Λέρος: Σοκάρουν οι καταθέσεις των θυμάτων – Στη φυλακή οι αμετανόητοι γονείς

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι γονείς από τη Λέρο που κατηγορούνται για την κακοποίηση των παιδιών τους, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και του ανακριτή. Τη φρίκη που ζούσαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, άρχισαν να εξιστορούν ενώπιον του ανακριτή στην Κω, τα τρία από τα τέσσερα παιδιά.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σοκάρουν προκαλώντας οργή. Οι γονείς των κακοποιημένων παιδιών προφυλακίστηκαν την ίδια ώρα που τρία από τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή στην Κω, περιγράφοντας γλαφυρά τη φρίκη που ζούσαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Σύμφωνα με την «Ροδιακή», την πόρτα του ανακριτή πέρασε ο μεγαλύτερος γιος, 27 ετών σήμερα, η ηλικίας 13,5 χρονών αδελφή του και το μικρότερο παιδί, ηλικίας 8 ετών. Ο 24χρονος αδελφός τους, που πάσχει από νοητική υστέρηση μεταφέρθηκε στην Κω και αφού εξεταστεί από ψυχολόγους θα περάσει με τη σειρά του το κατώφλι της πόρτας του ανακριτή.

Οι μαρτυρίες των παιδιών κρίνονται κρίσιμες για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου σε βάρος των γονιών τους, που στις προανακριτικές τους ομολογίες έχουν παραδεχθεί τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τα παιδιά τους.

Σοκάρουν οι καταθέσεις

«Βιάζαμε τον 24χρονο γιο μας, που έχει νοητική υστέρηση και το 13,5 χρονών κορίτσι μας και το απολαμβάναμε. Σταματούσαμε μονάχα όταν έβαζαν τα κλάματα», παραδέχθηκαν και οι δύο γονείς στους αστυνομικούς.

Ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκαλούν οι καταθέσεις των άτυχων θυμάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού STAR τα θύματα βρέθηκαν στο γραφείο της ανακρίτριας από τις 10 το πρωί της Τετάρτης έως τις 18:30 το απόγευμα περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια ό,τι συνέβαινε.

Σωματική κακοποίηση με ξύλο μέχρι λιποθυμίας και σεξουαλική κακοποίηση.

Το 13,5 ετών κορίτσι κατάφερε για πρώτη φορά την Τετάρτη να κοιμηθεί κανονικά χωρίς να ξυπνήσει από εφιάλτες και κλαίγοντας.

Ο μεγάλος αδελφός που κατάφερε να φύγει ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, καθώς έχει ελαφράς μορφής νοητική υστέρηση.

Χτες Πέμπτη, ο μεγαλύτερος  γιος είχε αποκαλύψει όλα όσα έζησε στα χέρια των γονιών του στο σπίτι του στη Λέρο.

«Το περισσότερο ξύλο το έτρωγα εγώ και ο αδερφός μου με την νοητική υστέρηση. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι αυστηρότητα. Με χτυπούσε μπροστά στους φίλους μου και με τραβούσε για να πάω σπίτι. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να με χτυπάει γιατί τον είχαν προειδοποιήσει άνθρωποι ότι θα τον πάνε στην αστυνομία…», είπε μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι Epsilon.

«Στο σπίτι κουμάντο έκανε μόνο πατέρας μου. Μπορείς να τον πεις νευρικό, απότομο, συνέχεια στον τσαμπουκά. Μας χτυπούσε. Μέχρι τα 23 με χτυπούσε. Μου είχε ανοίξει το κεφάλι με σίδερο….», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο 27χρονος περιγράφει τη μητέρα του ως ένα πρόσωπο φοβισμένο και αποκαλύπτει πως πριν μερικά χρόνια είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

«Μια ζωή φοβισμένη και στενοχωρημένη. Μόνο έκλαιγε. Ό,τι και να έγινε με την μητέρα μου, αυτός την είχε βάλει. Η μητέρα μου δε φταίει. Μόνο για το ότι ήξερε και δε μιλούσε…», δηλώνει.

Ως προς τη σεξουαλική κακοποίηση υποστήριξε πως είχε άγνοια.

«Εμένα δεν μου είχαν πει τίποτα τα παιδιά. Έπεσα από τα ουράνια όταν το έμαθα την Κυριακή… Ο αδερφός μου είχε κάποιες χειρονομίες από τον πατέρα μου παλαιότερα. Δεν πήγε το μυαλό μου».

Απετράπη λιντσάρισμα των γονέων

Δηλώσεις για την κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση των ανήλικων παιδιών έκανε ο Δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.

«Η Λεριακή κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές πράξεις των καθ’ ομολογία βιαστών  – «γονέων», οι οποίες είναι αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέες. Ένα γεγονός το οποίο δεν έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια κράτησης των «γονέων» – βιαστών στο ΑΤ Λέρου, πολλοί αγανακτισμένοι κάτοικοι ήθελαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Κόλιας τόνισε πως πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των παιδιών και η παροχή της καταλληλότερης επιστημονικής φροντίδας σε εξειδικευμένο κέντρο ζητώντας τη συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη, την ψυχοθεραπευτική βοήθεια και την ιατρική φροντίδα των παιδιών.

Με πληροφορίες από το efsyn.gr και το thetoc.gr

Σχετικά άρθρα