορεί να μείνει εκεί μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί.

Όσο και αν οι άντρες προσάπτουν στις γυναίκες ότι αποζητούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, οι άντρες είναι εκείνοι που επιθυμούν όλα να μένουν σταθερά και τίποτα να μην αλλάζει.

Πώς θα χτυπήσετε τον μεγαλύτερο εχθρό της σχέσης σας, τη ρουτίνα;

Το ζευγάρι καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εχθρό του, τη ρουτίνα. Είναι όμορφο από εκεί που η γυναίκα περιμένει πως το Σάββατο θα μείνουν στο σπίτι, ο σύντροφός της να της δείχνει τα εισιτήρια που έκλεισε για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο. Να ξυπνά το πρωί και να βρίσκει ένα σημείωμα από εκείνον στο κομοδίνο της, λέγοντας της ότι θα τη σκέπτεται μέχρι το βράδυ που θα συναντηθούν.

Η γυναίκα από την πλευρά της, αναζωπυρώνει το ερωτικό ενδιαφέρον όταν εκείνος γυρνά στο σπίτι και την αντικρίζει με το καινούργιο σετ εσωρούχων. Όταν του λέει «Καλημέρα» και «Σε αγαπώ» πριν φύγει για τη δουλειά. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «Ξέρω ότι μ’ αγαπούν» και στο «Νοιώθω ότι μ’ αγαπούν». Τα χάδια, τα φιλιά, η αγκαλιά είναι κινήσεις ανεκτίμητες και περνούν το μήνυμα πως και εμείς είμαστε έτοιμες να τις δεχτούμε. Η γυναίκα να του δείχνει πως είναι περήφανη για εκείνον.

Έρευνες δείχνουν ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο της αυτοεκτίμησης που έχει κανείς για τον εαυτό του, περισσότερο ικανοποιημένοι είναι εκείνοι που οι σύντροφοί τους, τους βλέπουν θετικά. Ο άντρας μπορεί να επαινέσει τη γυναίκα για το χρώμα στα μαλλιά της που άλλαξε, να της κάνει μία έκπληξη αγοράζοντάς της ένα καινούργιο φόρεμα και ζητώντας της να το φορέσει.

Πολλές φορές, οι γυναίκες παραπονιούνται στους συντρόφους τους ότι δεν τις ακούν, δεν τις καταλαβαίνουν. Τα συνεχόμενα παράπονα και η γκρίνια περνούν το μήνυμα στον άντρα ότι είναι ανίκανος, επιβεβαιώνοντάς του το μεγαλύτερο ανομολόγητο φόβο του, με αποτέλεσμα ο ανδρισμός του να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα. Συνεπώς, είτε απογοητεύεται και αποσύρεται από την επικοινωνία με τη σύντροφό του, είτε θυμώνει, είτε προσπαθεί να απολογηθεί, όπως το παιδί στη μητέρα του τη στιγμή που κάνει μία σκανταλιά.

Ο άντρας αναζητά τη γυναίκα που απολαμβάνει την παρουσία του, που η φροντίδα και η βοήθειά του την ικανοποιούν, που τον κάνει να αισθάνεται σημαντικός. Επιθυμεί τη γυναίκα που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος γι’ αυτήν και παράλληλα το δείχνει και γύρω της.

Για να παραμείνει «αρσενικό» ο άντρας και να μην οδηγηθεί το ζευγάρι σε καταστάσεις αντίστοιχες μητέρας-παιδιού, ενδείκνυνται αμφότεροι οι σύντροφοι να έχουν χρόνο για τη σχέση αλλά και για τον εαυτό τους. Η γυναίκα ή ο άντρας που κολλά σα «βδέλλα», πάνω στον άλλον, περνά το μήνυμα ότι χωρίς το σύντροφό του δεν έχει νόημα η ζωή του, κάτι που κουράζει το σύντροφό του και τον κάνει να τον θεωρεί δεδομένο.

Ένα «αρσενικό» αντέχει το μαζί, αλλά αντέχει και το χώρια. Δε δημιουργεί προβλήματα στη γυναίκα του όταν βγαίνει με τους φίλους της. Αντίστοιχα, μία γυναίκα που ενισχύει την αρσενική πλευρά του συντρόφου της, κατανοεί ότι εκείνος χρειάζεται χρόνο με τους φίλους του ή μόνος του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά ενός άντρα και στις αντιδράσεις του μέσα στην ερωτική σχέση παίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Για παράδειγμα, ένας άντρας που από ιδιοσυγκρασία είναι διστακτικός και ντροπαλός, θα συμπεριφέρεται αντίστοιχα στην αλληλεπίδραση με τη σύντροφό του.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το γεγονός πως τα χρόνια περνούν, δε σημαίνει ότι και τα συναισθήματα μεταβάλλονται. Όταν αμφότεροι οι σύντροφοι διατηρούν θετικά αισθήματα για το δεσμό τους, προσπαθούν να τον διατηρήσουν, προστατεύοντας τους ρόλους τους.

Σχετικά άρθρα