Φυστικοβούτυρο: Μια… παρεξηγημένη διατροφική συνήθεια!

Πολλές μητέρες επιλέγουν το φυστικοβούτυρο ως μια από τις τροφές για τα παιδιά τους. Είτε σκέτο, είτε αλειμμένο στο ψωμί το φυστικοβούτυρο παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφική καθημερινότητα κάθε οικογένειας.

Από την άλλη, όμως, το φυστικοβούτυρο συνοδεύεται και από προκατάληψη, καθώς θεωρείται ότι περιέχει πολλές θερμίδες, πολλή ζάχαρη και υψηλά επίπεδα λιπαρών.

Τι ακριβώς, όμως, ισχύει για το φυστικοβούτυρο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φυστικοβούτυρο (που παράγεται από τις αραχίδες) περιέχει πάνω από 50% σε λιπίδια, τα μόρια εκείνα που αποτελούν το λίπος. Δεν είναι, όμως, όλα τα λιπίδια το ίδιο. Ειδικότερα, περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα (20%) και ακόρεστα λιπαρά οξέα (26%, έναντι 2% σε συμβατικό βούτυρο).

Η πλειονότητα των ακόρεστων και μονοακόρεστων λιπών που είναι κρυμμένα στο φυστικοβούτυρο βρίσκονται επίσης στο ελαιόλαδο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν τον οργανισμός μας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αναφορικά με τις πρωτεϊνες, το φυστικοβούτυρο για κάθε 100 γραμμάρια αντιστοιχούν 22 γραμμάρια πρωτεϊνών. Παράλληλα, η πάστα της αραχίδας χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες να καταπολεμήσει τον υποσιτισμό και να μειώσει τους πληθυσμούς.

Και αντιοξειδωτικό…

Επίσης, το φυστικοβούτυρο περιέχει σημαντική ποσότητα σε φυτικές ίνες όσο και σε ρεσβερατρόλη, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, περιέχει τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, δηλαδή τα ωμέγα-9 και ωμέγα-6, όχι όμως τόσο τα ωμέγα-3.

Επιπροσθέτως, είναι πλούσιο σε θερμίδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς έχει περισσότερες θερμίδες από το κλασικό βούτυρο, με 645 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Τέλος, πρόκειται για τροφή πλούσια σε κάλιο, καθώς περιέχει 673 mg για κάθε 100 γραμμάρια. Σημειώνεται ότι το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη συστολή των μυών, ενώ βρίσκεται σε μερικά φρούτα όπως οι μπανάνες.

Σε κάθε περίπτωση, και το φυστικοβούτυρο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ώστε να μπορείς να επωφεληθείς των συστατικών του που κάνουν καλό στην υγεία.

Πηγή: santemagazine.fr

 

Σχετικά άρθρα